Menestystarinat

”Niin pitkään ajan, kun sokeri suussa sulaa”

0
 

Teuvo Länsivuori kiertää yhä maailmalla erittäin suosituissa näytösajoissa.

Vetelissä ”Tepi” koki kauhun hetkiä, kun pyörä leikkasi kiinni 180 kilometrin tuntivauhdissa.

Ratamoottoripyöräilyn kolminkertainen MM-hopeamies ja kerran MM-pronssia voittanut iisalmelainen Teuvo ”Tepi” Länsivuori viihtyy yhä pyörän selässä.
Tänä vuonna (2014) Tepi on ehtinyt osallistumaan näytösajoihin jo huhtikuun alussa Paul Richardin -radalla Ranskassa, Varanon radalla Italiassa sekä Botniaringillä Vetelissä SM-kilpailujen yhteydessä järjestetyissä Classic -kilpailussa.
Tuttuun verkkaiseen tyyliin rupatteleva 67-vuotias Tepi ei aio rakasta harrastustaan ihan heti lopettaakaan.
– Niin pitkään aion ajaa, kun muut jaksavat vaan minut pyörän selkään nostaa, Tepi naurahtaa.
Samalla Tepi muistaa vastaavanlaisen toimittajan kysymyksen lähes 40 vuoden takaa uran jatkamisesta.
– Vuonna 1975 olimme erään tupakkayhtiön tiedotustilaisuudessa, kun minulta kysyttiin, että kuinka kauan aion jatkaa ajamista? Vastasin, että niin pitkään, kun sokeri suussa sulaa.
– Yleisö räjähti nauramaan, ja tuttu kilpakumppanini Giacomo Agostini alkoi tulkilta kyselemään, että en kai minä mitään hänestä vitsaile, Tepi muistelee.

Ranskassa huhtikuun alussa Tepi ajoi ranskalaisen harrastajan ja faninsa 1977 vuosimallia olevalla 750-kuutioisella Yamahalla. Pyörä oli hyvä ja sopi kuskin käteen kuin hanska. Tepi intoutui ajamaan räväkästi ja näyttävien ajolinjojen jälkeen iisalmelainen tyylitteli ruutulipulle ensimmäisenä noin 10 000 hengen yleisön edessä.
Mukana olivat entisaikojen huippukuskit. Agostinin lisäksi paikalla oli paljon MM-mitalisteja muun muassa USAsta, Ranskasta ja Italiasta.
– Alkuun pyörä hieman epäilytti, mutta yllätyin, kuinka hyvin se lopulta kulki. Agostinin kanssa tuli siinä lopussa vielä vähän sellaista entisaikojen kilvanajon meininkiä. Kai ne nuoremmat mestarit olisivat ohi ajaneet, mutta tyytyivät varmaankin naureskelemaan takana meidän kilvanajollemme.
Paul Richardin -radasta Tepillä on hyviä muistoja, sillä hän voitti siellä kaksi kertaa 200 mailin kisan.
– Rata on nykyään Ecclestonin vaimon omistuksessa. Sinne on laitettu kukkaistutuksia, ja muutenkin rata on viimeisen päälle laitettu. Yhteen viralliseen lähtöön minua pyydettiin siellä lähettäjäksi, Tepi kertoo.

Italiassa oli myös todella iso tapahtuma, joka keräsi noin 10 000 hengen yleisön lisäksi paikalle noin 20 entistä maailmanmestaria ja MM-mitalistia.
Tepi antoi hieman tasoitusta ajamalla pienemmällä pyörällä kuin muut. Pyörä oli sveitsiläisen MM-pronssimiehen Ronald Raymondin 1983 vuosimallia oleva 250-kuutioinen Honda.
– Kyllä minut edelleen muistetaan hyvin myös Imolassa. Katsojat ovat vanhoja ukkeja nykyään, mutta myös heidän poikansa muistavat minut.
– Eräs italialainen fani tuli sanomaan minulle, että oli samassa mutkassa katsomassa 40 vuotta sitten, ja yhtä kovaa kuulema ajoin kuin silloinkin, Tepi sanoo.

Vetelissä toukokuun lopulla SM-kilpailujen yhteydessä ajetussa Classic -kilpailussa Tepillä oli onneakin mukana. 1977 vuosimallin 350-kuutioinen Yamaha leikkasi kiinni noin 180 kilometrin tuntivauhdissa, mutta mestari onnistui kuin onnistuikin välttymään pahemmilta seurauksilta.
– Ei se siinä tilanteessa säikäyttänyt, kun kaikki kävi niin äkkiä. Mutta kun jälkeen päin asiaa mietti, niin eipä tehnyt sillä pyörällä enää mieli ajaa.
– Paikka, missä se tapahtui on ehkäpä Suomen nopein mutka, jonka takana on kivikkoa ja kannokkoa. Vieläkin ihmetyttää, että miten ylipäätään ehdin tilanteeseen niin nopeasti reagoida, Tepi myöntää.

Seuraavan kerran Tepi nähdään pyörän sarvissa lauantaina Iisalmessa ajoharjoitteluradalla järjestettävässä Classic Racessa.
Parin viikon kuluttua iisalmelainen matkaa Espanjan Span radalle ja varmuudella hän osallistuu myös elokuun alussa Imatralla järjestettävään näytösajoon ja kutsukilpailuun, johon on tulossa ennätysmäärä osanottajia.
– Mietinnässä on myös Englannin ja Sveitsin reissut ja kenties syksyllä voisi ajaa Pärnussa.
– Nykyäänhän kisoihin on helpompi lähteä, kun pääsee lentokoneella. Ennen sitä kierrettiin Euroopassa matkailu- tai pakettiautoilla, mutta silloinpa ei palattukaan joka viikko kotia, vaan kierrettiin ympäriinsä pitkiäkin aikoja, Tepi muistaa.

Teuvo ”Tepi” Länsivuori aikoo ajaa Iisalmen Classic -näytösajossa kauppahallissa näytteillä olevalla Suzukillaan.
tepil.jpg

Ratamoottoripyöräilijä Teuvo Länsivuoren kunnialaatan paljastustilaisuus

järjestetään keskiviikkona 2.7.2014 klo 18.00 Iisalmen kauppahallin linja-autoaseman puoleisessa päädyssä.

ISlogo (3).jpg Teuvo-Länsivuori.jpg