Julkaistut blogit -blogiarkisto

KOEASUMINEN 2021 – Ysaon sisustus- ja restaurointialan opiskelijoiden blogi koeasunnon remontoinnista

16.4.2021 11.00
0

Kahtena aiempana koeasumisen kesänä hyväksi havaittu By Iisalmi –allekirjoitettu yhteistyöteko saa myös tänä vuonna jatkoa, sillä Petterinkulma Oy:n koeasunnoksi tarjoama vuokrakoti remontoidaan ja sisustetaan jälleen Ylä-Savon ammattiopiston sisustus- ja restaurointialan opiskelijoiden toimesta tulevan koeasukkaan mieltymysten mukaisesti. Tänä vuonna kodin ja sen asukkaat vakuuttaa paikallinen elämänturvaaja LähiTapiola Itä. Tästä Ysaon opiskelijoiden blogista pääset seuraamaan remontin eri vaiheita ja näet, kuinka Petterinkulman kaksiosta kuoriutuu vuoden 2021 koeasunto sekä koeasukas Juhon viihtyisä tukikohta!

Huhtikuun alussa Iisalmen kaupungin, Petterinkulman sekä Ysaon edustajia kokoontui yhteispalaveriin, jossa lähdettiin kartoittamaan yhdessä koeasunnon remonttiprojektin toteuttamista ja aikataulua. Koska kyseessä on jo kolmas yhteistyövuosi peräkkäin koeasumisen projektin parissa, pystytään aiemmin hyväksi havaittuja toimintamalleja jo hyödyntämään tänä vuonna. Ylä-Savon ammattiopiston sisustus- ja restaurointialan opiskelijat Anu Markkanen, Alina WiikHenni Virta, Katja Tarvainen ja Sami Rytkönen suorittavat tämänvuotisen koeasunnon remontin, ja he pääsivät Petterinkulmalle koulutussopimuksella työpaikalla järjestettävään koulutukseen. Heidän opintoihinsa kuuluu mm. sisustussuunnitelman laatiminen asiakkaalle, kustannuslaskemat, 3D-mallinnus ja erilaiset sisärakennusvaiheiden työt, kuten maalaus-, tapetointi-, laatoitus, - kalusteasennus- ja lattianasennustyöt. Osaa näistä töistä he pääsevät toteuttamaan koeasunnon remonttikohteessa.

16.4.2021

Ensimmäiset työntäyteiset kaksi viikkoa koeasumisprojektin remonttikohteessa ovat takana päin. Aloitimme käymällä läpi asunnon remonttia vaativat kohdat Petterinkulman edustajan Teija Raerinteen kanssa. Kävimme hakemassa K-raudasta alkuun tarvittavia tarvikkeita, kuten pohjamaalia, seinätasoitetta ja tapetinpoistoainetta. Haimme myös Ylä-Savon ammattiopiston Peltoniemen toimipisteeltä tarvittavia työvälineitä.

Itse remontti aloitettiin purkutöillä. Ensimmäiseksi irroitimme kaikki listat ja pistorasioiden ja valokatkaisijoiden peitelevyt, sekä verholaudat.

remppa1.jpeg

Seuraavaksi vuorossa oli tapetin poisto olo- ja makuuhuoneesta. Tapetin poistoon käytimme Kiillon Easy Remover tapetinpoistoainetta.

remppa7.jpeg

Tapetin poiston jälkeen irroitimme ovenkarmit keittiön ja olohuoneen oviaukoista. Myös keittiön välitilan laatoitus sai kyytiä. Laatoituksen tieltä poistimme liesituulettimen ja sähkömies kävi irroittamassa välitilasta lampun.

remppa3.jpeg

Purkutöiden jälkeen pääsimme aloittamaan pohjatyöt. Maalaamattomat seinät ylitasoitimme Kiillon LH seinätasoitteella. Maalatuilta seiniltä avasimme halkeamia ja paikkasimme niitä, sekä muita koloja.

remppa6.jpeg remppa2.jpeg

Paikkaustöiden jälkeen hioimme seinät, sekä puhdistimme pölystä. Pohjatöiden jälkeen aloitimme maalaamisen makuuhuoneessa. 
Aloitimme harjaamalla katosta enimmät pölyt ja roskat pois, jonka jälkeen maalasimme katon Ässä 1:llä ja sumukatolle sopivalla telalla. Katon maalauksen jälkeen pohjamaalasimme seinät.

remppa4.jpeg remppa5.jpeg

Tulevien asukkaiden julkistamisen jälkeen pääsimme katselemaan erilaisia maali- ja tapettivaihtoehtoja asukkaiden väritoiveiden pohjalta.

