Uutiskirjeiden uutiset

Elinkeinojohtajan terveiset

17.6.2022 8.00

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 6/2022 pääkirjoitus

Kesällä torikauppa herää eloon ja monen katse suuntautuu taas Iisalmen keskustaan. Kevään aikana keskustan kehittämisestä on herännyt paljon keskustelua elinvoimaselvityksen jälkimainingeissa ja kehitystyö jatkuu aktiivisena. Kaupungin sisäisesti käymme läpi toteuttamissuunnitelmia ja aikatauluja omalta osaltamme ja kevyillä kokeiluilla päästään liikkeelle jo kuluvana kesänä. Liikkumisen kokeiluja ja pysäköintiratkaisujen tarkempaa selvittämistä viedään eteenpäin seuraavina vuosina. Yhteistyössä kiinteistönomistajien kanssa on myös käynnistetty jatkoprojekti uusien toimijoiden ja toimintojen saamiseksi keskustaan joko nykyistä rakennuskantaa jalostamalla tai uudisrakentamisen kautta. Olen hyvin luottavainen, että jo muutaman vuoden kuluttua keskusta-alue on kehittynyt huomattavin askelin parempaan suuntaan – enkä tarkoita, että se nyt olisi jotenkin huonossa jamassa. Kehitys ei kuitenkaan saa pysähtyä siihen, että tori on joskus remontoitu 15-20 vuotta sitten vaan maailman muutoksissa täytyy pysytellä mukana ja mielellään jopa ennakoiden.

Toukokuussa tulleen kuntabarometrituloksen jälkeen on käyty myös vuoropuhelua kaupungin yritysyhteistyöstä laajemminkin. Oma käsitykseni on, että pienen otoksen vuoksi kyselytulokset eivät anna kattavaa kokonaiskuvaa tilanteesta ja aiommekin syksyllä tehdä laajan soittokierroksen kaupungin yrityksiin suoran palautteen saamiseksi. Jo tällä viikolla tiistaina 21.6. keskustelemme aamupalatilaisuudessa akuuteimmista asioista ja toivomme tietysti Raatihuoneelle mahdollisimman laajaa osanottoa yrittäjien puolelta, vuoropuhelun kautta mahdollisia ongelmia voidaan ratkaista. Yritysmyönteisyys ei kuitenkaan voi tarkoittaa vain sitä, että kaikki tehdä vain ja ainoastaan yrittäjien ehdoilla. Kaupungin täytyy toimia omien toimintaperiaatteidensa mukaisesti kohdellen kaikkia sidosryhmiä tasapuolisesti ja myös arvokasta kaupunkiympäristöä vaalien.

Yleisesti ottaen kesää kohti mennään edelleen hyvin epävarmoissa tunnelmissa inflaation kiihtyessä ja korkojen noustessa kovaa vauhtia. Kriisin aiheuttamien haasteiden vuoksi alueella on jo käynnissä myös tuotannon sopeuttamistoimia ja tuleva syksy on monelta osin vielä sumun peitossa. Kaupungin toiminnassakin syksyn talousarvio tuo suuria haasteita, kun hyvinvointialueuudistus astuu viimeinkin voimaan vuonna 2023 ja veropohja muuttuu. Iisalmen kova investointitahti luo oman lisähaasteensa tuleville vuosille, samoin suunnitteilla oleva TE-palvelujen uudistus vuonna 2024. Työllisyydenhoidon kokonaisuus istuu toki erinomaisesti osaksi muuta elinvoimapalvelua, mutta lausuntokierroksella olevan lakiesityksen pohjalta se ei onnistu parhaalla mahdollisella tavalla. Omassa lausunnossamme esitämme, että vastuu pitää siirtää aidosti kaikille kunnille – ei ehdotetuille 20 000 työvoimapohjan suuralueille. Lisäksi rahoituksen ja henkilöstön riittävyys uudistuksen toteuttamiseksi on varmistettava ja tieto työnhakijoista saatava osaksi muuta elinvoimaekosysteemiä. Tavoitteena pitää olla palveluiden aito siirto kunnille, ei uuden aluehallintotason perustaminen työllisyydenhoitoa varten.

 

Terho Savolainen

elinkeinojohtaja