Uutiskirjeiden uutiset

Elinkeinojohtajan terveiset

27.1.2021 10.00

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 1/2021 pääkirjoitus

Poikkeuksellinen vuosi 2020 on takana, mutta epävarmuus talouskehityksen ympärillä jatkunee vielä pitkään tämän uudenkin vuoden puolelle. Onneksi paremmat ajat siintävät jo horisontissa, vaikka aikataulu rajoitusten poistamiseen onkin edelleen auki. Monelle yrittäjälle kevät tulee kuitenkin olemaan vielä pitkä ja raskas, pyrimme parhaamme mukaan tukemaan yrittäjiä kaikissa tilanteissa tarvittavissa päätöksissä – olivat ne sitten uuden kehittämistä tai toiminnan sopeuttamista hiljaisempaan aikaan. Myös kaupungin yrityspalveluissa viime vuosi oli poikkeuksellinen, palveluiden kysyntä oli erittäin korkealla tasolla erityisesti monista uusista tukimuodoista johtuen. Onneksi juuri viime vuonna meillä oli myös laajasta hanketoiminnasta johtuen hyvät valmiudet vastata suureen kysyntään. Omana työnä yritysneuvonnassa käsiteltiin yksinyrittäjätuen hakemukset iisalmelaisten yritysten osalta: tukea haki 202 yrittäjää, joista 156 sai myönteisen rahoituspäätöksen. Yli puolet tuesta jäi siis kuitenkin jakamatta, mikä oli pienoinen pettymys. Ministeriö on kuitenkin kaavailemassa yksinyrittäjätuelle uutta hakukierrosta vuodelle 2021, tiedotamme luonnollisesti siitä tarkemmin, mikäli suunnitelmat toteutuvat.

Koronasta huolimatta uusia yrityksiä perustettiin Iisalmessa lähes tavanomaiseen tahtiin: koko kaupungissa 78 kpl, joista yritysneuvonnan kautta 27. Lisäksi muihin Ylä-Savon kuntiin yksikön neuvonta-asiakkaat perustivat 8 yritystä. Kaikkiaan autoimme siis 35 uuden yrityksen käynnistämisessä. Yritysneuvontakontakteja oli asiantuntijoillamme vuoden aikana lähes 680 kpl. Yritysrajapinnassa toimivat Iisalmen kaupungin toteuttamat seudulliset kehittämishankkeet koottiin vuoden aikana ns. yrityspalvelutiimiksi, joiden tiiminvetäjänä toimii yritysasiantuntija Eija Heilio. Tiimimuotoinen toiminta osoittautui hyväksi toimintamalliksi koronakriisin hoidossa, kun yritysneuvonnan asiakasmäärä kasvoi nopeasti maalis-huhtikuussa 2020. Yhteensä koko tiimille asiakastapahtumia kertyi vuoden ajalta n. 1450 kpl lähes 530 eri yrityksen parissa Ylä-Savon alueella. Joulukuussa valmistuneen asiakastyytyväisyyskyselyn perusteella palvelussa myös onnistuttiin hyvin, vaikkakin kouluarvosana hieman laski edellisvuodesta 8,5:een. Tuloksessa näkyy varmasti myös se, ettei jokaiseen tilanteeseen aina ole mahdollista löytää asiakasta tyydyttävää ratkaisua, vaikka parhaamme yritämme!

Matkailu- ja ravitsemustoimiala on yksi koronasta pahimmin kärsineistä aloista, mutta ainakaan Ylä-Savossa se ei ole lannistanut paikallisia yrittäjiä. Käynnissä on lukuisia todella upeita kehittämishankkeita, näkyvimpänä uuden verkkokaupan kehittäminen, joka tulee jatkossa helpottamaan alueellisten palveluiden löytämistä ja varaamista merkittävästi! Joulukuussa käynnistyi myös Business Finlandin rahoittama seudullinen kestävän matkailun kehittämishanke, joka osaltaan antaa työkaluja tulevaisuuden menestystekijöiden löytämiseen. Myös Iiden ry:llä on käynnissä kehittämistoimenpiteitä, joilla kaupungin tulevaa elinvoimaa viedään eteenpäin. Kaikista näistä voit lukea tarkemmin tämän uutiskirjeen artikkeleista.

Käynnistynyt vuosi tulee olemaan muutenkin kuin koronan vuoksi mielenkiintoinen – onhan kyseessä kaupungin 130-vuotisjuhlavuosi sekä kunnallisvaalien myötä uusien luottamushenkilöiden valinnan vuosi. Juhlavuosi käynnistyy rajoitusten myötä hieman maltillisemmin, mutta toivottavasti jo kesällä pääsemme juhlistamaan kaupungin pitkää taivalta yhteisellä torijuhlalla. Tarkemmin tuleviin tapahtumiin voi tutustua kaupungin www-sivuilla www.iisalmi.fi/juhlavuosi Myös paikallinen yrittäjäjärjestö on kantanut kortensa kekoon ja järjestää loppukesästä oman kansainvälisen yrittäjille suunnatun juhlavuoden tapahtumansa, johon olemme myöntäneet tapahtumatukea. Tehdään vuodesta samalla myös elinvoiman ja yrittäjyyden juhlavuosi!