Menestystarinat

Iisalmelainen metalliteollisuus voi hyvin vaikeuksista huolimatta

0
 

 

 Vainio (3).jpg Parkatilla sijaitsevan Metallityö Vainio Oy:n pihasta lähti Lunawoodille syksyisenä maanantaina kaksi valtavaa lämpöpuunkäsittelykamaria.
– Melko suuri osa liikevaihdostamme tulee näistä, toimitusjohtaja Pekka Vainio tuumii ja mittailee katseellaan pyörille nostettua 80:n kuution kamaria.
Arvion mukaan kamarille kertyy hintaa kenties jopa miljoona euroa. Sen sisällä kulkee kuuma öljy, jonka lämpötila nostetaan useisiin satoihin asteisiin.
– Puut ovat koosta riippuen noin 30 tuntia kamarin sisällä, Vainio kertoo.
Lunawoodin tuotanto-ja kehitysjohtaja Henry Mantsisen mukaan kamarikaupat liittyvät aikaisemmin ilmoitettuihin laajennusinvestointeihin, jotka saadaan näillä näkymin maaliin loppuvuodesta. Lunawoodille kamareita on Metallityö Vainiolta mennyt yhteensä kuusi. Lisäksi tuotteita on mennyt ulkomaille muun muassa Japaniin ja Ranskaan. 

Metallityö Vainio on antanut lomautusvaroituksen, mutta sitä ei olla vielä laitettu täytäntöön.
– Meillä on aika paljon tarjouksia vetämässä maailmalla. Katsomme, mitä ne poikivat, Vainio sanoo.
Yrityksessä ja sen koneistamossa on yhteensä reilu 40 työntekijää. Metallityö Vainiossa lomautuksen piirissä on kenties 5–8 työntekijää.
Metalliteollisuuden tulevaisuuden näkymät eivät vaikuta hälyttäviltä, Vainio puntaroi.
– Aina meillä jotain tekemistä on. Tietenkin kun päähankkijamme tulokset laskevat, se vaikuttaa meihinkin. Elämme heidän ehdoillaan.
Vainio ei uskalla nimetä yrityksensä päähankkijaa, mutta lähellä yritys kuulemma majailee.

Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen on tutustunut viime aikoina useisiin seudun metalliteknologiayrityksiin. Vierailuja on tehty Metallityö Vainion lisäksi muun muassa ToolFacille ja IS-VET:ille. Ronkaisen mukaan Rautainen Savo -hankkeeseen liittyvät vierailut ovat lujittaneet kaupunginjohtajan uskoa Ylä-Savon metalliteollisuuden tulevaisuuteen.
– Tiedossa on, että maakunnan viennistä suuri osa tulee Ylä-Savosta. Isot toimijat ovat keskeisessä roolissa, mutta seudulla on myös muutaman kymmenen osaavan henkilön alihankkijayrityksiä. Maailmanluokan yritysten alihankkijoiden osaaminen on yllättänyt Ronkaisen.
– Verkostossa on valtavasti osaamista. Seudulla vallitsee henki, jossa lähialueen yritykset yritetään ottaa huomioon.

Joistain Ylä-Savon ja Iisalmen metalliyrityksistä kantautuu ikäviä uutisia, mutta yleistämisen tie voi johtaa päin prinkkalaa. Vaikka yritysten yleisvire ei olekaan yltiömyönteinen, alihankintayritysten tilanteet vaihtelevat, Rautaisen Savon toimialapäälliköt Heikki Passiniemi ja Sulevi Komulainen toteavat.
– Esimerkiksi Normetin päätökset vaikuttavat moneen yritykseen, mutta toisissa yrityksissä mietitään sen sijaan laiteinvestointeja. Paljon riippuu alihankintaketjusta, Komulainen sanoo.
Passiniemi on luodannut yrityksissä vallitsevia mielialoja viimeisen vuoden aikana. Epävarmuus nostaa päätään, mutta Passiniemen mukaan Ylä-Savon tilanne on parempi kuin muualla maassamme.
– Yksi syy siihen on se, että yritykset ovat panostaneet toimintaansa ja rakentaneet osaamisintensiivistä pääomaa. Sen päälle voi puolestaan rakentaa kilpailukykyistä liiketoimintaa.
– Ei tämä suinkaan pahin paikka ole. Seudun metalliyritykset ovat olleet kiperämmissäkin paikoissa, Komulainen korostaa.

Kuva ja teksti: Iisalmen Sanomat

 MetallityoVainio.jpg