Ajankohtaista

Iisalmelaisvauvat saavat liikuttavan, laulattavan ja loruttelevan lahjan kotikaupungiltaan

Iisalmen uimahallilla vauvauintia ohjaava Katja Huttunen ja Ylä-Savon musiikkiopistossa vauvamuskareista vastaava Laura Bergman-Vatanen saivat kunnian toimittaa kaupungin lahjat Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän lastenneuvolaan, jossa terveydenhoitajat Ansu Falck, Mervi Kettunen ja Nelli Kuosmanen ottivat lahjat vastaan.Ylä-Savon musiikkiopistossa vauvamuskareista vastaava Laura Bergman-Vatanen ja Iisalmen uimahallilla vauvauintia ohjaava Katja Huttunen saivat kunnian toimittaa kaupungin lahjat Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän lastenneuvolaan, jossa terveydenhoitajat Ansu Falck, Nelli Kuosmanen ja Mervi Kettunen ottivat lahjat vastaan.
19.5.2022 11.00

Iisalmen kaupunki uutisoi aiemmin tänä vuonna aikovansa antaa jokaiselle kaupunkiin syntyvälle vauvalle lahjan osoituksena siitä, miten tärkeä jokainen pienokainen on kotikaupungilleen. Kaupunki kertoi valitsevansa lahjan, joka kannustaa vauvaperhettä vaalimaan hyvinvoivaa elämäntapaa pienestä pitäen. Nyt on aika paljastaa, mitä Iisalmi on pakannut neuvolaan toimitettuihin lahjapussukoihin, ja mitä neuvolan vauvaperheasiantuntijat olivat mieltä lahjasta!

Iisalmen uimahallilla vauvauintia ohjaava Katja Huttunen ja Ylä-Savon musiikkiopistossa vauvamuskareista vastaava Laura Bergman-Vatanen saivat kunnian toimittaa kaupungin lahjat Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän lastenneuvolaan, jossa terveydenhoitajat Ansu Falck, Mervi Kettunen ja Nelli Kuosmanen sekä terveysneuvonnan esihenkilö Johanna Ahonen ottivat ne avosylin vastaan. Samalla kohtasivat asiantuntijat, jotka omassa työssään kohtaavat vauva- ja pikkulapsiperheitä, ja ovat avainhenkilöitä ohjaamaan perheitä aktiiviseen ja hyvinvointia vaalivaan elämäntapaan. Ja se – kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva lapsuus – on Iisalmen kaupungin vauvalahjan ydinviesti.

Vauvalahjan idea lähti kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalveluita kuntalaisten tietoisuuteen nostavasta Elämäni kunnossa -markkinoinnista: Elämäni kunnossa -kampanjoinnilla kannustetaan iisalmelaisia kokeilemaan rohkeasti sekä kulttuuri- että liikuntaharrastuksia, joita kaupungissa onkin tarjolla kokoon nähden varsin monipuolisesti ja matalalla kynnyksellä, mitä tulee hintatasoon tai vaikkapa fyysiseen saavutettavuuteen. Tämä koskee myös vauva- ja lapsiperheitä – harrastuksia löytyy vauvamuskarista vauvauintiin ja lastenkonserteista lähiliikuntapaikkojen monipuolisiin arkiliikuntamahdollisuuksiin. Iisalmen kaupunki haluaa tehdä parhaansa, jotta entistäkin useampi ihminen Iisalmessa voisi olla elämänsä kunnossa omaan elämäntilanteeseen sopivien harrastusten avulla. Vauvalahjalla halutaankin muistuttaa, että vaikka pieni vauva saattaakin mullistaa perheen arjen, ei harrastamista tarvitse unohtaa – sitä voi tehdä yhdessä vauvan kanssa, ja sovitellen omat harrastuksen vauvanhoidon rytmiin. Vauva- ja pikkulapsiperheille onkin koottu iisalmi.fi/elamanikunnossa -nettisivulle oma osionsa, johon on nostettu heidän elämäntilanteensa kannalta sopivia harrastusvinkkejä.

Hyvinvointia tukeva arki on paras lahja vauvalle – ja siihen Iisalmen vauvalahja oivalluttaa

Oivalluttajana hyvinvointia tukeviin arjen valintoihin vauvaperheitä muistetaan Elämäni kunnossa -bodeilla, iisalmelaissyntyisen kirjailija Eppu Nuotion värssyllä ja paikallisen taiteilija Jupu Kallion piirroksella kirjailulla kortilla sekä aiemminkin vauvaperheille jaossa olleella Lorupussilla. Monialainen Lue lapselle -yhteistyöryhmä on jo vuodesta 2013 alkaen tuottanut paikallisin voimin Lorupusseja, jotka on annettu neuvolassa vauvaperheille. Ajatuksena on ollut kannustaa lasten kanssa loruiluun, yhteiseen aikaan ja kielen kehityksen tukemiseen. Lorupussit uudistuvat parhaillaan, ja uusin piirroksin kuvitetut lorut toimitetaan myöhemmin neuvolaan.

Eppu Nuotio antoi oman runolahjansa paitsi iisalmelaisvauvoille, myös Ukrainan hädänalaisille lapsille:

Pyyntö kirjoittaa runo vastasyntyneille tuli samaan aikaan, kun koko maailma seurasi Ukrainan tapahtumia herkeämättä. Olen ollut Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä nyt 20 vuotta ja näihin kahteen vuosikymmeneen mahtuu monta vaikeaa hetkeä. Mutta tämä on yksi kaikkein vaikeimmista. Unicef on työskennellyt Ukrainassa jo 25 vuotta. Runon kirjoittamishetkellä yli miljoona ukrainalaista oli paennut sotaa, pakolaiset ovat enimmäkseen lapsia ja naisia. Oma lapsuuteni Iisalmessa oli ja täynnä leikkiä. Haluankin runollani kunnioittaa ja vaalia lapsen ja lapsuuden ainutlaatuisuutta ja lapsen oikeutta turvalliseen kotiin. Iisalmen kaupunki maksaa kirjoituspalkkioni Unicefin hätäapukeräykseen Ukrainan lasten auttamiseksi.”, Eppu Nuotio kertoo.

Lisätietoja vauvaperheiden harrastusmahdollisuuksista Iisalmessa: www.iisalmi.fi/elämänikunnossa