Iisalmi ja tienoot tapahtumatärpit ja menovinkit. Tutustu tapahtumiin Ylä-Savossa
Iisalmi

Suomalais-unkarilainen taidenäyttely Olosuhteet - Körülmények

2.7.2021 0.00–30.7.2021 0.00

Suomalaisen ja unkarilaisen taiteilijan Leena Mularin ja Erzsébet Sz.Jánosin yhteisesti toteuttama näyttely

Kuvataiteilijat Erzsébet Sz.Jánosi Unkarista ja Leena Mulari Kiuruvedeltä postittivat talven ja kevään aikana toisilleen aloittamiaan, keskeneräisiä teoksia taiteilijakollegan viimeisteltäväksi. Teoksista pystytetään näyttely Iisalmen Kulttuurikeskukseen, näyttelytila Vennyyn, heinäkuuksi 2021 ja Kiuruveden kulttuuritalolle elokuuksi 2021.

Teokset ovat materiaaleiltaan kepeitä ja helposti kuljetettavia paperitöitä. Teosten koko ja tekniikka vaihtelee. Prosessiin liittyy yllätyksellisyys, jossa kollega sai vapaat kädet jatkaa.

Idea

Taitelijoiden yhteinen tarkoitus oli toteuttaa maaliskuussa 2020 Unkarissa workshop, jossa ajatuksena oli kehittää yhteistyöskentelymetodia viikon ajan ja toteuttaa tästä Gödöllöön näyttely. Sz.Jánosi toimii galleristina Levendula Galleriassa Gödöllössä. Mulari on mukana Erasmus Järvisuomalaiset opissa Euroopassa -hankkeessa, jonka job shadowing -jaksoksi työskentely oli suunniteltu. Molemmat työskentelevät paitsi itsenäisinä taiteilijoina, myös lasten ja nuorten taideopettajina, ja job shadowing viikon oli määrä olla pedagogisesti painottunut. Olosuhteiden muuttuessa ja Erasmus -matkojen jäädyttyä toistaiseksi, päättivät taiteilijat työstää ideaa itsenäisenä projektinaan muuttaen painopistettä oman ja yhteisen taiteellisen ilmaisun suuntaan. Teosten vaihtaminen postitse alkoi.

Hankkeen ideana on ollut käynnistää aktiivinen vuoropuhelu taiteilijoiden välillä ja tuoda kansainvälistä kuvataidetoimintaa osaksi Ylä-Savon kulttuurielämää ja luonnollisesti edistää taiteilijoiden persoonallista ilmaisua ja kansainvälisiä yhteyksiä. Teoksiin syntyi tekotavasta johtuen kerroksellisuutta, jonka avulla tekijät voivat tutkia kulttuuriemme eroja ja yhtäläisyyksiä ja oppia toinen toisiltaan. Toisen aloittamaa teosta tulkitaan omista lähtökohdista ja tilanteesta.

Matkustusrajoitukset eivät rajoita taidetta, joka etsii väylänsä ajan tulkitsijana. Eristäytyneessä ajassa kuvataide toimii tulkkina monenlaisille tunteille.

Näyttelykokonaisuus pyritään esittämään kesän 2021 jälkeen myös Unkarissa. Pécelin Unkari-Suomi seura selvittää näyttelymahdollisuuksia. Toivottavasti taiteilijat myös lopulta saavat työstää teoksia yhdessä livenä! Tämän näyttelyn taiteilijat eivät ole tavanneet toisiaan teoksia laatiessaan ja näyttely on suomalaisten ja unkarilaisten ystävien yhteistyön tulos.

Näyttelyn järjestäjänä toimii Ylä-Savon Suomi-Unkari Seura. Iisalmen kaupunki juhlii 130-vuotissyntymäpäiviään vuonna 2021. Näyttely juhlistaa myös Iisalmen ja Pécelin 15 -vuotista ystävyyskaupunkisuhdetta. Ylä-Savon Suomi-Unkari Seura on järjestänyt useita unkarilaisten kanssa toteutettuja taidenäyttelyitä Iisalmessa ja myös vienyt yläsavolaista taidetta Unkariin yhteistyössä Pécelin Unkari-Suomi Seuran kanssa. Pécelin Unkari-Suomi Seura on 2018-20 järjestänyt viisi Leena Mularin yksityisnäyttelyä eri puolilla Unkaria. Seurojen yhteistyö ja toiminta on aktiivista ja innovoivaa.

Ylä-Savon Suomi-Unkari Seura haluaa juhlistaa Iisalmen 130 -vuotisjuhlaa oheisella näyttelyllä.