Koeasumisen blogi

KOEASUMINEN: Ysaon sisustusalan artesaaniopiskelijat bloggaavat koeasunnon remontoinnista

Koeasuminen2020_Artesaaniopiskelijat Kati Viskari & Hanna Keskinen.jpgSisustusalan artesaaniopiskelijat Kati ja Hanna koeasumisen ideointi- ja yhteistyöpalaverissa.
15.5.2020 10.00

Edellisvuoden tapaan Iisalmen kaupunki By Iisalmi -kumppaneineen lanseerasi Koeasumisen kampanjan alkuvuodesta 2020. Suurta kiinnostusta herättänyttä kampanjaa on tehty yhteistyössä erityisesti Ylä-Savon ammattiopiston sekä Petterinkulma Oy:n kanssa. Viimevuotiseen tapaan Ylä-Savon ammattiopiston sisustusalan artesaaniopiskelijat remontoivat ja sisustavat Petterinkulman tarjoaman vuokrakodin tulevan koeasukkaan mieltymysten mukaisesti. Tässä Ysaon opiskelijoiden blogissa pääsemme seuraamaan koeasunnon remontin eri vaiheita – antaa taidon näkyä, kuten Ysaon slogan kuuluu!

3.4.2020

Ylä-Savon ammattiopiston sisustusalan artesaaniopiskelijat ovat mukana koeasumisen 2020-kampanjassa suunnittelemassa ja toteuttamassa koeasujan/asujien asunnon remontin.

Iisalmen kaupungin, Petterinkulman ja Ysaon edustajien kanssa pidimme keväällä ideointi-/yhteistyöpalaverin, jossa lähdimme miettimään projektin toteuttamista ja aikataulua. Olimme mukana viime vuonna samassa kampanjassa, joten ihan ”tyhjältä pöydältä” ei tarvinnut tänä vuonna lähteä liikkeelle. Artesaaniopiskelijat Hanna Keskinen ja Katri (Kati) Viskari pääsivät Petterinkulmalle koulutussopimuksella työpaikalla järjestettävään koulutukseen. Heidän opintoihinsa kuuluu mm. sisustussuunnitelman laatiminen asiakkaalle, kustannuslaskemat, 3D-mallinnus ja erilaiset sisärakennusvaiheiden työt, kuten maalaus-, tapetointi-, laatoitus, - kalusteasennus- ja lattianasennustyöt. Osaa näistä töistä he pääsevät toteuttamaan tulevassa kohteessa. Työt aloitetaan asukkaan/asukkaiden valitsemisen jälkeen suunnittelemalla asiakkaan toiveiden näköistä sisustusta ja samalla suunnitellaan ja aikataulutetaan remontin yksityiskohtia.

-Tiina Huuskonen, Ylä-Savon ammattiopisto, sisustus- ja restaurointiala

 

koeasunto2020_lähtötilanne1.jpegkoeasunto2020_lähtötilanne2.jpeg
Tällaisesta lähtötilanteesta koeasuntoa aletaan remontoimaan.

 

17.4.2020

Ennen remontin aloittamista kävimme hakemassa Ylä-Savon ammattiopiston Pemon toimipisteeltä tarvittavia rakennusvälineitä. K-raudasta ostimme siivousvälineitä ja pesuaineita sekä tapetin poistoon, seinien tasoittamiseen ja maalaamiseen tarvittavia tarvikkeita. 
Ensimmäisen viikon aikana poistimme asunnosta kaikki lattia- ja ovenpielilistat sekä poistimme vanhan ja kuluneen tapetin makuu- ja olohuoneen seinäpinnoista. 

koeasuminen2020_remppa1.jpgkoeasuminen2020_remppa2.jpg

Tapetin poiston jälkeen hioimme seinäpinnat P120 hiomapaperilla hiomatukea ja jatkovartta apuna käyttäen. Tämän jälkeen seinissä olevat reiät ja halkeamat tasoitettiin Presto LF+ yleistasoitteella.

koeasuminen2020_remppa3.jpgkoeasuminen2020_remppa5.jpgkoeasuminen2020_remppa4.jpg

Toisella viikolla seinäpintojen tasoituksen ja hiomisen jälkeen, aloitimme seinien pohjamaalauksen. Käytimme tapettipohjamaalia seinille, jotka olimme ajatelleet tapetoivamme ja maalipinnalle tuleville seinille pohjamaalina Tela kolmosta. Huoneiden seinät näyttivät jo pohjamaalattuinakin siisteiltä.

