Julkaistut blogit -blogiarkisto

Päivä Etapin toimiala-asiantuntijan matkassa

24.5.2016 11.10
6

Etapin blogissa kurkistetaan tällä kertaa toimiala-asiantuntija Niina Suorsan arkeen: mitä kaikkea voi mahtua yhteen päivään etapilta toiselle siirryttäessä? Etappi-työllisyyspalveluissa toimii kolme toimiala-asiantuntijaa, joista kukin vastaa yritys- ja työnhakija-asiakkaista pääosin omien toimialojensa osalta. Suorsan Niinan toimialoja ovat luonnonvara-, logistiikka- ja hoiva-alat.

Niina S..JPG

Työn rikkautta eläväiselle ihmiselle Etapissa riittää, sillä yksikään päivä ei ole samanlainen kuin toinen. Harvoin myöskään kalenterimerkinnät pitävät paikkaansa, sillä teemme töitä ihmisten kanssa, joiden tilanteet muuttuvat tunneittain. Kerron tässä blogissa yhdestä tyypillisestä, mutta samalla ainutlaatuisesta työpäivästäni Etapissa. Tämäkin päivä jäänee muistiini vielä pitkäksi aikaa.

Aamu alkaa pikaisella pyrähdyksellä Iisalmen toimistolla, josta otan mukaani tabletin, mahdollisesti tarvittavia palkkatukihakemuslomakkeita, Etapin perustietolomakkeita ja esitteitä. Sen jälkeen suuntaan kohti Nilakkaa, joka on tullut hankkeen aikana varsin tutuksi aluevastaavan roolissa. Keli suosii; Tervoon on kerrankin hyvä ajella, kun kelirikko ei tänä vuonna ole runnellut teitä kovinkaan pahasti.

Asennan päähäni bluetooth-kuulokkeet, että voin tarvittaessa matkan aikana vastata tuleviin puheluihin. Puhelin soikin jo Itikan sillan kohdalla ja työnhakija kysyy, kuinka paljon aiemmin työsuhteen alkua palkkatukihakemuksen täytyy olla perillä TE-toimistossa. Kerron, että käsittelyyn tulee varata aikaa ainakin kaksi viikkoa, mutta yritän TE-toimistossa kiirehtiä asiaa, mikäli työllistyminen tapahtuu aiemmin. Hakija kiittää vastauksesta ja kertoo antavansa vielä varmuuden vuoksi puhelinnumeroni yrittäjälle, mikäli palkkatukihakemuksen täyttämisen kanssa tulee haasteita. Ehdinkin ajaa melkein Pielavedelle, kun tämä yrittäjä kysyy, miten hän pääsee KATSO-tunnisteilla täyttämään hakemuksen. Ohjeistan hänet puhelimessa, yrittäjä kiittää.

Seuraavaksi soittaa yksilövalmentaja ja kysyy, mitä tehdään työnhakijan kanssa, jota hän ei tavoita puhelimitse eikä tekstiviesteillä. Kerron, että mikäli hän on jo pitkään ja sinnikkäästi yrittänyt tavoittaa kyseistä henkilöä saamatta yhteyttä, voidaan henkilö kirjata ulos hankkeesta tavoittamattomana: Etappi on vapaaehtoinen palvelu ja vaatii molemminpuolista vuorovaikutusta, että yhteistyö toimii.

Tervoon saavuttuani minulla alkaa asiakastyöryhmän tapaaminen yhdessä sosiaalityöntekijöiden ja etsivän nuorisotyöntekijän kanssa. Käymme läpi tervolaisten asiakkaiden tilanteet ja sovimme uuden tapaamisajan. Seuraavaksi riennän käymään Tervossa sijaitsevalla tilalla; siellä tarvitaan apua palkkatukihakemuksen laatimisessa. Napakka perehdytys hakemuksen tekoon ja seuraavaksi minun onkin ehdittävä tapaamaan työnhakijaa Vesannon kunnantalolle; hän on kiinnostunut hankkeen palveluista. Asiakastapaaminen hoituu myös napakasti, sillä minun täytyy ehtiä takaisin Iisalmeen palaveriin, jossa käsitellään käynnissä olevan kampanjan akuutteja asioita. Ruokatunti taitaa jäädä, olen varautunut siihen jo etukäteen ja päätän pysähtyä hetkeksi linja-autopysäkille syömään mukaan ottamiani sämpylöitä. Kiire hellittää hetkeksi, kun katson upeaa luontoa. Näen, kuinka eurat tulevat pellolle nauttimaan alkavan kevään auringosta, eivätkä säiky ollenkaan autoani. Kello kuitenkin käy ja minun täytyy luopua maisemien ihailusta jatkaakseni työntekoa.

