Uutiskirjeiden uutiset

Elinkeinojohtajan terveiset

27.9.2021 15.00

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 8/2021 pääkirjoitus

Legendaarista kiekkoselostajaa vapaasti lainaten: ”Ihanaa Iisalmi, ihanaa!” Nimittäin By Iisalmi -markkinointiyhteistyömme palkittiin syyskuussa järjestetyillä Kuntamarkkinoilla Suomen parhaana kuntamarkkinoinnin työnä eli kultamitalin arvoinen suoritus kaikilta! Aivan upea osoitus yhteistyömme voimasta ja tekemisen tasosta, sloganimme mukaisesti ”Emme odota ihmeitä, teemme niitä!” toteutuu myös yhteismarkkinoinnissa. Kilpailun tuomaristo arvosti erityisesti pitkäjänteistä yhteistyötä yritysten, asukkaiden ja kaupungin kesken, toki myös yleisesti työn korkeaa tasoa. Kampanjoilla vahvistetaan vetovoiman lisäksi paikallisylpeyttä ja pitovoimaa eli toiminta on tehokasta monilla eri tavoilla. Voidaan kai sanoa, että matkamme kohti tavoitetta Suomen houkuttelevimmaksi seutukaupungiksi on hyvässä vauhdissa ja tästä on hyvä jatkaa yhteistyöllä eteenpäin. Suurkiitos vielä kaikille kumppaneillemme ja mikä onkaan parempi tapa juhlistaa SM-kisan voittoa ja Iisalmen 130-vuotisjuhlaa kuin By Iisalmi -seminaari upeine iltakonsertteineen marraskuussa 10.11.2021, tervetuloa mukaan!

Kaupunkistrategian valmistelu etenee syksyn aikana vauhdikkaasti, poliittinen ohjausryhmä aloitti työnsä syyskuussa ja ensimmäinen valtuustoseminaari pureutui aiheeseen 27.9.2021 pohtien suuria linjauksia kuten arvopohjaa ja vision sekä toiminta-ajatuksen päivityksiä. Taustatietoa prosessiin on kerätty erilaisilla toimintaympäristöanalyyseilla jo runsaasti, lisäksi sidosryhmäkyselyt ja ”Tulevaisuuden Iisalmi” -työpaja syyskuun alussa antavat lisää sisältöä ihan konkreettisiin strategiaohjelmiin. Vielä ennen strategian hyväksymistä tulee kaikille vaikutusmahdollisuuksia strategian sisältöihin, joten kannattaa seurata työn etenemistä ja osallistua aktiivisesti. Haasteita meillä edelleen tulevaisuudessa riittää väestön ikääntyessä ja vähentyessä, kaupungistumisen voimistuessa ja palvelurakenteiden muuttuessa jo aivan lähivuosina. Iisalmessa meillä on onneksi erinomaiset lähtökohdat menestyä tulevaisuudessakin tekemällä oikeita valintoja ja päätöksiä tulevaisuuden kehitystyössä.

Yrityskentässä on kuluneen vuoden aikana puhuttaneet koronahaasteiden ohella osaavan työvoiman saatavuus ja oppilaitosten kanssa tehtävä yhteistyö. Jo keväällä käynnistynyt yhteistyömme SITRAn kanssa pyrkii osaltaan löytämään uusia ratkaisuja alueelliseen työvoimapulaan, tilannekuvafoorumeissa kuulimme tutkimustuloksia ja palautetta yrityskentältä sekä muodostimme yhteistä näkemystä tulevista kehittämistarpeista. SitraLab -työpajatyöskentelyyn koottiin kesän korvalla kolmikantainen tiimi yrityksistä, oppilaitoksista ja kunnista pohtimaan uusia ratkaisuja ongelmaan ja työn etenemisestä on mahdollisuus kuulla lisää 4.10.2021 klo 13.00 Iisalmen kulttuurikeskuksella pidettävässä työpajassa. Jos aihe on sinulle ja organisaatiollesi ajankohtainen, kannattaa tulla mukaan pohtimaan uuden osaamisen kehittämisen toimintamallin elementtejä ja antaa oma panoksesi kehitystyöhön. SitraLab-työskentelyn lisäksi uusia ratkaisuja konkreettiseen yritys-oppilaitosyhteistyöhön etsitään yrityskohtaisissa työpajoissa Sitran rahoittaman pilottihankkeen toimesta, niihinkin olemme saaneet mukavasti yrittäjiä mukaan. Tavoitteena on, että joulukuun alussa järjestettävässä Sitran Tulevaisuusfoorumissa voidaan jo kertoa mitä näillä toimenpiteillä on vuoden aikana saatu kehitettyä ja sopia yhteisesti myös jatkokehittämistyöstä.

- Terho Savolainen, elinkeinojohtaja