Menestystarinat

Halavatun Papat - osa Iisalmelaista hyvää mieltä

0
 

 

 Halvatun papat bändikuva.JPG

Iisalmea ja Ylä-Savoa ovat vieneet vähintäänkin Suomen kartalle jo 23 vuoden ajan hulvattomalla huumorilla ja osin myös taiteellisilla taidoilla Halavatun Papat. Historia ulottuu nimittäin vuoteen 1989, jolloin Pete Kauppinen oli kaverinsa kanssa keikalla Kainuun sydänmailla. Siellä kaksikko näki tapauksen, jossa pari nuorta kaveria ajeli mopolla maitolaiturin ympäri "Pappa Tuntureilla". 

Siitäkös ajatus syntyi; jo nuoruusmuistojenkin tähden oli ryhdyttävä vaalimaan wanhan ajan maalaiskulttuuria, johon niin elimellisesti kuuluvat humoristiset laulut, maitolaiturit ja mopot.

- Alkuun ostimme halvalla Tuntureita, joita siihen aikaan sai miltei romuraudan, joskus jopa Kossu-pullon hinnalla. Samalla yritimme saada Halavatun Papat yhdistysrekisteriin, mutta ajatus Patentti- ja rekisterihallituksessa torjuttiin kolmekin kertaa. Yksi selitys oli se, että nimi halveksii vanhuksia, vaikka nimi tulee nimenomaan Tunturi-mopoista, joita kutsuttiin "Pappa-Tuntureiksi", Pete Kauppinen kertoo.

Median kiinnostus Halavatun Pappoja kohtaan heräsi viimeistään silloin, kun Pappa Tuntureiden ympärille perustettiin useita kymmeniä yhdistyksiä ympäri Suomea. Niistä yksi aktiivisimmista ja tunnetuimmista on ollut Los Dementitos,joka perustettiin heti Halavatun Pappojen jälkeen. 
 

Kuvassa Tomppa Riipinen (vas.), Pete Kauppinen, Vellu Riipinen ja Larry Korja. Kuva: Jari Puustinen

 


Harrastuksesta yritys

Uskomaton suosio johti jo 1996 tilanteeseen, jossa Halavatun Papoista tuli yritys. Samalla sen toiminta vakiintui kahteen osaan, joista toisen muodostaa musiikki eli bänditoiminta ja toisen osan elämyspuoli moposafareineen.

- Musiikkitoiminta alkoi itse asiassa "valkoisesta valheesta" tunnetun radiojuontajan Pertti Salovaaran tiedustellessa Halavatun Pappoja suoraan lähetykseen. Hän kysyi, onko meillä tarjota mitään uutta, johon sen enempää ajattelematta vastasin, että "onhan meillä bändikin". Tämä tapahtui 1996, ja siitä lähtien Halavatun Papoilla on elämyspuolen lisäksi bändi, joka tällä hetkellä tuottaa liikevaihdostamme suurimman osan, Kauppinen naurahtaa.

Moposafareita joka lähtöön

Kolmanneksen tuloista Halavatun Papat saa elämyspuolesta, jossa pääroolia näyttelevät moposafarit.

- Idea niistä syntyi hetken mielijohteesta eräillä matkamessuilla. Aluksi meillä oli mopoja vain muutama, mutta varsinaisen kaluston saimme hankittua aikoinaan EU-rahoituksella, joskin tavoitteemme 15 moposta karkasi hieman käsistä, kun niitä kohta oli jo liki sata. Safareiden edellytys oli tietenkin se, että myös kuljetuskalusto piti hankkia; tälläkin hetkellä meillä on viisi pakettiautoa, joilla kuskaamme mopot oikeaan paikkaan.

Paitsi kalustoa, toiminta edellyttää myös tekijöitä; tällä hetkellä Halavatun Papat työllistää yrityksenä vakinaisesti viisi henkilöä ja joukon keikkatyöläisiä, joten mukavasta harrastuksesta idearikkaat miehet ovat luoneet itselleen ammatin kaikkien suomalaisten iloksi.

Halvatun papat fiiliskuva.JPG
Kuvassa Tomppa Riipinen ja Pete Kauppinen. Lähteeköhän mopo käyntiin...
Kuva: Jari Puustinen

Piristymisen merkkejä

Viihdeala kokee Suomessa muiden toimialojen tapaan myös nousuja ja laskuja. Pete Kauppisen mukaan Halavatun Papatkin kokivat selvästi muutaman vuoden takaisen laman, mutta nyt jälleen on valoisammat näkymät.

- Tällä hetkellä tilanne on itse asiassa hyvä; selvää piristymistä on tapahtunut ja tapahtuu yhä. Tämä koskee sekä bändikeikkoja että moposafareita. Vuoden vaihteessa saimme ulos myös uusimman levymme, joten fiilikset ovat kaikin puolin korkealla. Se on innostanut meidät jopa silloin tällöin treenaamaan, Pete Kauppinen myhäilee.

Hänen mukaansa Halavatun Papat ammentaa huumorinsa ja koko toimintatapansa iisalmelaisuudesta, joka on yrityksen yksi tärkeimmistä tavaramerkeistä.

- Iisalmi on myös koti, jonne palaa keikoilta mielellään. Täällä on perhe, ystävät ja viihtyisä ympäristö. Iisalmelaisuudesta ja savolaisuudesta voimme olla vain ylpeitä, Pete Kauppinen päättää.


Faktaa:

Halavatun Papat/Akvapoint Oy
Päätuotteet: HALAVATUN PAPAT BAND, TRIO JA DUO, PAPPATUNTURI-MOPO -SAFARIT, HALAWATUN HÄRDELLIT ja TIIMIKISAILUT.
Tuotteilla ainutlaatuinen takuu: Jos ee naarata suap rahat takasi.
Debyyttilevy "Nyt männöö hyvin" vuonna 1997. Tuotanto YLE 1997
Tämän jälkeen useita levyjä; viimeisin vasta ilmestynyt: HUMBOOGIA & MELANKOLINOO
Takana yli 2 000 keikkaa, radio- ja tv-esiintymisiä
Tekee paljon myös hyväntekeväisyyttä, kohteina mm. Kauniaisten sotavammasairaala ja sairaaloiden lasten osastot.

 petekauppinen.JPG

Pete Kauppinen ja Tunturi, joka on kuin pakasta vedetty. Kuva: Juha Halonen

 Halvatun-papat.jpg