Kultainen kupoli loistaa Kirkkopuistossa

Domeosakkaat.jpgJouko Koivunen, Kari Blinnikka, Miia Nevalainen, Lauri Blinnikka, Frey-Christian Fernelius, Ville Hartojoki, Kari Hyvönen, Jarmo Blinnikka.
27.7.2016 13:00
3

Uudet yrittäjät avasivat uuden hotelli Golden Domen entisen Artoksen tiloissa.

Iisalmen Kirkkopuiston itäpäädyssä on eletty lähes vuoden ajan mielenkiintoisia aikoja. Moniulotteinen ja tapahtumarikas tapahtumaketju vuonna 1989 valmistuneen Evakkokeskuksen ympärillä alkoi, kun ortodoksisen seurakunnan omistama hotelliyhtiö ajautui vuonna 2013 valmistuneen remontin jälkeen taloudellisiin vaikeuksiin.

Upeassa ja mittavassa remontissa hotellia laajennettiin, Kreikasta tilatut kasin veistetyt kalusteet vaihdettiin entisten tilalle ja konstantinopolilainen marmori löysi paikkansa kylpyhuoneista ja aulatiloista. Tunnettuna nähtävyytenä toiminut Evakkokeskuksen Hotel Artos uusiutui ja siistiytyi. Mutta sisustuksen loistokkuus ei heijastunut hotelliyhtiön ja seurakunnan talouteen. Monien tapahtumien jälkeen hotelliyhtiö haettiin lopulta konkurssiin. Konkurssin jälkeen pesälle jäi syliin upeasti remontoitu hotellikiinteistö, jolle se etsi uusia omistajia.

Ryhmä iisalmelaisia yrittäjiä ja ammattilaisia oli hereillä. Heistä muutamilla oli jo kosketuksia hotellikiinteistöön ja sen tapahtumiin. Hotelli kiinnosti. Kun konkurssipesä alkoi myydä toimintaa, iisalmelainen tiiviisti yhteyttä keskenään pitävä, yrittäjähenkinen ja työtä pelkäämätön kaveriporukka oli tarjouskilpailussa mukana alusta alkaen.
He olivat sitä mieltä, että upea kiinteistö ja hotelli on pelastettava. Yksi tavoite oli myös se, että kiinteistö on pidettävä paikallisessa omistuksessa. Iisalmeen oli kantautunut tietoja, että ulkopaikkakuntalaiset sijoittajatkin olivat katselleet kiinteistöä sijoituskohteena.
Tarvittiin muutama tarjouskierros, ennen kuin edistystä tapahtui. Tarjouskierrosten välillä myös tilanne eli ja henkilöt tarjousten takana osin vaihtuivat.
- Aluksi tarjoajia oli useita, tietää Kahdeksan Veljestä Oy:n osakas Jouko Koivunen.
- Halusin itsekin mukaan, mutta vasta loppuvaiheessa tulin mukaan nykyiseen porukkaan. Meillä oli samanlaisia suunnitelmia tulevasta, Koivunen kertoo.

Osakkailla oli silloin ja on edelleen vahva usko siihen, että kiinteistössä voi harjoittaa hotellitoimintaa kannattavasti.
- Seurakunnan tärkein tehtävä ei ole hotellibisnes. Seurakunta ei myöskään toimi liiketaloudellisin periaattein. Siksi uskomme, että yrityspohjalla me voimme tässä onnistua, Koivunen perustelee.
Osakkaat seurasivat seurakunnan ympärillä vellonutta keskustelua mielenkiinnolla viime syksyn ja talven aikana.
Koivunen kertoo, että lehdissä olleiden tietojen perusteella vuoden 2015 tilikaudesta olisi tullut voitollinen. Myös yhtiön osakas Kari Blinnikka harmittelee, että tieto jää ikuiseksi arvoitukseksi, koska toiminta keskeytettiin kesken vuoden.
- Seurakunnalla oli rajalliset resurssit toiminnan ylläpitämiseen. Yhtiömme osakkaat ovat sopivasti eri alan yrittäjiä, joten voimme käyttää monipuolista osaamistamme hyödyksi ja tehdä useita asioita kustannustehokkaasti, Blinnikka sanoo

Kun kaupat konkurssipesän kanssa toteutuivat, alkoivat kiinteistössä heti useat muutostyöt. Henkilökunnalle tehtiin asianmukaiset työtilat ja varsin pian myös seurakunta muutti kiinteistöstä pois – nykyisellä hotelliyhtiöllä ei ole mitään yhteyttä seurakunnan toimintaan.
Tiloihin on tulossa pian myös aulabaari, joka alkaa palvella hotelliasiakkaiden lisäksi paikallisia asiakkaita.

Varsinaisesta hotellitoiminnasta osakkailla ei ole kokemusta, ja siksi operatiiviseen toimintaan onkin palkattu hotellinjohtaja, keittiön henkilökuntaa sekä tarjoilijoita.
- Palvelutasosta me emme tingi. Pidämme jatkossakin kiinni korkeasta laadusta kaikessa toiminnassamme, osakkaat vakuuttavat.

Uuden hotelliyhtiön ja toiminnan tukijalat ovat hotellitoiminta ja tilausravintola. Jatkossa kolmanneksi tukijalaksi on alakertaan perusteilla saunaosasto, jossa voi järjestää kokouksia ja muita tilaisuuksia. Sellaiselle on kysyntää.
Koivunen sanoo, että alku on ollut hyvin lupaavaa.
- Avaamisen jälkeen tahti on ollut hyvä. Jotkin asetetut tavoitteet ovat jo ylittyneetkin, osakkaat iloitsevat.