Ajankohtaiset tiedotteet

IISALMI JUHLII, TUOKSUU JA KIRJOITTAA RAKKAUSKIRJEITÄ: Juhlavuoden tempaukset tuovat lämpöä ja positiivista mieltä haastavaan aikaan

Iisalmelaisista koivunlehdistä syntyi paikallisen käsityöyrittäjän avulla Iisalmen tuoksua saunojille..jpg
14.1.2021 8.00
1

Iisalmen 130-vuotisjuhlavuosi on alkanut koronarajoitusten ja -huolten varjostamana, muttei suinkaan synkistämänä. Kaupungin jo aiemmin julkistamien teematapahtumien ja Love By Iisalmi –illalliskampanjan tarjoamien elämysmahdollisuuksien lisäksi juhlavuoden kattaus täydentyy nyt entisille iisalmelaisille lähetettävillä rakkauskirjeillä tuoksulahjoineen sekä ajan kotoilutrendeihin ja vatikään Unescon ainettoman kulttuuriperinnön listalle valitun suomalaisen saunaperinteen henkeen sopivalla saunakuvahaasteella. Iisalmen tavoitteena on, että lämminhenkiset juhlavuoden kampanjat ja tempaukset tuottavat iloa ja positiivista mieltä asukkaille ja vierailijoille näinäkin aikoina, kun tapahtumia ei voida normaaliin tapaan järjestää.

Iisalmi on muistanut entisiä asukkaitaan jo aiemminkin rakkauskirjemäisillä postituksilla. Myös kesäasukkaita on lähestytty kirjeillä houkutellen heitä miettimään pysyvämpää asumista Iisalmen seudulla. Ensi viikolla vastaanottajilleen saapuvassa kirjeessä 130-vuotias Iisalmi muistelee menneitä vuosiaan ja pohtii, missä mahtavatkaan entiset iisalmelaiset tänä päivänä olla, ja tavataanko vielä joskus.

Juhlavuosi Koivukujabiennaaleineen, Olusineen, konsertteineen, messuineen ja monine muine tapahtumineen on hyvä syy tulla Iisalmeen. Kirjeellä voidaan muistuttaa Iisalmen tarjoamista mahdollisuuksista myös heitä, joilla ei enää ole sukua seudulla ja käynnit ovat voineet siten jäädä vähiin. Kotimaanmatkailu voi tänä vuonna koronastakin johtuen olla hyvä valinta, ja Iisalmi haluaa houkutella omiin kohteisiinsa.

Kirjeitä lähtee noin 1550 kpl ja niiden allekirjoittajana on Iisalmi:

”Minä juhlin tänä vuonna 130-vuotista historiaani kaupunkina. Herkistyneenä ajattelen jokaista noina vuosina minun suojissani kulkenutta, katujeni varsien kodeissa varttunutta ja kouluissani oppiaan kartuttanutta – minne he ovatkaan elämän poluillaan kulkeneet! Minä muistan heidät kaikki, joskin ikäni puolesta voisi ajatella, etten mitenkään voi siinä onnistua. Olisi ilo tavata näin juhlavuoden merkeissä; minä nimittäin järjestän yhteisöllistä juhlahumua koko vuoden 2021 ajalle. 130-vuotisjuhlavuoteeni tulee mahtumaan kohtaamisen paikkoja ja tapahtumien sykettä, iloisia jälleennäkemisiä ja helmiä muistojen ketjuun!” (ote kirjeestä)

Kirjeessä Iisalmi lupaa, että jos vastaanottaja tulee tapaamaan Iisalmea kuluvan juhlavuoden aikana, on hänelle luvassa pieni lahja – sellainen, joka auttaa muistamaan, miten lämmin sydän Iisalmella on:

”Minulla ei ole lahjatoiveita, haluan vain tavata minulle tärkeimmät – ihmiset, joiden kanssa minulla on jotain yhteistä. Itse haluan kuitenkin antaa pienen lahjan, joka auttaa sinua
muistamaan minut, Iisalmen. Voit noutaa tuoksuvan lahjasi tullessasi käymään luonani.” (ote kirjeestä)


130-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Iisalmi on pussittanut lempeää tuoksuaan kirjeen saajille lahjoiksi annettaviin löylytuoksupusseihin. Iisalmelaisen käsityöläisyrittäjän Eija Ålanderin ompelemissa tuoksupusseissa on sisällä aitoa iisalmelaista koivunlehteä. Pussien etiketissä kerrotaan käyttöohjeet:

Miltä tuoksuu Iisalmi? Se tuoksuu lämmöltä ja lempeältä kesäillalta puhtaan veden äärellä. Olemisen vapaudelta ja onnellisuudelta. Koivunkyljeltä rakkaassa rannassa.
Pudota tuoksutyyny lämpimään löylyveteen, sihauta vettä kiukaalle ja hetken päästä olet maalla ja maailmalla – kotona Iisalmessa.


Myös suuri yleisö pääsee halutessaan saunomaan Iisalmelta tuoksuvissa löylyissä: Löylytuoksujen arvontaan voi osallistua postaamalla sosiaaliseen mediaan kuvan itselleen tärkeästä saunasta tai saunamuistosta. Tuoksupusseja voi myös ostaa kaupungintalon i-pointista.

Sauna on sekä oivallinen vertauskuva lämminhenkiselle kaupungille, että myös ajankohtainen teema suomalaisen kulttuuriperinteen kannalta: onhan suomalainen saunaperinne lisätty vastikään osaksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa, ensimmäisenä suomalaisen kulttuurin ilmentymänä!

Iisalmen Sauna By Iisalmi –kampanjan kasvona ja saunalähettiläänä toimii Steve'n'Seagulls –bändin laulaja-kitaristi Tomi Tajakka, joka haastaa videolla kaikki saunan ja Iisalmen ystävät mukaan jakamaan oman saunamuistonsa Instagramissa hashtagilla #SaunaByIisalmi #ByIisalmi #Iisalmi130. Kuukausittaisen saunatuoksuarvonnan lisäksi kaikkien saunamuistonsa julkaisseiden sekä LoveByIisalmi -illalliskisaan osallistuneiden kesken Iisalmen kaupunki arpoo vuoden 2021 lopussa Keila- ja liikuntakeskus Liikkeen saunaillan. By Iisalmi –lähettilääksi valittu yrittäjä Laila Kämäräinen emännöi luxuselämyksiä tarjoavaa saunaa, ja lähettilään tervehdys saunaillan viettäjille tuo oman lisänsä arpajaispalkintoon.

Tomi Tajakan haastevideo ja lisätietoja kampanjasta löytyy www.iisalmi.fi/saunabyiisalmi -verkkosivulta.

Lisätietoja:
Laura Koski, markkinointi- ja viestintäsuunnittelija, p. 040 632 5868, laura.koski@iisalmi.fi