Vesannolla työnhakija myöhästyy tapaamisesta kymmenen minuuttia, hän on tullut syrjäkyliltä tapaamiseen ja pahoittelee viivästystä. Käymme läpi hänen työhistoriansa, osaamisensa ja nykytilanteensa - hän päättää lähteä mukaan hankkeeseen. Täytämme perustietolomakkeet ja suostumukset tietojen vaihtoon. Yritän olla näyttämättä kiirettä ulospäin, kiitän ajasta ja lähden kohti Iisalmea. Olen myöhässä suunnitellusta aikataulusta jo puoli tuntia, Vesannolta ajaa Iisalmeen nopeusrajoitusten mukaan kaksi tuntia. Päätän kiristää hieman vauhtia, kun liikennettä ei juurikaan ole ja keli on aurinkoinen sekä kuiva. Nostan kättä vastaantulevalle tutulle rekkakuskille ja mietin, että saan varmaankin matkasta kurottua sen verran, etten myöhästy varttia enempää. Eli kohtuullisen ajoissa kuitenkin. Säviällä poliisit ovat eri mieltä kanssani, kuittaan nöyränä ylinopeussakot todeten, että kiire ei kannata, varsinkaan taloudellisesti.

Saavun kaupungintalolle palaveriin, jossa käymme läpi käynnissä olevan työllistämiskampanjamme aikataulua: mikä on tilanne osallistujien suhteen, vieläkö haastatellaan uusia työnhakijoita vai joko kampanjassa on mukana sopiva määrä väkeä. Kuinka moni on jo löytänyt työtä ja mikä tilanne tilaisuuteen osallistuvien yritysten suhteen on. TE-toimistosta yritetään soittaa kesken palaverin, kyseessä on palkkatukiasia. He haluavat varmistella, että työnhakija josta palkkatukea haetaan, on varmasti hankkeen kirjoilla. Päivän päätteeksi vielä yksi yrittäjä soittaa ja kertoo, että hän tarvitsisi työntekijän ja arvelee, että tiedän varmasti millaista tyyppiä hän hakee, olemmehan tehneet yhteistyötä jo parin vuoden ajan. Kirjaan tiedot ylös, kiitän puhelusta ja laitan työpaikan tiedot järjestelmään välittäen viestiä yhteistyökumppaneille ja verkostolle avoimesta paikasta. Kuvaan työtä, tarpeita ja osaamisvaatimuksia. Tekijää ei vielä heti löydy; jatketaan etsintää ja levitetään tietoa vielä laajemmalle verkostolle. Sovimme yrittäjän kanssa, että esittelemme keskitetysti kauttani sopivat osaajat, jonka jälkeen yrittäjä saa päättää, oliko heistä joku kiinnostava tehtävää ajatellen. Sen jälkeen voimme antaa työnhakijalle yrittäjän puhelinnumeron ja he voivat sopia haastattelun. Vinkkaan yrittäjälle myös käytössämme olevasta Osaajagalleriasta, josta voisi katsella sopivia tekijäehdokkaita netin kautta kotikoneella.

Päivän päätteeksi käyn tekemässä pikakirjaukset toimiston koneella, sekä tarkastan seuraavan päivän ohjelman. Siellä näkyisi olevan Etapin uuden esitteen kuvaukset toimistolla, loppupäivä varattuna keskeneräisten asioiden hoitamiselle, sekä kampanjaamme mukaan tulevien työnhakijoiden haastattelemiselle ja osaamiskartoituksille. Yhtä hyvin kalenterissani voisi olla päivä varattuna vaikkapa Vieremälle yrityskäyntien ja työnhakijoiden tapaamisten merkeissä.

Muut Etapin toimiala-asiantuntijat ovat olleet myöskin touhukkaina aamupäivän; toinen yrityskäynnillä kartoittamassa työntekijän tarvetta eli kaivamassa esiin niitä kuuluisia piilotyöpaikkoja, toinen ohjaamassa työnhakija-asiakkaitaan Kiuruvedellä. Työtä tehdään kahdeksan kunnan alueella, menemme yrittäjien ja työnhakijoiden luokse kuntiin ja yrityksiin - tuotamme palvelua sinne, missä asiakkaamme ovat ja toimivat.