Erityisliikunta SariKan Sari Kautto: "Henkilökohtaisempi kuin personal trainer"

SariKautto.JPG
10.3.2016 11:42
0

Iisalmelainen liikunnanohjaaja Sari Kautto haluaa liikuttavan vahvasti liikuttaa juuri niitä ihmisiä, joille liikkuminen ei ole helppoa.

 Vuoden 2015 syksyllä aloittaneen Erityisliikunta SariKan päätoimialaa ja asiakaskuntaa ovat erityisryhmät: henkilöt, joilla on fyysisiä, psyykkisiä tai sosiaalisia rajoitteita, joiden vuoksi on vaikeaa osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan ja joiden liikunta vaatii soveltamista ja erityisosaamista.

- Suurelle osalle väestöä liikuntapalveluja on tarjolla vaikka kuinka paljon. Sen sijaan heille, joille liikkuminen on vaikeampaa, tarjonta on vähäisempää, Kautto huokaa.

Esimerkiksi kaikki yli 65-vuotiaat kuuluvat erityisliikunnan piiriin ikääntymisen aiheuttamien muutosten vuoksi, vaikka henkilön fyysinen kunto voi vastata parikymppisen kykyä. Varsinaisesti erityisliikunnalla on paljon annettavaa henkilölle, jonka liikunta- ja toimintakyky on alentunut, riippumatta hänen iästään.

- Minä haluan, että myös vanhukset pääsevät harrastamaan liikuntaa. Se ei aina ole helppoa, mutta onnistuessaan siitä tulee itsellekin hyvä mieli. On surullista, että vaikka kuinka mieli tekisi ulos ja liikkumaan, rollaattorin, kävelykepin tai pyörätuolin kanssa se on liian vaikeaa tai turvatonta. Siksi virkistävä ulkoliikunta jää tekemättä.

Kauton yritys, Eritysliikunta SariKa, tarjoaa liikuntaa juuri heille, joille liikkuminen muiden kanssa on vaikeaa. Yksi sellainen ryhmä on muun muassa yksinasuvat ikäihmiset.

- Olen pitkään miettinyt, kuinka tavoittaisin esimerkiksi Iisalmessa asuvien ikäihmisten jälkipolvea, jotka asuvat vaikkapa Etelä-Suomessa. He voisivat pyytää minut käymään omasta puolestaan ikäihmisten kanssa ulkoilemassa tai jumppaamassa, Kautto kertoo.

Erityisryhmien liikunnan järjestämisessä yksi kompastuskivi on sekin, ettei palvelua aina voi markkinoida suoraan oikeille henkilöille. Mainonta ei välttämättä tavoita erityisryhmiä.

- Osalle asiakaskunnastani lukeminen on vaikeaa, joillakin voi olla näkörajoitteita tai elämätilanne voi olla sellainen, että edes mainosten lukeminen ei kiinnosta. Tällaisten ryhmien tavoittaminen on vaikeaa.

Erityisryhmien liikunnan lisäksi SariKa voi järjestää liikuntatuokion esimerkiksi yrityksen tykypäivään tai muihin tilaisuuksiin. Monipuolisen koulutuksen ja pitkän kokemuksen ansiosta Sari Kautto voi räätälöidä liikuntapaketteja toiveiden mukaisesti.

- Ryhmäliikunnanohjausten lisäksi voin tehdä myös henkilökohtaisia liikuntasuunnitelmia ja liikunnanohjausta, sillä koulutukseeni kuuluu myös liikuntaneuvonta.

Kun Sari Kautto kertoo koulutuksestaan, ei siitä monta alaa jää enää luettelematta. Hän on varsinaiselta peruskoulutukseltaan liikunnanohjaaja, mutta sen lisäksi mm. uimaopettaja sekä erityisuimaopettaja, senioritanssiohjaaja, seikkailuliikunnan ohjaaja ja elämyspedagogian peruskurssikin on opiskeltu.

- Minun haasteeni tässä kaikessa toiminnassa on se, että suunnittelen aina ohjelman asiakasryhmän mukaan. En halua tarjota sellaista jumppaa, joka on liian vaikea, liian raskas, liian nopea tai myöskään liian kevyttä vaikutuksiltaan. Erityisliikunnan pitää olla sellaista, että se sopii jokaiselle mukanaolijalle kuntotasosta riippumatta.

Myös henkilökohtaisuus on Kautolle yksi iso arvo. Hän pyrkii tuntemaan jopa 80 hengen ryhmässä jokaisen jumppaajan nimeltä. Erityisliikunnanohjaajan tulisi tietää, mitä osallistuja pystyy tekemään ja mitä ei.

Kautto on yrittäjänä vielä nuori. Takana on vasta puoli vuotta yrittäjyyttä. Tosin ajatus yrittäjyydestä on kytenyt pitkään, hänen omien sanojensa mukaan lähes 20 vuotta.

- Aikaisemmin olen työskennellyt Iisalmen kaupungilla liikunnanohjaajana vuosina 1999 – 2008. Tosin sitä ennenkin tein jo uimahallisäätiölle ja sittemmin kaupungille töitä tuntiperusteisesti, vuonna 2000 liikunnanohjaajaksi valmistunut Kautto kertoo.

Vuonna 2008 Kautto siirtyi Kiuruveden kaupungin palvelukseen eritysliikunnanohjaajaksi ja viihtyi siellä viisi vuotta.

- Vuonna 2013 siirryin Ilvola-säätiölle projektityöhön. Asiakkaina olivat ikäihmiset.

Projektityön päättymisen jälkeen Kautto palasi Kiuruvedelle eritysryhmien liikunnan pariin. Hän toimi oman seuraajansa sijaisena, kunnes vuoden 2015 keväällä hän innostui TE-keskuksen yrittäjäinfotilaisuuteen.

- Siellä Eija Heilio oli puhumassa yrittäjyydestä. Innostuin asioista niin, että sovin Eijan kanssa palaverin aika nopeasti.
Kesän ajan kaupungin yrityspalvelupäällikkö Eija Heilio neuvoi yrityksen perustamisen valmisteluissa. Kautto sen sijaan empi vahvasti.

- En ollut ollenkaan varma uskallanko yrittäjäksi. Mutta keskustelut Eijan kanssa rohkaisivat tosi paljon. Ilman hänen apuaan olisin iskenyt päätä seinään jo monta kertaa.

Syksyn aikana Kautto osallistui yrittäjän starttikurssille.

- Siitä oli tosi paljon apua. Niillä opeilla olen välttänyt monta kuoppaa, vaikka aika moneen olen astunutkin.

- Mutta en silti vaihtaisi yrittäjyyttä. Minulla on nyt oma vapaus tehdä juuri sellaisia liikuntasuunnitelmia ja liikuntaryhmiä kuin asiakkaat haluavat!