Uutiskirjeiden uutiset

Elinkeinojohtajan terveiset

28.8.2020 8.00

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 6/2020 pääkirjoitus.

Täysin poikkeuksellinen vuosi on kääntymässä syksyyn erittäin epävarmoissa tunnelmissa. Arviot koronakriisin vaikutuksesta talouteen ovat hieman parantuneet, mutta tällä viikolla on tullut lukuisia vakavia varoituksia tilanteen heikkenemisestä. YT-neuvotteluja ja irtisanomisuutisia on tullut lähes päivittäin. Ennustaminen on juuri nyt lähes mahdotonta ja monissa yrityksissä on hyvin odottava tunnelma. Tarjouspyyntöjä on tullut useimmilla aloilla jo kevättä enemmän, mutta tilauskanta on edelleen erittäin lyhyt. Kaupankäynti on vielä kaukana viime vuosien totutusta tasosta. Vahvimmat yritykset käyttävät kuitenkin tämänkin tilaisuuden hyväksi ja investoivat tulevaisuuteen, joko tiloja ja konekantaa uusimalla tai toiminnan tehokkuutta parantavilla kehittämishankkeilla. Kuumalla nousukaudella ei aina löydy aikaa kehittämiselle, joten nyt siihen on oiva tilaisuus. Erilaisia kehittämishankkeita onkin haettu aktiivisesti ja rahoitusta on edelleen saatavilla, vaikka EU-ohjelmakausi onkin loppusuoralla. Autamme mielellämme tukimuotojen kartoittamisessa ja rahoitusten hakemisessa, joten ota rohkeasti yhteyttä.

Koronakriisi toi tarjolle monia uusia tukimuotoja ELY:n ja Business Finlandin kautta, näitä haettiin Ylä-Savossakin erittäin aktiivisesti. Aluetalouteen saatiin valtiolta koronatuista useiden miljoonien eurojen piristysruiske, joka tulee tarpeeseen. Kaupungin kautta jaossa olevaa yksinyrittäjätukea on haettu odotettua hieman vähemmän, jaossa olevista yli 750 000€:sta on käytettävissä vielä yli puolet. Myöskään valtionkonttorin kautta jaossa ollut kustannustuki ei ole saanut Iisalmen ja Ylä-Savon yrityksiä laajasti liikkeelle, sitä on alueellemme myönnetty vain yksittäisiä kappaleita. Hakuaika yksinyrittäjätukeen päättyy 30.9.2020 ja kustannustukeen jo maanantaina 31.8.2020. Nyt on siis vihoviimeinen tilaisuus tehdä hakemus, jos koronaepidemia on vaikuttanut liiketoimintaasi vähintään -30% liikevaihdon laskun verran!

Tässäkään tilanteessa ei auta jäädä surkuttelemaan vaan pitää katse tiukasti tulevaisuuden rakentamisessa. Kaupungin osalta tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että uusi kaavahanke liikerakentamiselle Koljonvirrantien varteen etenee suunnitelman mukaan ja luo uusia mahdollisuuksia elinvoimaisen Parkatin kauppakeskittymän kasvulle. Tontinluovutuskilpailu on nyt käynnissä ja päättyy 21.9.2020, hakuohjeet löydät kaupungin www-sivuilta http://www.iisalmi.fi/tontinluovutuskilpailu . Tavoitteena on alueen uudisrakentamisen käynnistyminen v. 2022 Kirkonsalmen koulutoiminnan päättyessä. Uskon, että tämä kauppapaikka kiinnostaa useampiakin toimijoita ja Iisalmen asema Ylä-Savon kaupallisena keskuksena vahvistuu entisestään.

Elinvoimaisen Ylä-Savon tulevaisuuden rakentamiseen tarvitaan myös yritysten tarpeisiin soveltuvia osaajia. Mistä osaajat tulevaisuudessa saadaan ja miten heitä voisi kouluttaa enemmän paikallisesti, tästä keskustellaan parin viikon kuluttua Ylä-Savon Tulevaisuusfoorumissa 14.9.2020. Tilaisuutta voit seurata livestreamin kautta tapahtuman Facebook sivuilla https://www.facebook.com/events/1351722108353036 . Paikan päälle on kutsuttu kuntien, yritysten ja muiden sidosryhmien ylintä johtoa, tilaisuus järjestetään THL:n koronaohjeita noudattaen. Tiedossa on varmasti mielenkiintoista keskustelua Ylä-Savon tulevaisuudesta!