Iisalmi ja tienoot tapahtumatärpit ja menovinkit. Tutustu tapahtumiin Ylä-Savossa
Lapinlahti

Maisemamaalauskurssi Väisälänmäellä

24.7.2021 0.00–0.00

Onkivesi-Väisälänmäen-tornista-1 (002).jpgMaisemamaalauskurssi Väisälänmäki Lapinlahti 24.7.2021


Maisemamaalaus tutuksi kurssilla käsitellään maisemamaalauksen perusteita sekä sivutaan kuvaamista apuvälineenä esimerkiksi käyttämällä omaa kännykkäkameraa. Kurssilla tutustutaan maisemamaalauksen perusteisiin kuten sommittelu ja luonnostelu. Opetus toteutetaan ulkoilmassa Väisälänmäellä sijaitsevan näköalatornin ja nuotiolaavun tuntumassa, luonnonkauniissa kulttuuri- ja kansallismaisemissa.

Kurssin opettajana toimii Kuopiossa ja Maaningalla asuva taidemaalari Juha Pärnänen. Hän on opiskellut kuvataidetta Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa Joensuussa kuvataiteen ja muotoilun koulutusohjelmassa. Pärnänen on käsitellyt taiteessaan useita aiheita, joista maisemamaalaus on yksi merkittävä osa-alue. Realistisissa teoksissa hän on käyttänyt useita eri klassisen maalaustaiteen tekniikoita, joissa aihepiirit koostuvat merimaalauksista, järvi- ja luontokohteista. Pärnänen luonnehtii omaa maalaustyyliään kansallisromanttiseksi. Hän on toiminut oman taiteilijatyöskentelynsä lisäksi kuvataideohjaajana ja kuvataideopettajana eri kuvataideyhdistyksissä ja kansalaisopistoissa Pohjois-Savon alueella alkaen vuodesta 1997. Siilinjärven kuvataideyhdistys valitsi Vuoden taiteilijaksi 2021 Juha Pärnäsen.

Maisemamaalauskurssin johdantona kuullaan Väisälänmäen taidehistoriasta Taidemuseo Eemilissä, jossa lapinlahtelainen kirjailija, FM Minna Kettunen kertoo aiheesta. Hän kirjoittanut siitä muun muassa esikoisteoksessaan Halosen taiteilijasuku (2001), joka oli tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana.

Väisälänmäen vaikutus suomalaiseen taiteeseen on merkittävä ja sen maisema on innoittanut monia taiteilijoita. Eero Järnefelt kävi 1890-luvulla Väisälänmäellä useita kertoja ja maalasi siellä teoksen Isäntä ja rengit (1893), sekä väisälänmäkeläisten kaskeamista kuvaavan Raatajat rahanalaiset eli Kaski (1893), josta Lapinlahden vaakuna on saanut aiheensa. Pekka Halonen puolestaan maalasi siellä useita maisemateoksia ja myös hänen veljensä Antti Halonen käytti maisemaa teoksissaan. 

Kurssi toteutetaan pienryhmässä huomioiden mahdollisesti vielä voimassa olevat koronarajoitukset.

Aikataulu ja ohjelma la 24.7.2021

09-00 Lähtö Kuopion torilta linja-autokuljetuksella. Mahdollisuus nousta kyytiin etukäteen sovitusti matkan varrelta. Kuljetukset tapahtuvat turistiluokan bussilla. 
10.00-10.30 Johdanto Väisälänmäen taidehistoriaan, Minna Kettunen, Taidemuseo Eemil Lapinlahti. 
10-30-11.00 Vapaata ohjelmaa, tutustuminen taidenäyttelyyn Taiteilijan tie l Eemil ja Pekka Halosen taidetta. Valtakunnallisesti kiinnostava näyttely on Halosten Museosäätiön 50-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma, joka toteutetaan yhteistyössä Halosenniemen museon ja Pekka Halosen seuran kanssa.
11.00 Lähtö Väisälänmäelle.
11.30-18.00 Väisälänmäki maisemamaalauskurssi, Juha Pärnänen. Kurssin aikana mahdollisuus ruokailuun klo 13.00 - 13.30 Väisälänmäen Karjamaja-kahvilassa, klo 15.00 tauko noin ½ tuntia jolloin mahdollisuus kahviin ja muurinpohjalettuihin Karjamajalla ja/tai ohjattu luontopolkukierros Väisälänmäellä. Linja-autokuljetus takaisin Kuopioon lähtee klo 18.00 ja perillä Kuopiossa 19.00. Matkanjohtaja ja kurssin vastaava järjestäjä on kulttuurituottaja Kusti Tasken.

Ilmoittautuminen, tiedustelut ja kurssin hinta

Kurssille voi ilmoittautua millä paikkakunnalla tahansa asuva henkilö (kuopiolaisille linja-autokuljetus) la. 10.7.2021 mennessä sähköpostilla kulttuuritasken@gmail.com tai puhelimella 040 9365022 /Kusti Tasken, puhelin arkisin klo 10-17. Kurssille otetaan 14 henkilöä. Tiedustelut samoista yhteystiedoista.

Ilmoittautumisohje: Ilmoita nimesi sähköpostilla (viite Väisälänmäki) tai puhelimella, jolloin saat paluusähköpostissa tai puhelimessa tilinumeron osallistumismaksua varten sekä tarkemmat tiedot mitä välineitä tarvitset kurssille.

Kurssin hinta on 58€ sis. alv. Hinta sisältää linja-autokuljetukset, taideopetuksen Väisälänmäellä, johdannon ja vierailun Taidemuseo Eemilissä ja opastetun maisemakävelyn Väisälänmäellä.

 

Kurssin järjestäjä

Kulttuuri Tasken
kulttuuritasken@gmail.com
040 9365022
Kuopio
https://kulttuuritasken.blogspot.com/

Linkit


Taidemaalari Juha Pärnänen
http://www.juhaparnanen.com/
Kirjailija Minna Kettunen /Väärnin pappila
https://www.vaarninpappila.fi/?Kirjailija_Minna_Kettunen
Väisälänmäen Karjamaja-kahvila
https://www.facebook.com/karjamajakahvila
Väisälänmäen kulttuuri- ja luontopolun tuki yhdistys
https://www.facebook.com/V%C3%A4is%C3%A4l%C3%A4nm%C3%A4ki-232434570630424
Taidemuseo Eemil
https://www.eemil.fi/
Lapinlahden kunta
https://www.lapinlahti.fi/fi
Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu
https://lastu.fi/
Lapinlahti-Seura Ry
https://kotiseudut.fi/lapinlahtiseura

Hinta:

Tapahtumapaikka

Osoite: ,
Puhelin:
Email:
Www-osoite:

Tapahtuman järjestää

Yhteyshenkilö:
Puhelin:
Email:
Www-osoite: