Ajankohtaiset tiedotteet

Kaksivuorotyöläisille kohdistuva työmatkaliikenne jatkuu Ylä-Savossa

24.2.2021 8.00
2

Pohjois-Savon ELY-keskus on yhdessä Iisalmen kaupungin ja Vieremän kunnan kanssa hankkinut Iisalmi-Vieremä -yhteysvälille joukkoliikennekokonaisuuden parantamaan etenkin vuorotyöntekijöiden työmatkaliikennettä kyseisellä välillä. Liikenne on kaikille avointa Waltti-joukkoliikennettä.

Tavoitteena on parantaa alueen metalliyritysten saavutettavuutta

Liikennöinti mahdollistaa työssäkäynnin Iisalmesta Vieremän metalliklusterin kaksivuorotyöläisille nopeilla linja-autoyhteyksillä sekä aamu- että iltavuorojen osalta. Liikennettä hoitaa Linja-autoliike Y. Makkonen & Kumpp. ja se on kaikille avointa Waltti-joukkoliikennettä. Waltti-matkakortin voi ostaa Iisalmen matkahuollosta ja Waltti-nettikaupasta. Kertalippuja saa bussista käteisellä tai maksukortilla.

Liikennöinti alkoi 21.10.2019 ja liikennettä on seurattu määräajoin. Matkustajien kiinnostus liikennettä kohtaan on ollut riittävää ja sitä on jatkettu säännöllisenä yhteysparina.

Liikenteen taustalla on jo muutaman vuoden ajan käytyä keskustelua alueen metalliyritysten saavutettavuusongelmista ja työvoimapulasta. Selvityksiä asian tiimoilta ovat tehneet sekä keskuskauppakamari että Pohjois-Savon maakuntaliitto. Iisalmi-Vieremä -yhteysväli valikoitui silloin kokeilualueeksi parhaan potentiaalinsa takia. Pendelöintimäärät Iisalmesta Vieremän suuntaan ovat suuret ja yhteysväli sopivan lyhyt nopeaan liikennöintiin pienemmällä linja-autokalustolla.

Kyytiin keräily tapahtuu lähinnä kaupunkialueelta ja tehtaiden välittömästä läheisyydestä, muuten ajetaan ilman välipysähdyksiä nopeasti päätepysäkiltä toiselle.

Yksityisautoilun vähentäminen myös tavoitteena

Yksityisautoilun ja autoletkojen vähentäminen Iisalmi-Vieremä -yhteysvälillä on myös yksi tämän liikenteen tavoitteista. Kohdeyritykset ovat lisäksi kertoneet, että työntekijöiden autoparkkien osalta alkaa jo olla tilaongelmia.

Vuoroilla pääsee ihan tehtaiden eteen aamuin illoin. Iisalmessa oman auton voi jättää vaikkapa lähtöpysäkin, Iisalmen ABC:n liityntäparkkiin ja hypätä siitä bussin kyytiin ja palata työvuoron jälkeen samaan paikkaan. Aamuyhteyden kyytiin toimitetaan myös aamun lehdet luettavaksi. Tarkemmat tiedot vuoroista pysäkkeineen löytyy Matkahuollon reittihakupalvelusta ja lisäksi ne löytyvät tämän uutisen lopusta liitteinä.

Tiedostot