Julkaistut blogit -blogiarkisto

Työn tekemisen kulttuuri ja työnhaku

16.3.2016 11.00
4

Ammattilaiset Areenalla -kampanjan mediatiimiläinen Jukka Vattukallio pukee sanoiksi suomalaisen työnhakijan ajatukset: "Tekemisen kulttuurin mukaisesti haluamme tehdä töitä - olisiko paikka osaajalle?"

”Syyttömänä syntymään
sattui hän
tähän maahan pohjoiseen ja kylmään…”

- Eppu Normaali –

Eppujen laulun sanat kuvastavat hyvin suomalaista mielenlaatua – lähtökohtaisesti kaikki on huonosti…Vai onko sittenkään? Olen 70-luvun alkupuolella syntynyt pienen maatilan poika ja totuin jo ala-asteikäisenä tekemään ja osallistumaan tilan töihin; olin heinäpellolla, lumitöissä, tukkimetsässä ja niin edelleen. Varsin raskaita töitä, joihin tänä päivänä harva lapsi koskaan tutustuu. Ajat muuttuvat mutta työn tekemisen kulttuuri opitaan aina kotoa, riippumatta siitä, onko koti maalla tai kaupungissa. Omalta kohdaltani voin sanoa, että työnteko ja työn tekemisen arvostus ovat juurtuneet minuun syvälle juuri noiden lapsuus- ja nuoruusvuosien kautta.

Työnhakemisen kulttuuria ei kotoa opita - sen oppii vain kantapään kautta. Lukion jälkeen 90-luvun alkupuolella hain ensimmäistä työpaikkaani paikallisesta ruokamarketista ja muistelen yhä huvittuneena silloista työhaastattelua, joka meni jotakuinkin näin: Menin kauppiaan toimistoon, tervehdin ja esittäydyin. Seuraavaksi kauppias kysyi: ”Haluatko meille töihin?”, johon vastasin ”Kyllä, kyllä haluan”. Paiskasimme kättä ja se oli siinä. Työsuhteeni ruokamarkettiin kesti opiskelujeni ohessa kaikkiaan lähes kymmenen vuotta, kunnes löysin it-alan ja lähdin hankkimaan leipäni sen kautta.

Tänä päivänä työpaikan hakeminen saattaa jossakin poikkeustapauksessa toimia edellä mainitulla tavalla, mutta pääsääntöisesti työnhaku on kamppailua – millä erotut muista työnhakijoista, miksi juuri sinut tulisi palkata? Toki nykypäivänä on tarjolla suuria määriä valmiita cv- ja hakemuspohjia, mutta niistä ei ole apua, jos et saa tuotua persoonaasi sieltä rivien välistä esille. Nykyisen työttömyystilanteen vallitessa avointa työpaikkaa, toimialasta riippumatta, hakee kymmeniä, ellei jopa satoja työnhakijoita. Huolella ja harkiten laadittu hakemus ja cv nostavat mahdollisuuksia päästä haastattelutilanteeseen ja sitä kautta kiinni työpaikkaan.

Yritykset ilmoittavat aktiivisesti avoimista työpaikoista, mutta toisaalta on myös paljon yrityksiä, joissa työ on tekijäänsä vailla. Tähän täsmälääkkeenä on Ammattilaiset Areenalla –rekrytointikampanja, jossa työtä vailla olevat osaajat eri toimialoilta nostavat itsensä ja oman osaamisensa esille. Kaikilla meillä osaajilla on erilaiset taustat, mutta yksi asia meitä yhdistää ja se on työn tekemisen kulttuuri: me kaikki haluamme tehdä töitä!

Palatakseni alussa mainitsemaani tulkintaan, että kaikki olisi lähtökohtaisesti huonosti, voin todeta, ettei näin ole: Ammattilaiset Areenalla –kampanja valaa meihin työtä vailla oleviin osaajiin uskoa ja positiivista mieltä, aivan kuten ulkona paistava kevätaurinko. Toivomme yritysten myös aistivan tämän positiivisuuden ja tarkastelevan toimintaansa - olisiko yrityksessä paikka juuri tuolle tai tuolle osaajalle?

jukkav.jpg

Etapilta eteenpäin blogissa vieraili Ammattilaiset Areenalla -mediatiimiläinen, osaaja Jukka Vattukallio.
Jukka on 42-vuotias entinen it-alan yrittäjä, jonka yrittäjämäinen asenne on päässyt edukseen myös Ammattilaiset Areenalla -tekemisessä. Tutustu Jukkaan ja muihin osaaviin ammattilaisiin http://bit.ly/iisalmenosaajat.