Uutiskirjeiden uutiset

Elinkeinojohtajan terveiset

2.5.2019 14:08

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 4/2019 pääkirjoitus.

Onko Ylä-Savon työvoimapula nyt selätetty? Näin täytyy väistämättä ajatella, kun katsoo yritystemme intoa lähteä rekrytoimaan työvoimaa alueen ulkopuolelta. Toukokuussa on tulossa valtava maakunnallinen yhteisponnistus, kun Future Savo –hanke yhdessä kuntien kanssa lähtee kiertämään Suomea ja kertomaan Iisalmen, Ylä-Savon ja koko maakunnan työllistymismahdollisuuksista. Kiertuerekka rantautuu yhteensä kuudelle eri paikkakunnalle ympäri Suomen ja näkyvyyttä on luvassa runsaasti eri medioissa kiertueen aikana. Osallistuminen tähän yhteiseen, ainutlaatuiseen markkinointiponnistukseen maksaa yritykselle vain 200 – 1000€ eli noin yhden pienen lehti-ilmoituksen verran. Tällä hetkellä mukaan on lähdössä kärkiyrityksistämme vain se kirkkain tähti, pienempiä teollisuusyrityksiä vain yksi. Osaavan työvoiman saatavuudesta on puhuttu alueellamme kohta kolmen vuoden ajan, mutta nyt intoa rekrytointikiertueelle ei näytä olevan. Iloksemme kuitenkin mikroyrityksistä koostuva KASVU By Iisalmi –yritysryhmä on lähdössä mukaan kiertueelle omalla Kauppakärryllään, jossa myös By Iisalmi –brändi näkyy vahvasti.

Toimenpiteitä on kaivattu ja niitä on toki tehty aiemminkin, mutta nyt olisi yritysten aika ottaa myös haaste vastaan ja lähteä mukaan tähän yhteiseen ponnistukseen. Muuten se uhkaa jäädä viimeiseksi kokeiluksi, jolle ei tule jatkoa. Kiertue päättyy Narinkkatorille 28.5.2019, viime vuonna pelkästään siinä tapahtumassa meitä oli runsas joukko kertomassa Ylä-Savon ihmeestä. Toivon, että samaan päästään tänäkin vuonna.

Lukujen valossa nimittäin talouskasvu seudullamme on edelleen voimakasta: vuoden 2018 tilastojen mukaan liikevaihto kasvoi kaikissa yrityksissä 4,6% ja teollisuudessa jopa 6,4%. Metalliteollisuuden osalta kasvu oli edelleen hurjat 10,3%. Vientiäkin tehtiin ennätystahtiin, kasvua edellisvuoteen 6,5% ja metalliteollisuudessa 13,2%. Kasvun jatkumisesta kertoo myös edelleen kiivaana jatkuvat investoinnit, huhtikuussa julkisuudessakin kuulimme useampia miljoonaluokan hankkeita käynnistyvän kärkiyrityksissä. Näiden takana myös monet pk-yritykset satsaavat isosti kehittämiseen pitämättä niistä kovinkaan suurta ääntä. Kaikkea tätä tarvitaan myös tulevaisuuden kasvun varmistamiseksi.

Huhtikuussa valittiin maahamme myös uusi eduskunta, vaihtuvuutta tuli tälläkin kertaa melkoisesti ja uudet voimasuhteet antavat odottaa haasteellisia hallitusneuvotteluja. Muiden seutukaupunkien tapaan Iisalmen tavoitteena on, että tuleva hallitus tekee aiempaa monimuotoisempaa kaupunkipolitiikkaa. Kasvua ja kehittämistä tapahtuu myös suurten kasvukeskusten ulkopuolella, tämän kehityksen ei saa antaa vaarantua valtiollisilla toimilla. Aluesairaala- ja käräjäoikeusuudistusten lopullisia vaikutuksia emme ole vielä nähneet, mutta niiden kaltaisia virheitä ei saa enää toistaa. Seutukaupunkien yhteistyö on parin viime vuoden aikana kehittynyt isoin askelin ja syksyn koittaessa käynnistyvät yhteiset isot kehittämishankkeet työvoiman saatavuuden parantamiseen. Tällaisia ponnistuksia täytyy tukea jatkossakin seutukaupunkiohjelman kautta. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan hallitusneuvottelujen etenemistä!

Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, puh. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi