Julkaistut blogit -blogiarkisto

Sopivan kokoinen paikka

blogikuva.jpg
2.3.2018 9.00
0

Iisalmen Työllisyysviikon 2018 suojelijan Jyri Paretskoin hieno kirjoitus siitä, kuinka Ylä-Savossa moni asia on paremmin kuin hyvin.

Minulta on kysytty hämmentävän monta kertaa, miksi haluan asua Iisalmessa sen sijaan, että muuttaisin pääkaupunkiseudulle. (Lisättäköön tähän nyt varmuuden vuoksi se, että kyselijät ovat säännönmukaisesti itse olleet pääkaupunkiseudun asukkeja.)

Ymmärrän hyvin, että ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä ja tarpeita asuinpaikkansa suhteen. Itse en innostu ahtaasta mutta kalliista asumisesta, ruuhkista ja kiireestä elämän rytmittäjänä, mutta joillekin ne eivät ole mitään ongelmia. Hyvä niin. Meitä on moneksi. Onneksi kaikkien ei tarvitse asua samassa paikassa.

Sitä en sen sijaan oikein jaksa ymmärtää, että minun valintaani elää täällä usein surkutellaan ja pahoitellaan. Ehkä kyse on ymmärtämättömyydestä, tietämättömyydestä tai sitten kateudesta. Täällä minulla on kaikki mitä tarvitsen, ja sen muistan usein myös sanoa. Kaikilla ei ole yhtä hyvin.

Vaikka riisuisinkin omat kotiseuturakkauslasini, jäljelle jää pitkä lista asioita, jotka meillä täällä Ylä-Savossa ovat mihin tahansa paikkaan verrattuna paremmin kuin hyvin. Saman ovat huomanneet muutkin kuin minä. Viime viikolla olleen työllisyysviikon suojelijana sain lukea ihmisiltä kerättyjä ajatuksia siitä, mikä saa heidät haluamaan tänne töihin ja asumaan.

Hyvin useassa kommentissa mainittiin, että kun on käynyt kokeilemassa elämää isoissa kaupungeissa kotimaassa ja ulkomailla, osaa arvostaa entistä enemmän mutkatonta elämää täällä. Aina lähelle ei siis näe hyvin, vaan joskus tarvitaan etäisyyttä asioiden oivaltamiseen. Potentiaalisia paluumuuttajia seudullemme on paljon, mikä on ilahduttavaa.

Elämisen laatuun vaikuttaa luonnollisesti paljon myös sosiaalinen ympäristö. Ylä-Savon asukkaita pidetään aitoina, lupsakkaina ja rentoina tyyppeinä, jotka eivät valita turhasta.

Myös asuinympäristö palveluineen on tärkeä vetovoimatekijä. Täällä on luonto lähellä, paljon vesistöä ympärillä ja lyhyet välimatkat joka paikkaan. Asuminen on edullista, palvelut laadukkaita ja hyvin saatavilla ilman turhaa jonottamista.

Myös monipuoliset harrastusmahdollisuudet saavat paljon kiitosta. Täällä voi harrastaa omaksi ilokseen, mutta täältä on mahdollista ponnistaa myös Suomen ja maailman huipulle. Kulttuuritarjontaa on yllin kyllin ja tekemistä ja kokemista löytyy kaikille ikään katsomatta.

Täällä asuvien katse suuntautuu poispäin yleensä vain joko opiskeluiden tai töiden takia, muuten täällä on kaikki kohdillaan. Töitä täällä on tarjolla tietyillä aloilla paljonkin, ja toivottavasti uusia työpaikkoja syntyy monille aloille niin, että yhä useampi pääsee töihin.

Ei ole sattumaa, että alueemme on monella eri osa-alueella Suomen ja samalla maailman huipulla. Kaikki on kiinni ihmisistä. Tarvitaan rohkeutta yrittää, rohkeutta luoda edellytyksiä hyvinvoinnille, rohkeutta suunnata katse tulevaisuuteen ja rohkeutta käyttää hyväksemme omia vahvuuksiamme.

Iisalmen kaupungin strategia on ennakkoluuloton ja rohkea: Vuonna 2030 Iisalmi on Suomen houkuttelevin seutukaupunki. Se on hyvinkin mahdollista.

Jyri Paretskoi

Iisalmen Sanomien kolumni, julkaistu 2.3.2018