Matkailun ajankohtaiset

”Pakolaiset” Alapitkän nuorisoseuran 120-vuotisjuhlanäytelmänä

pakolaiset juliste[19788].jpg
7.5.2019 9:52

Alapitkän nuorisoseuran kesäteatteri esittää kesä-heinäkuussa 2019 Johannes Linnankosken ”Pakolaiset”-romaaniin perustuvan näytelmän, jonka dramatisoi ja ohjaa Tarmo Valkonen. Näytelmän ensi-ilta on sunnuntaina 30.6.2019 klo 13. ”Pakolaiset”-näytelmä juhlistaa Alapitkän nuorisoseuran 120-vuotista taivalta. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat pääosin 1900-luvun alkuvuosien Alapitkälle, jossa sekä kirjailija Johannes Linnankoski että teoksen esikuvana ollut hämäläisperhe asuivat.

Linnankosken ”Pakolaiset” (1908) on vahva ja monitasoinen kertomus, jonka teemat elävät voimakkaasti tänäkin päivänä. ”Pääpaino on ihmisissä, miten he kohtelevat toisiaan ja millaisia ennakkoluuloja outojen matkalaisten tavat aiheuttavat. Ihmisten käytös ja valehtelu omanvoiton saamiseksi on ikuinen aihe, joka on tämänkin esityksen vahva teema samoin kuin hyvyyden ja rehellisyyden puolustaminen,” kuvailee näytelmän ohjaaja ja dramatisoija Tarmo Valkonen.
Näytelmän kirjoittamisen aikaan välimatkat olivat samat kuin tänään mutta kulkuyhteydet heikot. Kansalaisilla ei ollut paljon tietoa siitä, miten toisella puolella Suomea tai muualla maailmassa elettiin. ”Savoon saapunut hämäläinen porukka joutui heti savolaisten kynsiin: Mittee tuo luuloo olovasa, tiällä ei tuommoset pärjee. Nyt tietoa on saatavilla vaikka kuinka ja luulisi tilanteen olevan toisin, mutta ei. Suomeen muuttavat ihmiset saavat tylyn vastaanoton ihonvärin, uskonnon tai etnisen taustansa takia. Pakolaisuus on saanut uuden sisällön ja ennakkoluulot ovat kärjistyneet jopa välivallan tekojen asteelle,” Tarmo Valkonen pohtii.


Kirjailija itse sanoi teoksestaan, että se on tragediaa ja elämän kauneutta. Ihminen kamppailee itsensä kanssa, kärsii ja oppii. ”Me haemme sitä vahvalla, voimakkaalla näyttelijän työllä. Tulkinnoilla, joissa ollaan herkkäaistisia, revitään kaikki auki silloin, kun sielu huutaa tyhjää ja kun epätoivo on pohjaton. Kieroillaan niin, että omatunto ei jaksa pysyä totuuden puolella, vaan heilahtaa petoksen poluille. Uutela käy vahvaa itsetutkiskelua kostosta, armosta ja anteeksiannosta,” Valkonen jatkaa. 


Manta jää kirjassa vähälle huomiolle, joten Alapitkän nuorisoseuran tulkinta nostaa esille pakkonaitetun Mantan vaiettuja tuntemuksia. Esitys kertoo hellyydestä ja lähimmäisenrakkaudesta mutta samalla ennakkoasenteista sekä pilkanteosta. Tulkinta myös näyttää, kuinka ihminen pystyy vaikeiden koettelemustenkin keskellä ajattelemaan elämäänsä uusiksi sekä löytämään rauhan ja tekemään sovinnon elämän ja ihmisten kanssa.


Alapitkän nuorisoseuran esityksessä eletään tarkasti rajaamattomassa ajassa, kun rautatie oli tavoittanut Iisalmen. Todellisuudessa Johannes Linnankosken ”Pakolaiset”-romaanin innoittajina olivat ihmiset, joihin kirjailija tutustui asuessaan Alapitkällä 1902–1903. Tuolloin kirjailijan kanssa samaan taloon saapui hämäläinen perhe, jonka muutosta Akaasta Alapitkälle kirjailija sai puitteet romaanilleen. Klassikkoteosta pidetään yhtenä Linnankosken parhaista romaaneista.


120-vuotisjuhlanäytelmän yhteyteen kootaan pieni näyttely, joka kertoo ”Pakolaisten” aiemmista esityskerroista Alapitkän nuorisoseuran kesäteatterissa 1970-luvun alussa ja vuosina 1989–1990. 


Esitykset Alapitkän nuorisoseuran kesäteatterissa 30.6.–21.7.2019. Liput: aikuiset 17€, eläkeläiset, opiskelijat ja ryhmät yli 20 henkilöä 15€, alle 12-vuotiaat maksutta. Näytelmää suositellaan kaiken ikäisille. Tervetuloa Alapitkän nuorisoseuran kesäteatteriin!
Tiedustelut ja lippuvaraukset:

www.alapitkanns.fi
Alapitkän nuorisoseura ry.   0400 181 376
posti@alapitkanns.fi 

Teatterikäynnin yhteyteen suosittelemme :
- käynti Suomen asutusmuseolla>>
- ruokailut ryhmille tilauksesta Jokiniemen Matkailu, 0400 811 266, www.jokiniemenmatkailu.fi