Uutiskirjeiden uutiset

Elinkeinojohtajan terveiset

27.5.2022 9.00

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 5/2022 pääkirjoitus

Turvallisuus on yksi Suomen vetovoimatekijöistä ja viime päivinä se on ollut päivittäinen puheenaihe. Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti niin radikaalin muutoksen maailmanpolitiikassa, että Suomen hallitus on päättänyt lunastaa ns. Nato-option jätti jäsenyyshakemuksen toukokuun puolivälissä. Nyt edessä on useamman kuukauden, jopa vuoden kestävät neuvottelut, joiden jälkeen jäsenyys toivottavasti astuu voimaan. Se tuo kaivattua vakautta myös talouspolitiikkaan, liittää meidät entistä vahvemmin osaksi läntistä maailmaa ja vähentää sijoittajien huolia Suomen maariskistä. Jäsenyys on varmasti hyvä asia myös Iisalmen ja Ylä-Savon yrityksille, vaikka nyt välittömästi sodan tuomiin ongelmiin se ei annakaan ratkaisuja. Edessä on varmasti haasteellisia kuukausia kovan inflaation kourissa ja talouskasvun hidastuessa, vaikka jokainen yritys varmasti tekee kaikkensa löytääkseen korvaavia markkinoita nyt menetetylle idänkaupalle.

Pohjois-Savon liitto julkaisi juuri Aluetalouskatsauksessaan viime vuotta koskevat luvut maakunnan talouden kehityksestä ja ne näyttivät vielä erinomaisen hyviltä: Ylä-Savossakin niin yritysten liikevaihto kuin erityisesti vienti kasvoivat kaksinumeroisin prosenttiluvuin vuodesta 2020. Toki vertailuvuonna oli pientä laskua koronakriisin johdosta, mutta silti vuonna 2021 mentiin ohi myös 2019 vuoden luvuista. 10 vuoden tarkastelussa Ylä-Savon vienti on kaksinkertaistunut eli kasvu on ollut vauhdikasta. Tämä luo uskoa myös tulevaisuuteen, tulemme pärjäämään markkinoilla jatkossakin uusilla innovaatioilla ja laadukkailla tuotteilla. Perinteiset, vahvat toimialat teknologiateollisuudessa ja puunjalostuksessa ovat myös jatkossa koko maakunnan kivijalkoja.

Toukokuussa julkaistiin myös Suomen yrittäjien kuntabarometri, jossa puolestaan ei ollut niin hyviä uutisia ainakaan Iisalmen kaupungin osalta. Kyselyyn vastanneiden 22 yrittäjän mielestä toimintamme on kehittynyt huonompaan suuntaan vuodesta 2020 kaikilla osa-alueilla. Tämä on todella valitettava tulos ottaen huomioon kaikki ne satsaukset ja toimenpiteet, joita olemme tehneet mm. osaavan työvoiman houkutteluun paikkakunnalle, hankintapolitiikan kehittämisen, satsaukset seudullisiin yrityskehityshankkeisiin ja vahvan tukemme yrittäjille koronakriisin keskellä muutamia keskeisimpiä toimenpiteitä mainitakseni. Tulokset on syytä käydä huolella läpi yrittäjäjärjestön kanssa ja selvittää mistä kenkä puristaa, koska kaupungin näkökulmasta satsauksia yrittäjäyhteistyöhön on tehty merkittävästi viime vuosina ja yhteistyö on toiminut rakentavassa hengessä. Ainakin viestinnän osalta yhteistyössä lienee kehittämisen paikka, koska aiemmin kyselyyn on vastannut moninkertainen määrä yrittäjiä. Emme tästä kuitenkaan lannistu vaan jatkamme edelleen Suomen houkuttelevimman seutukaupungin rakentamista yhdessä niin yrittäjien kuin muidenkin sidosryhmiemme kanssa.

Terho Savolainen
elinkeinojohtaja