Ajankohtaista

Koko Suomi leipoo –taituri Pihla laati Iisalmen 130-vuotisleivoksen reseptin: ”Kaikki mukaan leipomaan ja juhlimaan!”

130 leivos_3.jpgPihla Sallinen suunnitteli Iisalmelle 130-vuotisjuhlan leivoksen.
15.5.2021 13.00

Iisalmen kaupunki juhlii parhaillaan 130-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden teemoja ovat mm. iisalmelainen osaaminen ja yhteisöllisyys. Yhtenä juhlavuoden tekona lanseerataan Koko Suomi leipoo –kisassa menestyneen Pihla Sallisen laatima juhlavuoden leivosresepti. Resepti ja sen mukaan leivotut leivokset ovat ensiesittelyssä lauantaina 15.5. Juhani Ahon Museon avajaispäivän yhteydessä järjestettävässä kutsuvierastilaisuudessa. Päivän aikana Mansikkaniemen museoalueella on runsaasti ohjelmaa myös yleisölle. Samanaikaisesti käynnistyy myös some-haaste, jossa kaupunki ja Pihla kannustavat yhdessä kaikkia iisalmelaisia tai Iisalmesta tykkääviä leipomaan juhlaleivoksia ja viettämään oman seurueensa kanssa mukavia Iisalmen 130-vuotishetkiä – vaikkapa piknikin merkeissä!

Metsävadelma –yrityksensä kautta leivonnaisiaan asiakkaillekin tarjoava Pihla Sallinen kertoo Iisalmen tilaustyönä valmistuneen reseptin makujen löytyvän savolaisesta luonnosta:

”Pitsilastuinen marjaunelma on marjapiirakkapohjainen leivos, jonka päällä on herkullista kardemummakermaa sekä rapea pitsilastu. Makunsa se saa savolaisille tutuista marjoista: Mansikasta, vadelmasta sekä mustikasta. Luonto ja sen antimet ovat edelleen lähellä iisalmelaisia.”

Leivoksessa on huomioitu myös paikallinen kulttuuriperimä:

”Leivokselle ilmeen antaa pitsilastu, joka muistuttaa Juhani Ahon lastuiksi kutsutuista novelleista sekä kirjailijan mieltymyksestä ohralettuihin. Lastussaan Pikku Liisa Aho kertoo, että hänelle jäi lapsuudestaan ”elinaikainen mieltymys savupirtille tuoksuviin vaatteisiin, ohralettuihin ja palvattuun lihaan”. Samalla lastu liittää leivoksen Ylä-Savon muurinpohjalettuperinteeseen.”, kertoo Pihla Sallinen.

lastuiksi kutsutuista novelleista sekä kirjailijan mieltymyksestä ohralettuihin.  

Kaupunki kannustaa iisalmelaisia testaamaan Pihlan reseptiä ja nauttimaan juhlavuoden leivonnaisia vaikkapa piknikin merkeissä. Vesistöjen ympäröimä Iisalmi tarjoaa monta upeaa paikkaa eväsretkelle, kaupungin hyvinhoidetuista puistoista puhumattakaan. Entä mihin reseptin luoja Pihla Sallinen veisi omat kesävieraansa leivosta nauttimaan?

”Varmastikin Kaupunginrantaan menisimme hyvällä säällä, tai muualle luontoon”, pohtii Pihla. Kysyttäessä hänen ajatuksistaan kotikaupungistaan, ei kauan tarvitse miettiä:

”Iisalmi on viihtyisä, hyvän  yhteishengen ja ilmapiirin paikka. Tämä on mukava ja miellyttävä paikka asua ja kasvaa.”

 

Juhani Ahon museon kesä on täynnä historiaa elävöittäviä elämyksiä ja tapahtumia

Iisalmen lisäksi juhlavuottaan viettää myös Juhani Aho. Hänen syntymästään on kulunut 160 vuotta. Juhani Ahon museon avajaisia vietetään la 15.5. klo 12.00 alkaen. Avajaistilaisuuteen otetaan paikalle koronan vuoksi vain rajoitettu määrä vieraita, mutta avajaisia voi seurata museon Facebook-striimistä (www.facebook.com/JuhaniAhonMuseo) Avajaisissa kuullaan kaupungin tervehdys, julkistetaan Iisalmen 130-vuotisjuhlavuoden leivonnainen ja kerrotaan tarkemmin museon juhlavuoden kesän ohjelmasta.

Toukokuussa vietetään kansainvälisen museopäivän 18.5. ohella Museoliiton organisoimaa museoviikkoa teemalla Future of Museums: Recover and Recreate. Museoviikolla tarjolla on erikoisopastuksia Juhani Ahon lapsuuteen ja kirjallisuuteen ja keskustelua museoiden tulevaisuuden suunnitelmista.

Kesäkuussa julkaistaan juhlavuoden kesänäyttely Juhani Ahon monet kasvot – papin pojasta karkotetuksi kansalliskirjailijaksi, joka keskittyy Juhani Ahon erilaisiin puoliin hänen kirjeidensä säestämänä ja paikallisten kuvataiteilijoiden kuvittamana. Kesäkuun loppupuolella 29.6. vietetään lasten museoiltaa, ainakin virtuaalisesti, jos muu ei ole mahdollista. Lastenilta jatkaa museon perinteistä tapahtumatarjontaa, mutta liittyy myös kaupungin juhlavuoden lasten ja perheiden teemaan.

Heinäkuussa avataan museon Mäntylässä valokuvanäyttely, jossa on esillä Juhani Ahon rakkaaseen luontosuhteeseen liittyviä teoksia. Heinäkuuta täydentävät myös erilaiset piknik-tapahtumat, joissa esillä on Juhani Aholle tärkeitä sanataiteen lajeja kuten runoutta ja teatteria.

Juhlavuoden suurimpia tapahtumia on Juhani Aho –seuran kanssa luodut Aho-päivät elokuun alkupuolella 6.8.-8.8. ja sunnuntaille 8.8. sijoittuva Jussin perintöpäivä. Tuolloin päästään nauttimaan juhlavuoden kunniaksi tehdystä draamaesityksestä, jonka käsikirjoittajina toimivat Eppu Nuotio ja Jyri Paretskoi. Samassa tapahtumassa perehdytään myös Juhani Ahon harrasteisiin. Elokuun lopulla vietetään vielä perinteistä Elotoria, joka nostaa esiin paikallistuottajien tuotteita. Tapahtuma liittyy siten myös kaupungin juhlavuoden ympäristövastuullisuuden teemaan.

Museolle julkaistiin vasta uudet verkkosivut ja verkkoläsnäoloa kehitetään muutenkin juhlavuonna. Museon tapahtumia ja tunnelmia voi seurata Facebookissa striimauksien, videoiden ja kuvien avulla. Lisäksi otamme käyttöön e-Museo –palvelun, jonne luodaan loppukesästä erilaisia reittejä omatoimista kulttuuriin ja Juhani Ahoon tutustumista varten. Ehkä vuoden lopulla pääsemme julkaisemaan myös museon ensimmäisen verkkonäyttelyn.” kertoo Juhani Ahon museon amanuenssi Ilkka Peuna.

Tiedostot