Uutiskirjeiden uutiset

Elinkeinojohtajan terveiset

30.11.2020 12.00

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 9/2020 pääkirjoitus.

Joulun odotus lähti toden teolla käyntiin viikonloppuna kansainvälisillä Black Friday -kampanjoilla, jotka ovat Suomeenkin rantautuneet sekä perinteisellä Iisalmen joulunavauksella, tällä kertaa tosin poikkeusjärjestelyin kuten moni muukin tapahtuma tänä poikkeuksellisena vuotena. Vuosi 2020 on varmasti meille jokaiselle ollut ikimuistoinen, maailmanlaajuinen covid-19 tauti tai tuttavallisemmin koronaepidemia on muuttanut maailmaa pysyvästi. Tämänkertainen joulun odotus ja koko joulun aika tulevat jonkin verran poikkeamaan totutusta – ihan syystäkin. Terveys ja turvallisuus ovat nyt päällimmäisenä mielessä ja jokainen vastuullinen joulunviettäjä varmasti harkitsee tarkkaan sukulaisvierailuja ja jouluruuhkissa shoppailuaan. Meillä Iisalmessa epidemia on toistaiseksi ollut hyvin hallinnassa eikä suuria tartuntaryppäitä ole havaittu. Uskonkin, että turvaohjeita noudattaen asiointi paikallisissa yrityksissä on edelleen turvallista ja käyttämällä paikallisia palveluja tuemme aina alueemme elinvoimaa. Laitetaan siis joukolla taas joulu pakettiin Iisalmesta!


Vuosi on myös meillä yritysneuvonnassa ollut hyvin poikkeuksellinen, yrityksen perustamisia on ollut normaalia vähemmän, mutta toisaalta ennätyksellisen laaja joukko toimivia yrityksiä on tullut asiakkaaksemme ja saanut apua toimintansa kehittämiseen erilaisia palveluitamme hyödyntämällä. Jos olet ollut asiakkaanamme, muistathan vastata asiakastyytyväisyyskyselyyn, joka on sähköpostilaatikkoon kolahtanut – vain palautteen kautta pystymme edelleen parantamaan myös omia palveluitamme. Meillä on käynnissä myös ennätyksellisen suuri määrä eri toimialoja tukevia hankkeita, joiden palveluita kuten koulutuksia, valmennuksia ja yrityskohtaista sparrausta ovat monet hyödyntäneet. Suuri osa hankkeista jatkuu myös vuoden 2021 aikana, joten palvelutasomme säilyy korkealla EU-rahoituskauden vaihtumisesta huolimatta. Ensi vuonna on tulossa käyttöön myös uusia elvytyspaketteja, kunhan ne saadaan puristettua Brysselin byrokratiasta läpi. Euroopan laajuisia suuria kehittämisteemoja ovat erityisesti ilmastonmuutos, vähähiilisyys, kiertotalous ja myös Ylä-Savoakin laajasti koskettava turpeesta luopuminen. Mikäli nämä teemat liittyvät omaan liiketoimintaasi, kannattaa olla hereillä ja aktiviinen – uuden kehittämiselle on nyt hyvin rahoitusta tarjolla.


Paljon positiivista palautetta saanut By Iisalmi –markkinointiyhteistyö tulee jatkumaan näkyvillä ponnistuksilla myös tulevina vuosina. Tämän vuoden päätapahtuma By Iisalmi –seminaari keräsi tällä kertaa Kulttuurikeskukselle noin 50 henkeä, mutta hybridinä järjestettyä tilaisuutta seurasi videostreamin kautta yli 200 henkeä eli kokonaisuudessaan osallistujamäärä pysyi entisellä tasollaan. Ajankohtainen vastuullisuuden teema antoi meille kaikille varmasti uusia ajatuksia, kuinka kehitämme toimintaamme eteenpäin unohtamatta jälkipolvia ja millaisen maailman jätämme lapsenlapsillemme. Jokainen voi tehdä vastuullisia tekoja arjessaan ja yritystoiminnassaan päivittäin, pienistä puroista syntyy suuria virtoja. Ensi vuoden seminaarissa tulemme juhlistamaan By Iisalmi –yhteistyön lisäksi seminaariperinteen 5-vuotisjuhlaa ja kaupungin 130 –vuotisjuhlaa, toki katse tiukasti tulevaisuudessa ja kehittämisen kärjissä menestyksen rakentamiseksi jatkossakin.

Oikein mukavaa joulun odotusta ja adventin aikaa jokaiselle!

Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, puh. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi