Ajankohtaiset tiedotteet

Iisalmessa osallistutaan jälleen valtakunnalliseen Hävikkiviikkoon

2019_Havikkiviikko_somenosto_800x800_8-1220x1220.png
5.9.2019 9:00
0

Iisalmessa ollaan kattavasti mukana valtakunnallisen Hävikkiviikon aikana tehtävässä työssä ruokahävikkiä vastaan. Tänä vuonna Hävikkiviikkoa vietetään 9.-15.9.2019. Hävikkiviikon järjestäjänä toimii Kuluttaja-lehti, joka haluaa Hävikkiviikolla nostaa ruoan arvostusta sekä kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Erityisteemana on tänä vuonna ruokahävikin ilmastovaikutukset.

Iisalmessa Hävikkiviikko aloitetaan maanantaina 9.9. klo 10-13 Maa- ja kotitalousnaisten Hävikki-tapahtumalla kulttuurikeskuksella, jossa on esillä vuoden aikana yhdeltä henkilöltä tulevan ruokahävikin määrä sekä Ruokahukka-hahmo viihdyttämässä lapsia.

Viikon aikana myös kouluilla ja päiväkodeissa vietetään Hävikkiviikkoa, kun Iisalmen kaupungin ruokapalvelut tuovat hävikkiaiheista materiaalia ruokaloihin sekä punnitsevat ruokahävikkimääriä. Kirkonsalmen ja Kangaslammin kouluilla hävikkiaihe otetaan mukaan myös oppituntien sisältöihin. Ylä-Savon ammattiopiston (YSAO) ja Savon ammattiopiston (Sakky) uudella yhteiskampuksella on esillä hävikkipöytä, YSAO:n kaikissa opiskelijaravintoloissa (Kaisla, Apila ja Aisakello) mitataan ruokahävikin määrää ja järjestetään ylijäämäruoan myynti opiskelijaruokailun loputtua. KierRe-hanke on koulujen ja päiväkotien lisäksi kannustanut Iisalmessa myös paikallisia ravintoloita osallistumaan Hävikkiviikkoon.

Kaikki voivat osallistua Hävikkiviikon viettoon yksityishenkilöstä ruokapalveluyrityksiin esimerkiksi viestimällä omissa kanavissaan ruokahävikistä ja toimista sen vähentämiseksi. Pienetkin teot ovat tärkeitä ruokahävikin vähentämisessä.

Suomessa ruokahävikkiä syntyy koko ruokaketjussa 400-500 milj. kg vuodessa. Kaikesta tuotetusta ruoasta tämä on noin 10-15 %. Suurin osa eli noin 30 % (120-160 milj. kg) hävikistä tulee kotitalouksista, tämä on noin 23 kg henkilöä kohden. Kuluttajien hävikin arvon on laskettu olevan noin 500 miljoonaa euroa vuodessa. Tavoitteena on puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä.

https://havikkiviikko.fi/ 

Lisätiedot

Kirsi Savolainen                                                Marja Niskanen
Projektivastaava, KierRe-hanke                        Ruoka- ja yritysasiantuntija
kirsi.savolainen(a)iisalmi.fi                               marja.niskanen(a)maajakotitalousnaiset.fi
p. 040 584 0803                                                 p. 0400 905 782

Arja Laajalahti                             
koulutuspäällikkö, palveluosaaminen            
arja.laajalahti(a)ysao.fi                                        
p. 0400 793 157