Julkaistut blogit -blogiarkisto

Mitä jäi käteen koeasujana Iisalmesta?

Emman kuva.PNGIisalmen koeasukas Emma Heinonen
2.9.2019 13:00
1

Kesän jäljiltä minulle jää kokonaisuudessaan hyvä ja kaunis kuva Iisalmesta. Oli mukavaa viettää kesä pienessä kaupungissa, sopivasti luonnon keskellä.

Työni puolesta tapasin paljon kiinnostavia ihmisiä. Erityisen paljon sain tehdä henkilöhaastatteluja, mikä oli niin omien kiinnostusteni mukaisesti kuin koeiisalmelaisen tittelinkin puolesta hyvä asia. Herttaisin kommentti ja puhtaasti huolehtivakin kysymys tuli eräältä naiselta Koivukujalla juttua tehdessä. ”Oletko saanut kavereita?” Se jäi kaikumaan mieleen ja jäin pohtimaan sitä, miten kavereita ylipäänsä aikuisena saadaan.

Sosiaalinen ympäristö on merkittävä asia ihmisen onnellisuudessa ja hyvinvoinnissa. Vastauksena kysymykseen: sain käytyä mielenkiintoisia keskusteluita erilaisten ihmisten kanssa, jotka eivät ehkä ole kanssani tismalleen ”saman henkisiä”. Pidän tätä asiaa paljon tärkeämpänä, kuin sitä, että löydän pelkästään itseni kanssa samalla tavalla ajattelevia ja esimerkiksi haalin heistä ympärilleni kuplan.

Koen, että Koeiisalmelainen-kampanja oli hyvä, rohkea ja innovatiivinen avaus Iisalmen kaupungilta. Sitä kannattaa jatkaa. Tällaisia kokeiluja voisivat myös muut pitovoiman ja vetovoiman kanssa kamppailevat kaupungit tehdä. Se avaa ovia sille, että ihmiset pääsevät konkreettisesti kokeilemaan kaupunkia, samaan tapaan kuin työpaikkaakin kokeillaan tai työntekijä on koeajalla työpaikassa. Tämän lisäksi se mielestäni myös avaa kaupunkirajat ylittävää keskustelua ja pienentää raja-aitoja, luo ymmärrystä.

Minusta jokaisen ihmisen tulisikin välillä irrottautua omasta ympäristöstään ja arjestaan ja ottaa irtiotto vaikka pieneen pohjoissavolaiseen, kainuulaiseen, pohjoiseen tai eteläiseen kaupunkiin. Sivuhuomiona, että etelässäkin on muitakin kaupunkeja kuin Helsinki. Ehkä tällaisella matkalla voisi esimerkiksi avautua sellaiset kysymykset, kuten miksi tämä puolue saa niin paljon kannatusta, mistä syömäni ruoka tulee ja miksi oma kaupunkini ei saa enemmän rahaa valtiolta.

Iisalmen Sanomissa oli juttua siitä, minkälainen on Iisalmen pitovoima. Muutamaa Iisalmesta poismuuttanutta haastateltiin ja demaripoliitikko Mika Kolehmainen muun muassa sanoi, että kaupunki luottaa liikaa luonnon läheisyyteen ja kauniisiin maisemiin. Teatteripersoona Kati Rissanen kertoi, että hän kokee olevansa liian porukasta erottuva kaupunkiin.

Mielestäni Iisalmi sopii perheelliselle. Se tarjoaa palveluita ja turvallisen kasvuympäristön lapsille. Ymmärrän Rissasen isomman kaupungin kutsumusta, sillä koen, että lapsettomalle tanssinopettaja-toimittaja pariskunnalle Iisalmi ei ole ensisijainen muuttokohde. Omaan kiinnostuspiiriini kuitenkin kuuluvat suurelta osin erilaiset kulttuurimahdollisuudet sekä esimerkiksi kahvila- ja ravintolakulttuuri. Mutta kuka tietää, jos Iisalmi alkaa kiinnostamaan meitä jonkin ajan kuluttua, esimerkiksi kun pimeä ja loputtoman pitkä syys-talvi alkaa kyllästyttämään ruuhkavuosien keskellä Tampereella.

Kolme kuukautta on lyhyt aika kaupungissa ja esimerkiksi työyhteisön lisäksi harvoja muita yhteisöjä syntyy. Syksyllä vasta erilaiset harrastusmahdollisuudet ja sen kautta syntyvät yhteisöt olisivat tulleet meille tutuiksi.

Toisaalta opiskelijan näkökulmasta kesä oli juuri sopiva aika koeasumiselle. Juuri opiskelijat ovatkin Suomessa kenties liikkuvinta kansaa. Monet opiskelijat kamppailevat kesän asumisjärjestelyjen ja työn sovittamisesta yhteen ja maksavat kahdesta eri asunnosta. Kesän ajalta opiskelijan tarkoitus on yleensä säästää rahaa syksylle ja keväälle. Kahdesta asunnosta maksaminen ei kartuta kuin kokemusta. Koeasuminen mahdollisti itselläni työkokemuksen saamisen sekä säästöt ensi vuoden opintoihin, joista en tule saamaan edes opintotukea.

Iisalmessa olin erityisesti tyytyväinen muun muassa uimahalliin, kaupunkipyöriin, ulkoliikuntapaikkoihin, luonnon läheisyyteen sekä kuvataidetarjontaan. Ulkoilmatapahtumat painottuvat konsertteihin, ehkä tarjonnassa voisi olla myös muita esittävän taiteen lajeja mukana.

Sen väitteen kumoan, etteikö Iisalmessa olisi mitään. Vähättelevä puhe ei auta ketään eikä mitään. Mahdollisuuksia näkemällä rakennusmateriaalia on enemmän. Ehkä ylipäänsä muuttokohdetta miettiessä kannattaa pohtia sitä, minkälaisia asioita oikeasti kaipaa. Onko hyötyä merkkiliikkeistä ja koreasta kaupunkikuvasta, jos näitä palveluita ei koskaan tule käyttäneeksi? Iisalmessa ei ole mitään liikaa, ja se on nykypäivänä kauniin harvinaista.