Menestystarinat

Haapaniemen Matkailu Oy on vuoden 2013 hengenpuhaltaja

0
 

 

 haapaniemi2 (3).jpg  – Todella mieluisa asia. Tällä hengenpuhalluksella mennään eteenpäin ainakin seuraavat kaksi vuotta, Haapaniemen Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Riikka-Leena Lappalainen iloitsi.
Hän pokkasi yhdessä puolisonsa, yrityksen hallituksen puheenjohtajan Reijo Lappalaisen kanssa Iisalmen Sanomien Vuoden 2013 hengenpuhaltaja -tunnustuksen.
Tunnustuksen, komeat palkeet luovuttanut päätoimittaja Jarkko Ambrusin oli hänkin mielissään saadessaan palkita pitkän linjan yrittäjäpariskunnan.
– Valinta oli tällä kertaa todella helppo. Hotelli Seurahuoneen pelastus oli kulttuuriteko vailla vertaa. Ja Rukajärvi-keskuksen Iisalmen toimipiste tuli vielä siihen kuin kirsikka kakun päälle, Ambrusin kuvaili.
Reijo Lappalaisen mukaan Haapaniemeen on investoitu puolisen miljoonaa euroa ja se on tip-top-kunnossa.
– Seurahuone ei ollut varsinaisesti tapetilla, kun ryhdyimme hakemaan toimintamme laajentamista. Mutta kun historiallisen rakennuksen kuntoa kartoitettiin, havaitsimme, ettei perusteellista remonttia tarvita. Ja kun kauppahintakin oli kohdallaan, Seurahuone ostettiin.
– Yrityksen konsepti on toimiva ja henkilökunta on hyvä. Osoituksena siitä Haapaniemi on vakiinnuttanut asemansa ja kevyesti remontoitu Seurahuone on alkanut jälleen vetää asiakkaita, Riikka-Leena jatkaa.
Haapaniemen Matkailu työllistää yhdeksän ihmistä, joista Lappalaisia on viisi. Yrittäjäpariskunnan lisäksi remmissä ovat lapset Esa-Mikko, Juho-Pekka ja Sanna-Riikka, joka on nykyiseltä sukunimeltään Nissinen.
Sattumaa tai ei, parikymmentä vuotta toiminut Haapaniemen Matkailu on ajoittanut investointinsa jo kolmatta kertaa taantumaan.
– Taantuman aikana on hyvä investoida ja rakentaa. Kun nousu alkaa, silloin on hyvä olla tikissään, Reijo perustelee.

Vielä toistaiseksi taantuma on pitänyt matkailua pihdeissään.
– Esimerkiksi häätilaisuuksissa oli aiemmin väkeä 80–100 hengen verran ja tänä päivänä väkimäärä on laskenut puoleen.
– Mökkejä ei enää varata viikoksi kuin harvoin ja yritysten järjestämät tilaisuudet ovat vähentyneet, pariskunta luettelee, mutta uskoo samalla taantuman pikku hiljaa taittuvan.
Haapaniemen Matkailulla on etunaan paitsi monipuolisen työkokemuksen omaava yrittäjäpariskunta myös matkailuun ja majoitukseen perehtynyt jälkikasvu, jolle yritystoimintakin aikanaan siirtyy.

– Pienestä asti ovat lapset mukana olleet. Juho-Pekkakin oli vain viisivuotias, kun hän kerran vastasi puhelimeen.
– Englanninkieltä puhuva turisti soitteli majoitusasioista. Poika tuumasi muutaman kerran kohteliaasti että jees-jees ja tokaisi sitten: ”Äiti, tuu äkkiä puhelimeen.”
Lappalaiset summaavat matkailu- ja majoitusuransa seuraavasti:
– Olemme kasvaneet sitä mukaa kun asiakkaita on tullut. Olemme kasvaneet yhdessä asiakkaiden kanssa ja sitä paitsi meillä on ollut hyvä asiakaskunta, pariskunta luettelee.


Historiatietoa

Hotelli Seurahuone.jpg


 
Seurahuoneen historia
Matkustajakoti ja raittiusravintola Iisalmen Seurahuone aloitti toimintansa vuonna 1912 Otavankadulla.
Kauppias K.A. Krogerus rakennutti nykyisen kiinteistön vuonna 1927, jonka toiseen kerrokseen Hotelli Seurahuone avasi ovat vuonna 1928.
Ensimmäiset yrittäjät hotellissa olivat Edith ja Hemmi Tervo.
Tervojen jälkeen hotellia pitivät 1950-luvulle Ida ja Hanna Bolander.
1950-luvun lopulla uudet omistajat, Alli ja Otto Oravainen, aloittivat tanssitoiminnan Seurahuoneella.
Pertti ja Mirja Merikari ostivat Seurahuoneen 1970-luvun alussa ja myivät sen Taisto Penttilälle 1984.
Penttilän Tasepe Oy ajautui konkurssiin vuonna 2010, jolloin Seurahuone pani ovet kiinni.
Haapaniemen Matkailu Oy avasi Seurahuoneen marraskuussa 2012. 
Vuoden 2014 keväällä Seurahuoneella avataan Rukajärven suunnan historiayhdistyksen kanssa yhteistyössä Rukajärvikeskus. 


Haapaniemen matkailu
1991 Reijo Lappalainen rakennutti kaksi mökkiä Haapajärven rannalle Iisalmeen Huotarin kylään. Toiminta alkoi maaseutumatkailuyrityksenä.
1990-luvun puolivälissä Haapaniemen Lomamökkien yritystoiminta alkoi laajentua, kun yritykseen hankittiin muutama moottorikelkka vuokrauskäyttöön.
1997 rakennettiin Haapaniemeen kesähuoneita, joita vuokrattiin matkalaisille.
2000 Haapajärven rannalle rakennettiin haapahirsinen savusauna, joka toimi saunanlisäksi kelkkasafarien tukikohtana.
2004 valmistui juhla- ja kokoustilaksi hirsikartano, joka toimii toimii myös majoitustilana. Samana vuonna yritys vuokrasi Iisalmen keskustan lähellä sijaitsevan Uiton majan kokous-, majoitus- ja virkistyskäyttöön.
2007 yritys alkoi hoitaa Hotelli Artoksen toimintaa Iisalmen keskustassa.
2009 Uiton majan vuokrasopimus päättyi.
2012 Hotellin Artoksen vuokrasopimus päättyi ja yritys osti Seurahuoneen.

Vuonna 2010 yrityksen liikevaihto oli 750 000 euroa. Ulkomaalaisia kävijöitä on noin 9 prosenttia kävijöistä ja suurin osa asiakkaista on yritysasiakkaita sekä juhla-asiakkaita. Ulkomaalaisista asiakkaista suurin osa tulee Venäjältä ja Euroopan maista. Yrityksen henkilökuntaan kuuluu kahdeksan vakituista työntekijää, joista puolet on samasta perheestä. 
 


 Haapaniemen-matkailu.jpg