Hallin Suutari on idearikas, eikä pysy lestissään

22.3.2016 14:57
0

On monen sattuman summa, että helsinkiläinen Hannu Heiskanen perusti suutariliikkeen Iisalmeen. Yritystoiminnan laajentaminen Helsingistä Iisalmeen sisälsi monia mutkia matkallaan, mutta lopputulos on se, että Hallin Suutari aloitti toimintansa syksyllä 2015.

Hakaniemen hallissa, Kampissa ja Kontulassa suutariliikkeitä jo aiemmin pitänyt Heiskanen sanoi aluksi, ettei Iisalmeen liikettä perusteta. Mutta kun työntekijä oli valmiina ja mainio toimitila järjestyi Kauppahallista, toiminta pääsi alkuun.

- Aluksi Iisalmen kengät kulkivat illalla bussilla Helsinkiin, korjattiin seuraavana päivänä ja palasivat sitten korjattuina takaisin.

Heiskanen on Suomen ainoa suutarimestari, joka on tehnyt lisänäyttönsä liukkaudentorjunnasta. Hän on kymmenen vuoden ajan puhunut siitä, kuinka varsinkin ikäihmisten liukastumisia ehkäistäisiin. Kun suutarimestarilta kysyy helsinkiläisen ja yläsavolaisen asiakkaan eron, se löytyy nopeasti:

- Helsingissä ei tuoda korjattavaksi navettakenkiä, hän sanoo.

Myös ihmisten kenkien käytössä on eroja. Ylä-Savon korkeuksilla on jalassa usein niin sanotut käyttökengät, ja nahkakengät laitetaan jalkaa vasta kun on juhlan aika. Ne ovat kuin pyhäkengät.

- Helsingissä ihmiset kulkevat nahkakengissä päivittäin, heille juhlakenkä on arkikenkä, Heiskanen vertaa.

Iisalmen suutariliikkeeseen tuodaan myös monia muita esineitä korjattavaksi. Myymälänhoitaja Ritva Heikkinen sanoo kymmenvuotisella kokemuksella, ettei perustyö ole kovasti muuttunut.

- Edelleen kysytyin palvelu on korkolappujen vaihtaminen, tosin Iisalmessa korjataan aika paljon myös esimerkiksi ratsastussaappaita, pitkän kokemuksen taljakaupasta omaava Heikkinen sanoo. Nahka on siis hänellekin tuttu materiaali.

Hallin Suutarin kengät eivät enää matkusta Helsinkiin, kun Valter Aspö aloitti suutarina tammikuussa. Hän muutti jo ennen joulua Ylä-Savoon maaseudun perässä, pois pääkaupunkiseudun tungoksesta.

Espoon kaupunginmuseossa aiemmin työskennellyt Aspö hallitsee myös historialliset käsityöt, muun muassa nahanparkinnan ja ompelun. Jos vaikka ullakolta löytyy vanhaa tavaraa, niin sen entisöintikin onnistuu.

- Joulun alla näkin työpaikkailmoituksen ja vastasin siihen, nyt ollaan tässä. Myös satulan ompelutekniikka on minulle tuttua. Tarpeen tullen pystymme soveltamaan aika luovasti, Aspö kertoo.

Asiakkaat ovat ottaneet uuden suutariliikkeen vastaan suurella mielihyvällä. Monet ovat kiitelleen toimitusvarmuutta ja asiakaspalvelua.
Iisalmen yrityksen avaamisen jälkeen idearikkaalla suutarimestari Heiskasella on ollut lisää suunnitelmia: hän ei ole tyytynyt pelkkään suutaritoimintaan, vaan liikkeen tiloissa myydään pääsylippuja, kerätään löytötavaroita ja kesällä vuokrataan polkupyöriäkin.

- Meille tuodaan jatkossa Onnibussin ja Pohjolan Liikenteen löytötavaroita. Myös Ykköstapahtumat tuo löytötavaransa tänne, Heiskanen kertoo.

Hän toivoo, että myös muut paikalliset tapahtumajärjestäjät ja ravintolat ottaisivat palvelun käyttöönsä. Lainsäädäntö kun nykyään velvoittaa toimittamaan löytötavaran löytötavaratoimistoon. Lain mukaan niitä ei saa säilyttää esimerkiksi ravintoloissa. Myös Lippupisteen asiakastapahtumien lipunmyynti on lisännyt liikehdintää kauppahallissa, jonka Heiskanen näkisi mielellään vielä vilkkaampana.

Suutari1 (002).jpg


kuva:
Suutari Valter Aspö korjaa kenkää samalla, kun myymälänhoitaja Ritva Heikkinen ja suutarimestari Hannu Heiskanen seuraavat työtä.