Pintamaalia valitessamme halusimme saada asuntoon valoisuutta ja raikkautta, koska asunto sijaitsee paikassa, johon ikkunoista ei tule koko päivän aikana suoraa auringon valoa. Tästä syystä Valitsimme valkoisen eri värisävyistä eteisen ja keittiön seinäpinnoille Tikkurilan Tunne -värisävykartasta V503 Talvi -sävyn sekä makuuhuoneen ja olohuoneen seinäpinnoille G 497 Höyry -sävyn, joka taittaa hieman harmaaseen. Jotta saisimme asuntoon pientä kontrastia, maalasimme ikkunoiden syvennykset ja verhokappalaudat Talvi -sävyllä, koska se on värisävyltään kirkkaamman valkoinen.

koeasuminen2020_remppa6.jpgkoeasuminen2020_remppa7.jpg

Alla olevassa kuvassa näkyy verhokappalaudassa vanhan ja uuden maalin ero sekä höyry sävyn ero valkoisempaan sävyyn verrattuna.

koeasuminen2020_remppa11.jpgkoeasuminen2020_remppa_värit.jpg

koeasuminen2020_remppa8.jpgkoeasuminen2020_remppa9.jpgkoeasuminen2020_remppa10.jpg

- Hanna Keskinen ja Kati Viskari

 

24.4.2020

Tällä viikolla uudistimme makuuhuoneen, eteisen ja keittiön kaappien ylä- ja alasokkelit, peitelevyt sekä ovet. Purimme kaappien ovet pois ja irroitimme niistä kaikki helat ja vetimet pois. Pesimme kaappien ylä- ja alasokkelit, päätylevyt ja ovet Rensa- maalipesulla. Pesun jälkeen pinnat hiottiin P120:lla hiomapaperilla. Hiomisen jälkeen pinnat puhdistettiin irtopölystä ja aloitettiin pohjamaalaus Futura Aqua 3- tartuntapohjamaalilla käyttäen kalusteille tarkoitettua vaahtomuovitelaa sileän pinnan aikaansaamiseksi. Pohjamaalin kuivuttua seuraavana päivänä ovet välihiottiin P180- hiomapaperilla ja puhdistettiin hyvin irtopölystä. Hiomisen jälkeen kaappien ylä- ja alasokkelit sekä makuuhuoneen ja eteisen ovet maalattiin Futura Aqua 20- kalustemaalilla. Keittiön ovet maalattiin Cristal Aqua Cello- kalustemaalilla, joka sävytettiin Teknoksen sisävärikartan T1745 sävyllä. Keittiökaappien ovet maalattiin vielä toiseen kertaan, jotta väristä tulisi tasaisempi eikä pohjamaali kuultaisi pintamaalin läpi. 

koeasuminen2020_remppa12.jpgkoeasuminen2020_remppa13.jpgkoeasuminen2020_remppa14.jpg

Kaappien ja ovien kunnostaminen on pitkä prosessi ja vie useamman päivän ajan, sillä kuivumisaika pohja- ja pintamaalissa vaihteli 6-16 tunnin välillä, joten maalin kuivumisajalla kunnostimme makuhuoneen ja WC:n ovien karmit, jotka oli aiemmin pesty Rensa- maalipesulla ja isommat kolhut peitetty lakkakitillä. Ennen pohjamaalausta karmit hiottiin P80- hiomapaperilla ja hiomapöly puhdistettiin kostealla liinalla. Tartuntapohjamaalin kuivuttua karmit välihiottiin, puhdistettiin ja pintamaalattiin Helmi listavalkoisella.

koeasuminen2020_remppa15.jpg

Kävimme myös K-Raudasta hakemassa erilaisia tapettimalleja niin makuuhuoneeseen kuin olohuoneeseenkin.

koeasuminen2020_remppa16.jpg

 

- Hanna Keskinen ja Kati Viskari

 

4.5.2020

Makuu- ja olohuoneissa yhdestä seinästä tehtiin tehosteseinä tapetilla. Seinäpinnat pyyhittiin rakennuspölystä ja sen jälkeen katsottiin linjalaserilla ensimmäinen vuota pystyyn. Sen jälkeen levitettiin tapettiliima seinään telan ja pensselin avulla. Tapetin asennuksessa apuna käytettiin tapetointilastaa ja -harjaa. Tapetin pinnalle tullut ylimääräinen liima pyyhittiin kostealla liinalla pois. Molemmissa tapeteissa oli kohdistus, joka tuli huomioida tapetin asennuksessa.

