Menestystarinat

IINA - Liikkeellä kohti kuntoa ja kauneutta

0
 

Suuret_juhlat_1.jpg
Kuva: IINA ry, Pohjolan pidot -esitys

Iisalmen Naisvoimistelijat ry IINA on perustettu vuonna 1927. Perustamispöytäkirjassa seuran toimintaohjeena ja tavoitteena on "kohottaa jäsentensä ruumiillista ja henkistä terveyttä sekä herättää paikkakunnalla harrastusta liikuntakasvatustyötä kohtaan." Perustamisesta lähtien seuran suosio on ollut vahva iisalmelaisten keskuudessa.

Seuran toiminta on kehittynyt vuosien varrella ja nykyisin jumppatarjonta on varsin laaja. Vuosittain lapsille ja nuorille on tarjolla noin kymmenen erilaista jumppaa ja aikuisille ryhmiä löytyy lähes yhtä monta. Seuralla on nimestään huolimatta ryhmät myös pojille ja miehille ja vuonna 2010 toimintansa aloitti lisäksi Uppo-Nallen luistelukoulu. Tällä hetkellä seurassa on noin 700 jäsentä.


IINAssa toimii jumpparyhmien lisäksi viisi esiintyvää ryhmää, jotka kilpailevat valtakunnallisesti. Ryhmistä Säteet, Kristallit, Kipinät ja Kolibrit koostuvat naisista ja tytöistä, Leonidit on poikaryhmä. Esiintyvät ryhmät matkustavat ahkerasti ja vuonna 2011 osa esiintyvistä ryhmistä osallistui harrastevoimistelufestivaali Gymnaestradaan Sveitsissä. Erityisen onnistuneena esiintyvien ryhmien produktiona mainittakoon vuonna 2009 ensi-iltansa saanut, loistavia arvosteluja kerännyt Lilli Härmä-Leinosen ohjaama Pohjolan pidot -tanssiteos. Teos koostui Kalevalan tarinoista ja sitä kävi seitsemässä esityksessä katsomassa yhteensä 4000 vierasta.

Esiintyvien ryhmien lisäksi yleisölle esiintymään pääsevät kaikki lapset ja nuoret IINAn kevät- ja joulunäytöksissä. Näytökset järjestetään Kulttuurikeskuksella ja katsojia on kahdessa kevät- ja joulunäytöksessä yleensä 700–800 henkilöä. Viisivuotias Marjut on seuran nuorimpia esiintyjiä ja ollut mukana jo kolmessa esityksessä. ”Jokaista näytöstä odotetaan innolla – niin Marjut kuin me vanhemmat ja isovanhemmatkin. On hienoa, että kaikki halukkaat pääsevät esittelemään taitojaan lavalle”, kertoo Marjutin äiti Mirjami Palomäki.

IINAn toiminta on kasvatuksellisesti vahvaa. Seura kouluttaa aktiivisesti ohjaajiaan ja Suomen voimisteluliiton kautta tarjolla on erilaisia kursseja peruskoulutuksista vaativiin erikoiskoulutuksiin saakka. Vuosien varrella lukuisat lapset ja nuoret ovat saaneet liikkumisen kipinän IINAn ansiosta. Loistavana esimerkkinä tuloksellisesta tanssikasvatuksesta on kolmen entisen iinalaisen perustama ArtsKidCanDo-yhdistys, joka järjestää taideleirejä Nepalissa Katmandun katulapsille. Leireillä lapset pääsevät muun muassa tanssimaan, laulamaan, soittamaan ja leikkimään ja saavat näin arvokkaita taitoja ilmaista itseään ja pääsevät hetkeksi irti katulasten arjesta. IINAn esiintyvässä ryhmässä tanssiminen on järjestön perustajien mukaan luonut heille vahvan pohjan tähän tärkeään työhön. IINA tuki vuonna 2010 ArtsKidCanDo:n toimintaa 1000 eurolla.

Seuran jäseniä palvelee ja seuraa kehittää kymmenhenkinen johtokunta. Sen jäsenet tekevät pyyteetöntä työtä kukin omien töidensä, perheidensä ja harrastustensa ohella. Elokuussa 2011 seura sai ensimmäisen seurakoordinaattorinsa, liikunnanohjaaja AMK Minna Kämäräisen. ”Olemme tyytyväisiä, että saimme pätevän henkilön tekemään töitä johtokunnan rinnalla. Näin suuren seuran toimintojen organisointi on vaativaa työtä”, toteaa seuran puheenjohtaja Kati Tenhunen. ”Jatkossa voimmekin palvella jumppaajia entistä paremmin”, jatkaa Tenhunen ja toivottaa kaikki mukaan IINAn iloisiin jumpparyhmiin.

Lisätietoa IINAn toiminnasta löydät http://www.iina.fi
 IINA-ry_Pohjolan-pidot.jpg