Julkaistut blogit -blogiarkisto

IISALMEN KOEASUJA KERTOO: Tanssien ja soiden kesätoimittajan hommiin

Emman kuva.PNGEmma Heinonen muutti koeasumaan Iisalmea.
19.6.2019 15:00
1

Lyhyesti minusta. Olen 26-vuotias toimittaja ja opiskelen tanssinopettajaksi Kuopiossa, jossa juuri vietettiin viikon kestänyttä Kuopio tanssii ja soi -festivaalia. Viime kevään vietin Tukholmassa vaihto-opinnoissa, joissa pääsin treenaamaan itseni kipeäksi nykytanssista, jazztanssista ja hip hop tanssista.

Ja jotta lukijana pääsi olisi vielä enemmän pyörällä ja ajatuksesi alkaisivat harhailla kysymyksiin, siis mitä, missä, kuka, milloin, häh - kerron sinulle, että olen kotoisin Naantalista. Ja sekoittaakseni sinua vielä enemmän, piirrän kartalle matkani, joka kulkee Naantalista Helsingin ja Turun välissä olevan Karjaan kautta kolmeksi vuodeksi Turkuun. Sieltä matka jatkuu kolmeksi vuodeksi Kuopioon, puoleksi vuodeksi Tukholmaan, jonka jälkeen se pysähtyy usein huomaamattomaan ja suloiseen Iisalmeen.

Viime viikon vietin työharjoittelussa Kuopio tanssii ja soi -festivaalin Puistojameissa, jossa pidimme työparini kanssa tanssitunteja pienille lapsille.

Tanssi ja kirjoittaminen ovat kulkeneet ja kulkevatkin minun tarinassani aina käsi kädessä ja rinnakkain. Sanat jatkavat kerrontaa siinä kohtaa, missä liike muuttuu turhan abstraktiksi. Liike täydentää kuvitusta, kun sanat osoittavat turhaa konkretiaa.

Nyt siis Iisalmi. Keväällä työtä ja asuntoa hakiessani käsitykseni Iisalmesta oli se, että se on jossakin Kajaanin ja Kuopion välissä olevalla alueella, siellä on todennäköisesti salmi ja siellä on hauskasti nimetty kampaamo nimeltä Hiuk-set, jonka näin linja-auton ikkunasta matkatessani Turusta Kajaaniin.

Opiskeltuani kaupunkia ja Ylä-savon aluetta, selvitin ensimmäiseksi pääelinkeinot, kaupunginhallituksen puolueet, asukasluvun ja etsin kaikkea omituista ja erikoista tietoa kaupungista. Vertailin Iisalmea myös minulle tuttuihin kaupunkeihin ja rinnastin sen kokonsa puolesta Kaarinaan, jonka paikallismedialle kirjoitin muutama vuosi sitten juttuja.

Googletellessani näiden kaupunkien eroja, huomasin varsinaissuomalaisen tietämättömyyteni. Eihän niillä ole mitään yhteistä. Kaarinan asukasluku on yli 30 000 ja pinta-ala noin 150 neliökilometriä. Iisalmen asukasluku on yli 21 000, mutta pinta-alaa löytyy yli 700 neliökilometriä. Iisalmessa on joki ja Kaarinassa ei ole.

Mutta tässä kesän aikana tietämättömyyttä ja ennakkoluuloja sitten ravistellaankin. Ehkä tällainen koeasuminen voi olla mahdollisuus myös niin kuviteltujen kuin todellistenkin aluerajojen rikkomiselle.

Omituisin ja erikoisin asia, jonka tutkimuksessani löysin, oli Runnin lähde. Se minun pitää kesän aikana käydä katsomassa. Ties vaikka kevään treenikivut haihtuisivat siellä ilmaan.

Koeasujana Iisalmessa on myös Waltteri Haapaniemi.

Emman ja Waltterin koeasumista voi seurata Instagramissa:
@koeiisalmi

#byiisalmi #osaamisenpaikka #tehdäänihmeitäyhdessä #koeiisalmi #koeiisalmelainen #koeasuminen