Hyviä uutisia #byiisalmi #osaamisenpaikka

Ihmeelliset vuodet varhaiskasvatuksessa

Jaana Ja Päivi.jpgKuvassa Jaana Puurtinen ja Päivi Hiltunen.
12.10.2023 15.10

Iisalmi on Suomen pohjoisin kaupunki, jossa on Ihmeelliset vuodet-kouluttajia. Jaana ja Päivi ovat kouluttaneet varhaiskasvatuksen ammattilaisia jo vuodesta 2018 myönteiseen ja lapsia kannustavaan Ihmeelliset vuodet -ryhmänhallintamenetelmään.

”Mahtavaa sinnikkyyttä Victor, sinä jaksoit hienosti odottaa omaa vuoroasi!" Päivi ottaa herkkutaskustaan suolaisen kultakalan ja antaa sen Victorille. Victorille nousee hymy huulille. Hän jaksoi odottaa sinnikkäästi omaa vuoroaan wc-toimille. Kehujen ja kannustusten lisäksi Victor sai konkreettisen palkinnon, jolla vahvistetaan hänen harjoiteltavaa taitoaan, oman vuoron odottamista.

Ihmeelliset vuodet -ohjelman (Incredible Years) kehitti Yhdysvaltaslainen psykologian professori Carolyn Webster- Stratton. Ohjausmenetelmä on ryhmäpohjainen ja se soveltuu pääasiassa 3-12-vuotiaiden käytöshäiriöisten lasten vanhemmille ja lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Ohjausmenetelmää voidaan kuitenkin käyttää myös nuoremmille lapsille. Ohjelma auttaa kasvattajia käsittelemään käytöshäiriöitä ja se edistää myönteisiä kasvatusmenetelmiä sekä parantaa aikuisen ja lapsen välistä vuorovaikutusta.

Ihmeelliset vuodet -menetelmää on kehitetty ja tutkittu maailmalla yli 30 vuotta. Suomessa Ihmeelliset vuodet -ohjelman kotipesä on Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus Turun yliopistossa. Suomessa on noin 40 aktiivista Ihmeelliset vuodet -ryhmänohjaajaa. Iisalmi on Suomen pohjoisin kaupunki, jossa on Ihmeelliset vuodet -kouluttajia. Iisalmessa menetelmä otettiin käyttöön vuonna 2018, kun varhaiskasvatuksen erityisopettajat Päivi Hiltunen ja Jaana Puurtinen alkoivat kouluttaa varhaiskasvatuksen henkilöstöä. Tähän päivään mennessä he ovat kouluttaneet sisäisesti 32 varhaiskasvatuksen ammattilaista ja kouluttavat meneillään olevassa prosessikoulutuksessa 16 menetelmäosaajaa lisää.

Tutkimusten mukaan Ihmeelliset vuodet -ryhmänhallintaohjelman käyttö:

• vähentää lasten aggressiivista ja häiritsevää käytöstä ryhmässä

• parantaa lasten itsetuntoa

• lisää lasten akateemista sitoutumista ja prososiaalista käytöstä

• lisää lasten kouluvalmiutta

• vähentää ammattikasvattajan lapseen kohdistamaa kritiikkiä ja lisää kehuja sekä kannustusta lapsille

• lisää ammattikasvattajan ryhmänhallintataitoja

” Ihmeelliset vuodet tukee kaikkien lasten kasvua ja kehitystä. Se on antanut positiivisen pedagogiikan vahvistuksen toimintaan, lapset janoaa kannustusta ja kehuja. Tulokset ovat olleet positiivisia ja myös huoltajilta on tullut positiivista palautetta. Menetelmän käyttö lisää myöskin omaa jaksamista työssä. Huoltajat ovat suhtautuneet myös positiivisesti menetelmän periaatteisiin, kun olemme keskustelleet menetelmästä vanhempainillasta", kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Tuija Kokkonen.

 Iisalmessa Simpukan päiväkodissa Ihmeelliset vuodet -menetelmä on ollut esillä vanhempainilloissa. Keskusteltaessa eräs isä esitti, että tätä toimintatapaa voisi käyttää vaikka jääkiekossa.