 

26.4.2021

Kolmas viikko remonttikohteessa meni vauhdikkaasti. Korjasimme purkuvaiheessa vaurioituneen keittiön oviaukon, josta karmien mukana lähti tiiltä mukana. Tasoitimme myös olohuoneen oviaukosta karmien paikoilta epätasaisuuksia. Paikkasimme kolot Kiillon KL kuitulaastilla, jonka jälkeen tasoitimme kohdat vielä Kiillon LH seinätasoitteella.

remppa8.JPG

Keittiön välitilasta poistimme vanhat laastit kuppikoneella ja tasoitimme Kiillon SH seinätasoitteella.

remppa9.JPG

Paikkasimme myös kattoa Kiillon LH seinätasoitteella.

remppa10.JPG

Irrotimme olohuoneen oviaukkoon jääneestä ikkunasta listat ja lasin, jotta saimme kiinnitettyä sen tukevammin paikoilleen. Ennen lasin takaisinlaittoa, laitoimme lasiin D-C-FIX -ikkunakalvoa ja hioimme puuosat. Kun olimme saaneet listat ja lasin takaisin paikoilleen, maalasimme karmit Teknoksen Futura aqua 20 -kalustemaalilla.

remppa11.JPG

Myös muuta maalausta oli paljon luvassa.
Maalasimme eteisen, olohuoneen ja keittiön katot Ässä 1:llä. Samalla maalilla maalasimme eteisestä, makuuhuoneesta ja keittiöstä yläsokkelit, sekä pohjamaalasimme eteisen, keittiön ja olohuoneen seinät. Pohjamaalin jälkeen laitoimme nurkkiin akryylit.

remppa12.JPGremppa13.JPG

Pääsimme myös aloittamaan pintamaalauksen. Pintamaalattaville seinille teimme valorajan rajaajalla.
Makuuhuoneessa ja eteisessä maalasimme seinät Tikkurilan remontti ässällä, sävynä Höyry, lukuun ottamatta yhtä makuuhuoneen seinää, johon tulee tapetti.
Olohuoneen seinät saivat sävykseen Höyry ja Tikkurilanharmaa, lukuun ottamatta seinää, johon myös tulee tapetti.

remppa14.JPGremppa15.JPG

Maalasimme myös makuuhuoneen ja olohuoneen ikkunankarmit, parvekkeen oven sekä eteisen kaapin rungon Teknoksen Futura aqua 20 kalustemaalilla.

4.5.2021

Neljännellä viikolla pääsimme tapetoimaan makuu- ja olohuoneen seinät, sekä pintamaalasimme keittiön seinät Tikkurilan remontti ässällä, sävyillä Höyry ja Tikkurilanharmaa.

remppa16.jpg

Laatoitimme myös keittiön välitilan. Laattojen kiinnitykseen käytimme Kiillon Superfix DF saneerauslaastia, ja saumoihin Kiillon saumalaastia.

remppa17.jpg

Pääsimme myös aloittamaan vinyylilattian asennuksen. Ennen lattian asennusta kannoimme pois purku- ja remonttijätteet.

remppa18.jpg

12.5.2021

Taas yksi viikko aherrusta takanapäin ja asunnon remontti lähenee loppuaan.

Tehtävää toki vielä riittää, mutta remontin alkuun nähden remontti alkaa olla hyvällä mallilla. Tällä viikolla saimme lattiat asennettua, sekä pääsimme aloittamaan listoituksen. Koska lattiasta tehtiin yhtenäinen, eikä oviaukkojen kohdalle tullut enää listoja, poistimme vanhojen listojen kohdalta irtonaisen muovimaton ja tasoitimme kohdat josta vanhaa mattoa poistimme.

remppa19.jpg

Lattian asennuksessa apuna käytimme asennusrautaa ja kumivasaraa. Vinyylilankun leikkuuseen käytimme mattopuukkoa ja pistosahaa.

remppa20.jpg

Listojen leikkuuseen käytimme sirkkeliä ja kiinnitykseen puupinnoilla naulainta, sekä kiviseinille kiinnittäessä käytimme iskuporakonetta ja listatulppia. 

Remontoinnin ohessa olemme myös suunnitelleet asunnon sisustusta, sekä kävimme katselemassa valmiiksi tulevia huonekaluja.

25.5.2021

Ei enää kauaa, että asunto on valmis tulevia asukkaita varten! Asunto alkaa olla siinä vaiheessa, että pääsemme aloittamaan sisustamisen, kunhan olemme siivonneet remontista aiheutuneet sotkut ja saaneet huonekalut ja muut tarvittavat asuntoon. Menneellä viikolla saimme sängyn valmiiksi asuntoon. Huonekaluliike M-Kalusto toimitti sängyn sisälle kannettuna uusia asukkaita varten.

remppa21.jpg

Remontin lopun lähestyminen alkoi tuntua heti todellisemmalta, kun saimme sängyn koottua ja paikoilleen makuuhuoneeseen. Saimme myös uudet keittiön yläkaappien ovet, joita pääsimme asentamaan paikoilleen. Vaihdoimme myös makuuhuoneen vaatekaapin oviin uusia saranoita hajonneiden tilalle.

remppa22.jpg

Edessä vielä viimeinen viikko aherrusta, kunnes asunnon avain pääsee vaihtamaan omistajaa!

-Anu, Alina, Henni, Katja & Sami