Uutiskirjeiden uutiset

Elinkeinojohtajan terveiset

30.3.2021 15.55

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 3/2021 pääkirjoitus

Tuskin kukaan uskalsi ajatella vuosi sitten koronaepidemian alkumetreillä, että vielä vuoden kuluttua ollaan lähes samassa ja jopa huonommassa tilanteessa. Tällä viikolla ravintolasulku laajennettiin jälleen myös tänne Pohjois-Savoon, vaikka alueen oman arvion mukaan olemme kolmiportaisen asteikon perustasolla. Valtakunnallinen arvio oli kuitenkin toinen ja sen mukaan on meidän nyt elettävä. Valtio on toki luvannut korvata sulun aiheuttamia tappioita yrityksille, mutta aiempien kokemuksien perusteella korvaukset eivät ole kaikkia menetyksiä kattaneet. Sama pelko liittyy jälleen tulossa oleviin kustannustukikierroksiin ja mukana olevaan yksinyrittäjien tukeen. Osa yrityksistä joutunut tänä keväänä jopa palauttamaan viime vuonna myönnettyjä tukia, kun kehittämishankkeisiin sisällytettyjä kustannuksia ei olekaan rahoittajan toimesta hyväksytty! Tämä on todella valitettavaa ja tuntuu epäoikeudenmukaiselta tilanteessa, jossa yrittäjät ovat kuitenkin sinnitelleet ja tehneet kehittämistoimenpiteitä suunnitelman mukaan. Yritysten näkökulmasta ei voi hallitukselle ja viranomaisille antaa kovin korkeita pisteitä tilanteen hoitamisesta, vaikka inhimillisesti katsottuna tartuntamäärät ja kuolemantapaukset on toki saatu pidettyä hyvin kurissa. Rokotusohjelmakin tuntuu etenevän tuskallisen hitaasti, toivotaan todella, että kesään mennessä tilanne saadaan korjattua ja rokotusvauhti kiihtyy jo lähiviikkoina.

Iisalmessa keskustelua on edelleen kevään edetessä herättänyt kaavoitus ja erityisesti liiketonttien sijainti. Tosiasia on, että tällä hetkellä meiltä puuttuu vetovoimaiset liiketontit keskeisiltä paikoilta ja meneillään olevien kaavahankkeiden eteneminen olisi positiivinen ruiske työllisyydelle ja aluetaloudelle. Esimerkkinä reilu viikko sitten avattu Motonet toi mukanaan lähes 30 suoraa työpaikkaa ja varmasti välillisesti lisää elinvoimaa muuallekin kaupunkiin. Asiointivirtojen pysäyttäminen Kuopion sijasta Iisalmeen sataa meidän kaikkien laariin pitkällä tähtäimellä. Vastaavien isojen ketjujen konseptit vaativat lisää tilaa hyviltä liikepaikoilta ja kiinnostusta Iisalmen suuntaan on juuri nyt erittäin paljon. Siksi on erittäin toivottavaa, että esimerkiksi Koljonvirrantielle suunnitteilla olevat hankkeet etenevät suunnitellussa aikataulussa. Yrityksillä ei ole aikaa odottaa ja jos mahdollisuus nyt menetetään, seuraavan tilaisuuden saamiseen voi mennä pitkäänkin. 

Kaikesta koronatuskasta huolimatta, alkuvuoden väestökehitys ja työllisyystilanne ovat jo pieniä positiivisia signaaleja paremmasta. Viime vuonna ennätysmäisesti kasvaneet lomautukset ovat selkeästi vähenemään päin ja uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin helmikuussa 20% viime vuotta enemmän. Työttömyysaste on toki hieman viime vuotta korkeammalla, mutta suunta on oikea ja kevään myötä varmasti tilanne edelleen paranee. Myös nettomuutto Iisalmeen näyttää taas alkuvuoden osalta positiiviselta ja lapsiakin on syntynyt hieman viime vuotta enemmän. Toivotaan myös tämän kehityksen jatkuvan vuoden edetessä! Talouden kiihdyttäessä nousee hyvin pian taas esille tarve osaavasta työvoimasta paikallisessa teollisuudessa. Iisalmen koulutustarjonta on jo nykyisellään kohtalaisen hyvä, mutta äskettäin käynnistyneessä Sitran osaamisen aika yhteistyöhankkeessa teemme edelleen töitä yritys-oppilaitosyhteistyön parantamiseksi ja tulevaisuuden osaamistarpeiden tunnistamiseksi. Varmistamalla oikeanlaisen koulutustarjonnan ja osaamisen kehittämisen alustat voimme tulevaisuudessakin luottaa yritystemme pärjäämiseen kovassa kansainvälisessä kilpailussa, kun osaavaa työvoimaa on riittävästi saatavilla Ylä-Savossa. 

Terho Savolainen, elinkeinojohtaja