Ajankohtaiset koronatiedotteet

Alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä tiedottaa: THL:n tilastoihin perustuva ilmaantuvuus on pysynyt samalla tasolla jo useita viikkoja

29.3.2022 8.00

THL:n tilastoihin perustuva ilmaantuvuus on pysynyt samalla tasolla jo useita viikkoja. Pohjois-Savon alueella se on noin 1400 tapausta 100 000 asukasta kohden. Useissa kunnissa tapauksia on vain yksittäisiä. Alueemme todetut tartunnat keskittyvät Kuopioon, Iisalmeen, Siilinjärvelle ja Varkauteen.

Tiedote. Julkaistu: 28.03.2022, 16:12
Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri / Kuopion yliopistollinen sairaala

 

Tartuntoja todetaan eniten 20-65 vuotiailla. Ilmaantuvuusluku on riippuvainen myös alueen testausaktiivisuudesta. Tällä hetkellä tarkoitus on testata pääsääntöisesti vakavaoireisia, riskiryhmiin kuuluvia sekä raskaana olevia potilaita ja sote-työntekijöitä.

Sairaalahoidossa on riskiryhmiin kuuluvia rokottamattomia ja rokotettuja henkilöitä. Hoidossa on erityisesti iäkkäitä henkilöitä, joilla on useita riskitekijöitä, ja joilla ei ole rokotusten antamaa suojaa. Avoterveydenhuollon vastaanotoilla on käynyt myös nuorempia koronaan sairastuneita henkilöitä, joilla tauti on tavallista flunssaa hankalampi tai pitkittynyt.

 

Neljänsiä rokotusannoksia tietyille ryhmille

Riskiryhmiin kuuluvien esimerkiksi iän, perustautien tai ylipainon vuoksi, on syytä ottaa kaikki kolme annosta ja neljäskin, mikäli henkilöllä on puolustuskykyä voimakkaasti heikentävä tauti tai lääkitys. Neljänsiä annoksia on alettu antaa myös 80 vuotta täyttäneille ja hoivakodeissa asuville henkilöille.

Miten voi välttyä vakavalta taudilta

Koronavirusta on liikkeellä niin paljon, että tartunnan välttäminen kaikin keinoin ei ole perusteltua. Sen sijaan esimerkiksi julkisessa liikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktin välttäminen ei ole mahdollista, voi käyttää maskia. THL:n suositusten mukainen rokotussuoja on paras keino välttää vaikeaoireinen koronainfektio, vaikka saisikin tartunnan.