Uutiskirjeiden uutiset

Elinkeinojohtajan terveiset

29.8.2022 15.00

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 7/2022 pääkirjoitus

Lomakauden jälkeen on koittamassa monenlaisten haasteiden värittämä syksy: korona nostaa uudelleen päätään, sota Ukrainassa jatkuu, inflaatio laukkaa edelleen korkealla ja materiaalien saatavuus näyttää edelleen haasteelliselta. Koronakuopan jälkeinen nousu jäi nopeaksi pyrähdykseksi ja nyt näytetään vääjäämättä etenevän kohti taantumaa vuonna 2023. Haasteet näkyvät ja tuntuvat kaikilla toimialoilla, ensimmäisenä näyttää reagoivan rakennusala kustannusten noustessa ja kuluttajien luottamuksen ollessa pohjalukemissa – myös asuntolainojen korot ovat kääntyneet pitkästä aikaa nousuun. Iisalmessakin hiljentymistä on ollut havaittavissa, vaikka myös hyviä uutisia keskustan kehittämisen osalta on saatu: PeeÄssä investoi ydinkeskustan Sokos Hotel Koljonvirtaan mittavalla uudistusprojektilla, joka varmasti lisää keskustan vetovoimaa uudella ravintolamaailmalla ja nykyaikaisilla hotellihuoneilla. Toivottavasti myös muut keskusta-alueen projektit saavat tästä luottamusta tulevaisuuteen ja etenevät kohti investointipäätöksiä tulevan talven aikana.

Syksy on myös perinteisten tapahtumien aikaa, syyskuussa kokoonnumme jälleen Ylä-Savon tulevaisuusfoorumiin Kulttuurikeskukselle 21.9. Tämän vuoden teemaksi on valittu työperäisen maahanmuuton edistäminen. Aihe on erittäin ajankohtainen ja akuutti, ei pelkästään Ukrainan kriisin vuoksi vaan siksi, että alueeltamme loppuu lähivuosina työvoima! Eläkkeelle jäävät ikäluokat ovat jo viime vuosina olleet satoja henkilöitä suurempia kuin työmarkkinoille valmistuvien ikäluokka, sama tahti jatkuu koko 2020-luvun ajan. Maan sisäisessä muuttoliikkeessä emme ole myöskään pystyneet riittävästi parantamaan asemiamme, koska sama ongelma on kaikilla lähialueilla aivan eteläisintä Suomea ja Oulun seutua lukuun ottamatta. Meidän on siis pakko keksiä uusia keinoja, jotta työpaikat voidaan alueellamme säilyttää. Tervetuloa mukaan keskusteluun! Syksyyn mahtuu myös perinteinen By Iisalmi -seminaari marraskuussa, siitä lisää tulevissa uutiskirjeissä.

Kesän aikana myös TE-palveluiden uudistus otti pari askelta eteenpäin, kun ministeriö julkaisi lausuntokierroksen perusteella tehtäviä muutoksia lakiuudistukseen. Kuntien näkökulmasta joitain parannuksia saatiin läpi, vaikka järjestämisvastuun osalta vieläkään malliin ei ole tulossa toivottua muutosta kaikkien kuntien osalta. Palveluiden järjestämisestä sopimiselle ollaan nyt antamassa hieman enemmän sopimusvapautta, mikä vaikuttaa hyvältä askeleelta oikeaan suuntaan. Myös rahoitusmallia muutetaan kuntien toivomaan suuntaan ja tärkeää on myös, että jatkossakin kunnat voivat edelleen saada palkkatukea työllistämiseen. 20 000 työllisen rajasta ei olla luopumassa, mutta poikkeusluvalla pienempiä alueita voidaan muodostaa ilman alarajaa. Nähtäväksi jää sitten, mitkä tulevat oikeasti olemaan perusteet poikkeusluvan saamiselle ja onko esimerkiksi Ylä-Savon yhtenäisen työssäkäyntialueen säilyttäminen riittävä peruste. Toki meillä tuo 20 000 työllistäkin täyttyy, jos löydämme yhteisymmärryksen alueen kuntien kesken toiminnan järjestämisestä. Syksyn aikana selvitämme seuraavia askelia yhteistyössä Pohjois-Savon liiton kanssa ja toivottavasti heti alkuvuodesta on jo tiedossa millä kokoonpanolla neuvotteluja Ylä-Savossa käynnistetään. Valmista tulisi kuntasopimusten osalta olla viimeistään marraskuussa 2023, jotta uudistus pääsee käyntiin 1.1.2025.

 

Terho Savolainen,
elinkeinojohtaja