Julkaistut blogit -blogiarkisto

Valokuvien kautta käsiksi kuolemaan

Logo Roots_and_wings_colors copy.jpeg
5.3.2019 11.22
1

13.2. Forget me not - valokuvanäyttelyn yhteydessä järjestettiin taidetyöpaja. Kulttuurista siivet ja juuret julkaisee nuorten kirjoituksia alueen taidetoimintaan liittyen.

On keskiviikkoiltapäivä ja Iisalmen kulttuurikeskuksen kuvaamataidon luokasta kuuluu rauhallista puheensorinaa ja paperin rapinaa. Pöydän ympärille on kerääntynyt kymmenkunta nuorta ja lasta alakoululaisista lukioikäisiin. Ilmeet ovat keskittyneitä, kun papereille syntyy taideteoksia niin piirtäen kuin kirjoittaenkin. Tunnelma on rauhallinen, vaikka ilmassa soljuukin mielenkiintoisia keskusteluja ja nuorista taiteilijoista huokuu tekemisen into.

Tällä kertaa kyse ei ole kuitenkaan tavallisesta kuvataidekoulun tunnista, vaan kyseessä on Iisalmen kulttuurikeskuksella esillä olevaan Forget me not -valokuvanäyttelyyn liittyvä työpaja, joka järjestettiin keskiviikkona 13. helmikuuta. Työpajan ohjaajana toimi valokuvanäyttelyn toteuttanut valokuvaaja Viivi Häkkinen. Työpajan pohjana toimi Häkkisen näyttely, joka käsittelee kuolleitten eläinten kautta suhdettamme kuolemaan. Näyttelyssä eläimet on ikuistettu esimerkiksi meille tuttuihin hautajaisrituaaleissa. Työpajan ideana oli käsitellä kuvien herättämiä tunteita ja ajatuksia taiteen kautta. Työpaja oli ensimmäinen laatuaan, mutta Häkkinen kertoo idean lähteneen jo ensimmäisistä näyttelyistä, jolloin hän oli päässyt kohtaamaan ihmisiä teoksiensa tiimoilta. Itse työpajaan valokuvaaja sanoo olleensa hyvin tyytyväinen.

Työpajaan osallistuneena voin yhtyä Häkkisen näkemykseen, sillä tunnelma oli alusta loppuun asti hyvin lämminhenkinen ja avoin. Työpajan runko painottui vahvasti tekemiseen ja ennen kuvien pariin siirtymistä oli näyttelystä vain lyhyt info. Taiteilija itse kertoi teosten taustoista ja toteuttamisesta. Näyttely on hyvin vaikuttava ja tunteita herättävä, koska kuoleman kohtaaminen on jokaiselle hyvin henkilökohtainen kokemus. Kuvat onnistuivat herättämään eloon sen osan elämämme lopusta, joka nykymaailmassa näyttäytyy vain suljettuina arkkuina ja haudalle laskettuina kukkina. Kuvien räikeä kontrasti toisiinsa sai kuoleman näyttäytymään myös useassa eri valossa rauhallisista poisnukkumisista traagisempiin loppuihin. Näyttelyn monet kasvot näkyivät myös työpajan tuotoksissa,

Näyttely on nähtävissä Iisalmen kulttuurikeskuksella 12.2-28.3. Myös työpaja järjestetään toisen kerran maaliskuun loppupuolella näyttelyn purkamisen yhteydessä.

Teksti: Niina Paldanius