Julkaistut blogit -blogiarkisto

Elinkeinojohtajan terveiset marraskuussa

9.12.2022 16.00
0

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 10/2022 pääkirjoitus.

Joulu alkaa jo lähestyä ja jälleen yksi kriisivuosi on pian päätöksessä. Kahden koronavuoden perään tullut Venäjän markkinoiden katoaminen ja voimakas inflaatio ovat asettaneet kovia haasteita meidänkin alueen yrityksille. Tilastojen valossa kuitenkin vielä tilanne on kohtalaisen hyvä ja töitä on hyvin tarjolla, työttömyys koko Ylä-Savon alueella on 9,4% ja meillä Iisalmessa hieman korkeampi 10,6%, mikä on kuitenkin pitkällä aikavälillä tarkasteltuna kohtalaisen hyvä taso. Pitkäaikaistyöttömyyden kanssa olemme koronan jälkeen kamppailleet kovasti, kuten moni muukin alue. Olemme mukana myös työllisyyden kuntakokeilussa ja sitä kautta yhteistyö TE-toimiston kanssa on tiivistynyt, mutta aivan vielä ei tavoitteisiin ole kaikilta osin päästy. Työ kuitenkin jatkuu aina edessä häämöttävään TE2024 -uudistukseen saakka, jossa 1.1.2025 alkaen koko työllisyyden hoidon vastuu siirtyy kunnille. Toivottavasti löydämme Ylä-Savossa yhteisen sävelen työllisyyden hoidon järjestämiseen, kuten olemme jo monissa elinkeinopuolen asioissa tehneet. Uuden mallin mukaisen yhteistoiminta-alueen perustaminen vaatii 20 000 hengen työvoimapohjan, joten kuntayhteistyötä on kaikkien joka tapauksessa tehtävä.

Kaupungin elinvoimapalveluissa tapahtuu tässä vuoden vaihteen ympärillä useampiakin muutoksia niin eläköitymisten kuin muun urakehityksen tiimoilta. Uutena matkailu- ja markkinointiasiantuntijana on jo osittain aloittanut Jukka Vattukallio, joka tulee jatkamaan pitkäaikaisen työntekijämme Jarmo Miettisen jalanjäljillä Iisalmi ja Tienoot -verkoston kehittämistä. Vaihdos ajoittuu sikäli hyvään aikaan, että verkosto on juuri laatinut uutta kehittämisstrategiaa ja Jukka pääsee niin sanotusti liikkuvaan junaan mukaan vauhdittamaan kehitystä! Lisäksi aiemmin syksyllä vapautuneessa yritysasiantuntijan tehtävässä meillä aloittaa tammikuun alussa Katri Tuunela, hän siirtyy tehtävään paikallisen elinkeinoelämän palveluksesta. Myös maahanmuuttopalveluiden puolella muutoksia on luvassa, kun yksikkö yhdistyy työllisyyspalveluihin ja samassa yhteydessä kaksi tehtävää ollaan täyttämässä uudelleen Susanna Piipon ja Nina Herdin siirtyessä uusille urille. Esittelemme uutta henkilöstöä tarkemmin tulevissa uutiskirjeissä ja tilaisuuksissa.

Palatakseni vielä lopuksi parin viikon takaiseen By Iisalmi -seminaariin: kiitokset kaikille osallistujille hienosta tapahtumasta! Tämän vuoden teemana ollut hyvinvointi sai erinomaisen positiivista palautetta ja tuntui koskettavan kaikkia läheisesti – hyvä niin, koska se on myös tulevan vuoden pääteemamme yhteisessä markkinointityössä. Julkaisimme seminaarissa By Iisalmi -vastuullisuuskonseptin pohjalta käynnistettävän ”Kiireneutraali Iisalmi” -kampanjan, jolla haluamme jatkossa rakentaa kaupungista entistä houkuttelevampaa kuvaa. Täällä voi tehdä menestysuraa kansainvälisissä yrityksissä tai monella muulla alalla ilman turhaa kiirettä, arki on helppoa ja palvelut toimivat nopeasti ja joustavasti. Jos teidän työpaikalla koetaan tämä teema tärkeäksi ja teiltä löytyy työntekijöidenne arkea helpottavia hyvinvointitekoja, kampanjaan pääsee mukaan ilmoittamalla teot www.iisalmi.fi/kiireneutraali sivuston kautta. Tervetuloa mukaan yhteiseen kampanjaan!

 

Terho Savolainen, elinkeinojohtaja