Julkaistut blogit -blogiarkisto

Vahingossa vastuullinen?

Vastuullinen matkailu.pngVastuullinen matkailu
24.2.2021 13.00
0

Mietitkö sinä lomaillessasi matkailun vastuullisuutta? Vai kuulostaako koko aihe liian vaikealta? Vastuullisuus voi olla helpompaa kuin luuletkaan. Saatat olla jopa vahingossa vastuullinen.

Vastuullinen ja kestävä matkailu saattaa äkkiseltään kuulostaa kovin juhlalliselta. Kun tällaiset asiat otetaan puheeksi, voi tavalliselle satunnaiselle matkailijalle jo varmuuden vuoksi iskeä vähän huono omatunto, ilmastoahdistus ja lentohäpeä.

Kuitenkin vastuullinen ja kestävä matkailu on paljon muutakin kuin hiilijalanjäljen ynnäilyä ja päästöhyvityksiä. Vastuulliseen ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaiseen matkustamiseen kuuluvat ympäristönäkökulmien lisäksi myös esimerkiksi taloudellinen ja kulttuurinen kestävyys.

Jos katsomme matkailun kestävyyttä ja vastuullisuutta laajemmin, saatamme huomata, että ainakin kotimaan reissuilla matkailemme usein sangen vastuullisesti jopa ilman, että itse aktiivisesti asiaa ajattelemme. Täällä Ylä-Savossakin vastuullisuus on tehty matkailijalle sangen helpoksi. Esimerkiksi syödessämme paikallisessa ravintolassa lähellä tuotettua ruokaa, tuemme paikallisia yrittäjiä ja alueellista työllisyyttä ja hyvinvointia – näin olemmekin tehneet jo monta vastuullista valintaa. Jos lautaselle vielä sattuu valikoitumaan vaikkapa kotimaista riistaa tai Suomen sisävesistä pyydettyä villikalaa, voi aterian jälkeen paitsi myhäillä tyytyväisyyttä kulinaarisesta elämyksestä, myös kiitellä itseään ympäristöystävällisestä valinnasta.

Hakeudumme lomalla mieluusti upeaan luontokohteeseen, tunteita herättävien kulttuurielämysten äärelle tai tutustumaan tarinoita tihkuviin historiallisten tapahtumien näyttämöihin. Nämä eivät olekaan lainkaan huonoja ratkaisuja. Luonnosta, paikallisesta kulttuurista ja historiasta ammentavat elämykset tarjoavat sykähdyttäviä, mieleen jääviä kokemuksia, ja samalla kunnioittavat ja pitävät yllä paikallista kulttuurielämää ja -perintöä kestävää kehitystä sekin! Toki meidän täytyy vastuullisina matkailijoina myös muistaa arvostaa luontoa ja huomioida sen kestokyky: pysytään luontokohteissa merkityillä reiteillä ja viedään roskat kotiin. Monilla meistä nämä toimintatavat taitavatkin tulla ihan luonnostaan. Matkamuistoksi voimme ostaa aidosti paikallisen käsityöläisen taidonnäytteen kaukana tuotetun sälän sijaan.

Korona on ohjannut meitä löytämään kotimaanmatkailun mahdollisuudet. Monet hienot elämykset löytyvät läheltä, ja omassa kotikaupungissakin voi tehdä ihmeellisiä löytöjä, jos välillä ottaa itselleen aikaa ja poikkeaa omista rutiineista. Omat kotikulmatkin näyttäytyvät uudessa valossa, kun niitä vaihteeksi katselee turistin silmin. Samalla voi nauttia matkailusta hyvällä omallatunnolla ja huolettoman vastuullisesti.

Ylä-Savon matkailutuotteet kestävälle kehityspolulle -hanke, 1.12.20-31.12.21, #matkailualueetnousuun

Teksti: Hanna Kemppainen, hankesihteeri