koeasuminen2020_remppa17.jpgkoeasuminen2020_remppa18.jpg

Sitten olikin vuorossa vinyylilankun asentaminen lattiaan. Olimme saaneet Petterinkulma Oy:lta kolme värivaihtoehtoa, josta valitsimme asunnon sisustukseen sopivimman. Mittasimme lattiapinta-alat ja kävimme K-raudasta hakemassa tarvittavan määrän lattiamateriaalia. Ennen lattian asennuksen aloittamista mittailimme ja mietimme, kuinka päin asennamme vinyylilankun. Tässä tapauksessa asennus tapahtuu ns. saumattomasti eli huoneiden välille ei tule kynnyksiä lainkaan. Lattian ja seinän väliin jätettiin n. 3-5 mm rako liikuntavaraksi. Vinyylilankut katkaistiin laminaattileikkurilla ja katkoteräveitsellä. Muotoon leikattavissa kohdissa käytimme kuviosahaa apuna. Asennuksessa apuna käytimme lyöntinuijaa sekä vasaraa ja vanhaa kynnyksenpalaa ns. lyöntikapulana.

koeasuminen2020_remppa19.jpgkoeasuminen2020_remppa20.jpgkoeasuminen2020_remppa21.jpg

Myös asunnon parvekkeenovi sai uuden ilmeen. Ovessa olevat reiät ja isommat kolhut kitattiin lakkakitillä ja sen jälkeen hiottiin P80 hiomapaperilla. Irtopöly pyyhittiin pois kostealla liinalla ja pohjamaalattiin. Maalin kuivumisen jälkeen tehtiin välihionta ja pyyhkimisen jälkeen ovi pintamaalattiin Unica akva maalilla.

koeasuminen2020_remppa22.jpg

Kävimme ostamassa K-raudasta väliovet, lattia- ja peitelistat viimeistelytöitä varten sekä teimme matkan Kuopion Ikeaan. Ostimme sieltä Iisalmen Kaupungin laskuun sisustukseen liittyviä tavaroita ja huonekaluja. Matkaa varten saimme Petterinkulma Oy:lta lainaan kuomullisen peräkärryn, jotta kaikki tavarat saatiin tuotua turvallisesti perille. Päivästä tuli pitkä, mutta aika IKEA:ssa hurahti nopeasti.

koeasuminen2020_remppa23.jpgkoeasuminen2020_remppa24.jpg

- Hanna Keskinen ja Kati Viskari

 

15.5.2020

Viimeinen viikko alkoi viimeistelytöillä eli väliovien asentamisella, keittiön ja olohuoneen välisen oviaukon viimeistelyllä sekä lattian ja ovenpielien listoittamisella. Lisäksi jatkoimme parvekkeen ovien maalausta sään lämmetessä. 

koeasuminen2020_remppa25.jpgkoeasuminen2020_remppa26.jpg

Hanakat- yrityksestä putkimies tuli vaihtamaan uudet hanat ja SähköRami Oy:lta sähkömies asensi uudet valaisimet asuntoon.

koeasuminen2020_remppa27.jpg

Loppuviikosta pääsimme viemään pois rakennustavaroita ja jäljelle jääneitä rakennusmateriaaleja asunnolta, jotta pystyimme aloittamaan loppusiivouksen. Siivouksen jälkeen pääsimme vihdoin viimein kasaamaan huonekaluja ja sisustamaan asuntoa. Torstaina ennen kotiin lähtöä, laitoimme etuoven ja WC:n kynnyksille vinyylilankun rajaan sekä makuuhuoneen karmin ja vinyylilankun rajaan silikonisaumat. Myös pesuhuoneessa laitettiin silikonisauma WC-istuimen jalkaan ja osittain nurkkiin.  

Eteinen WC/pesuhuone

koeasuminen2020_remppa28.jpgkoeasuminen2020_remppa29.jpg

 

Keittiö

koeasuminen2020_remppa30.jpgkoeasuminen2020_remppa31.jpg

 

Makuuhuone Olohuone

koeasuminen2020_remppa32.jpgkoeasuminen2020_remppa33.jpg

Tänään perjantaina Petterinkulma Oy:n kiinteistöhuollon päällikkö Timo Hytönen tuli asunnolle tekemään lopputarkastuksen ja arvioinnin, jonka päätteeksi luovutimme avaimet sekä hyvästelimme asunnon hyvillä mielin koeasuja Jaanan käyttöön.

koeasuminen2020_remppa34.jpg

- Hanna Keskinen ja Kati Viskari