Ajankohtaiset tiedotteet

Iisalmen 130-vuotisjuhlavuoden tapahtuma: Iisalmi-sitsit 3.7.2021

3V1A0778.JPG
19.7.2021 14.13
0

Historian ensimmäiset Iisalmi-sitsit olivat hieno kokemus niin järjestäjälle kuin juhlijalle. Sitsien suosiosta kertoi myös se, että liput tapahtumaan myytiin loppuun 1,5 tunnissa.

Sitsit ovat akateeminen pöytäjuhla, joka on monelle tuttu opiskelijakulttuurista. Sitseille ominaista onkin railakkaat sitsilaulut, ruokailut ja rupattelu oman pöytäseurueen kanssa. Halusimme tuoda Iisalmeen palasen opiskelijakulttuuria 130-juhlavuoden kunniaksi, ja historian ensimmäiset Iisalmi-sitsit pidettiin lauantaina 3.7.

Tunnelma oli aluksi odottava. Ihmisiä saapui paikalle tasaiseen tahtiin ja kuulumisten vaihdosta syntyi aulatilat täyttävä puheensorina. Sitsit alkoivat virallisilla ohjeilla, jotka sitsaajat kuuliaisesti kuuntelivat. Iisalmi-sitsejä varten oli luotu aivan oma sitsietiketti, jossa yhdistyi eri korkeakoulukaupunkien sitsikäytäntöjä. Tapahtuman järjestäjät toivottivat sitsikansan tervetulleiksi, minkä jälkeen oli aika kohottaa alkumalja. Turvallisuuden varmistamiseksi sitsaajat oli jaettu pienempiin pöytäseurueisiin. Pöytiä koristi eloisa kattaus.

Paikalle kurvasivat karvanoppiin sonnustautuneet toastmasterit Jammi ja Markus, jotka avasivat sitsit Helan gårilla. Ensimmäisen kattauksen aikana kansa alkoi lämmetä ja sitsikäytännöt muistuivat monelle mieleen. Toisella kattauksella rentoutunut sitsikansa ehti esittää enemmän laulutoiveita. Savolaisen laulu, Aikuinen nainen, Olutkaanon ja monet muut sitsilaulut raikasivat komeasti Kulttuurikeskuksen Karl Collan -salissa.

Sitseillä esitettiin myös kaksi järjestäjien itse sanoittamaa laulua: Turisti ja savolainen (melodia Päivänsäde ja Menninkäinen) sekä Normetlainen (melodia Puuhapete). Iisalmi-aiheiset laulut saivat sitsikansalta riemukkaat suosionosoitukset. Illan päätti vielä paikallinen Täsmälääke-yhtye, joka soitti sitsikansaa sytyttäviä covereita.

Järjestelyt oli hoidettu hyvin ja koronaturvallisuus huomioiden. Väliajoilla ehti hyvin jututtaa myös kavereita, jotka eivät sattuneet samaan pöytäseurueeseen. Vaikka ihmiset olivat toisilleen suurimmaksi osaksi vieraita, moni löysi yllättäviäkin yhteyksiä toisiinsa ja sitä kautta tutustuivat toisiinsa!

Historian ensimmäiset Iisalmi-sitsit olivat hieno kokemus niin järjestäjälle kuin juhlijalle. Sitsien suosiosta kertoi myös se, että liput tapahtumaan myytiin loppuun 1,5 tunnissa. Iisalmi tarvitsee opiskelijakulttuuria ja nuorten aikuisten tapahtumia. Siksi toivomme, että voimme järjestää sitseille jatkoa ensi vuonnakin!

 

Järjestäjät Anne, Eevi, Hanne, Milja, Noora ja Senni

 

Lisää kuvia sitsitunnelmista pääset katselemaan Iisalmen kaupungin kuvagalleriasta!

 

3V1A0634.JPG