Uutiskirjeiden uutiset

Elinkeinojohtajan terveiset

28.5.2021 13.00

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 5/2021 pääkirjoitus

Kevät etenee joutuisasti ja kesä alkaa olla jo ovella – pian koulut päättyvät ja koululaiset lähtevät kesälaitumille, vanhemmat toivon mukaan myös kesätöihin. Viime kesä oli valitettavan hiljainen monille nuorille kesätyön osalta, mutta onneksi nyt tilanne näyttää olevan palaamassa normaaliin. Kaupungin työllisyyspalveluissa olemme uudistaneet kesätyötukea entistäkin helppokäyttöisemmäksi kesätyösetelin muotoon ja määrärahojen osalta on varauduttu siihen, että setelit varmasti riittävät kaikille. Jos olet siis palkkaamassa nuoria kesätöihin tai edes harkitsemassa palkkaamista, kannattaa tutustua tähän mahdollisuuteen ja hyödyntää tilaisuus nuorten työllistämiseen. Myös itsensä työllistäville miniyrittäjille tarjoamme edelleen hyvät tukimahdollisuudet, kannattaa siis vinkata siitäkin mahdollisuudesta lähipiirin nuorille vaikka valmista työpaikkaa ei olisi vielä löytynytkään.

Nuorissa on myös meidän alueemme tulevaisuus ja heidän näkemyksiään meidän kannattaa kuunnella. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kanssa tämän kevään aikana tehdyn yhteistyön kautta Ylä-Savon tulevaisuuden mahdollisuuksia ja kehittämiskohteita on kaiveltu esiin laaja-alaisissa tilannekuvafoorumeissa. Osaavan työvoiman tarpeet ovat jälleen tapetilla koronasta toipuneessa yrityselämässä ja yhdessä alueen oppilaitosten ja kuntien kanssa rakennetaan syksyn aikana toimintamalleja, joilla pystytään entistä paremmin vastaamaan tähän jopa yritysten kasvua rajoittavaan ongelmaan. SitraLab -kehittäjätiimissä on mukana edustajat kaikilta kolmelta sektorilta: yrityksistä, oppilaitoksista ja kunnista. Tiimin tavoitteena on luoda pohjaa uudelle osaamisen kehittämisen ja hyödyntämisen alustalle, jolla myös alueen pito- ja vetovoimaa voidaan parantaa. Tähän meillä on erinomaiset lähtökohdat, koska alueella on vetovoimaiset yritykset, laadukkaat oppilaitokset, terve kuntasektori ja valmiiksi toimiva yhteistyön henki! Konkreettisia tuloksia on lupa odottaa syksyn aikana.

Vaikka edellisessä uutiskirjeessä maalailin jo valitettavan hiljaista tapahtumakesää, näyttää onneksi siltä ettemme jää kokonaan ilman kesätapahtumia tänäkään vuonna. Koljonvirran kesäteatterin esityksille on lupa odottaa jopa valtakunnallista suosiota ja ainakin RunniRock näyttää toteutuvan tänäkin vuonna Luuniemen juhlakentällä. Myös Puolustusvoimien valatilaisuus on pitkästä aikaa tulossa Iisalmeen, mikä on mukava lisä tapahtumatarjontaamme. Toritapahtumia on myös luvassa mukavasti ja torin muihinkin olosuhteisiin tullaan jo tänä kesänä panostamaan uudella innolla. Talven aikana toteutetusta Iiden ry:n kehittämisprojektista nousseita ideoita saadaan nopeasti käytäntöön ja toivottavasti saamme käyntiin myös uuden keskusta-alueen kehittämishankkeen, jota on yhdessä kehittämisyhdistyksen kanssa suunniteltu. Tavoitteena on palauttaa keskustaan koronan myötä kadonnutta elinvoimaa, mahdollisuuksia siihen edelleen on elinvoimaisen Ylä-Savon keskuksessa!