Julkaistut blogit -blogiarkisto

Elinkeinojohtajan terveiset lokakuussa

1.11.2022 8.00
0

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 9/2022 pääkirjoitus.

Ensilunta ei vielä ole Ylä-Savoon saakka saatu, mutta talvi kuitenkin kolkuttelee jo nurkan takana. Monen yrittäjän ja kotitalouden huolena on tulevan talven energiatilanne – riittääkö sähkö ja mikä on sen hinta? Valtiolta on tulossa ainakin kotitalouksille kädenojennuksia sähkölaskuun veronalennuksena sekä sähkövähennyksen muodossa, mikä toivottavasti vähentää huolta ainakin osittain ja pitää kulutuskysyntää yllä muissa palveluissa. Jonkinasteinen taantuma kuitenkin talven aikana häämöttää, kun energian lisäksi kaikki muutkin kustannukset nousevat ja kaikki me mietimme entistä tarkemmin mihin rahat riittävät. Moni yrittäjä joutuu jopa miettimään missä laajuudessa toimintaa kannattaa jatkaa, jos energian hinta moninkertaistuu. Lähes päivittäin tulee uutisia eri puolilta Suomea, joissa kerrotaan tuotannon ja aukiolojen leikkauksista eri toimialoilla. Tilanne on siis erittäin haastava ja yrittäjille suunnatut suorat energian hintaan kohdistuvat tuet vielä puuttuvat, mutta esimerkiksi energiatehokkuusinvestointeihin on mahdollista saada tukea ja sitä kautta säästöä tuleviin kustannuksiin. Näitä mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää.

Viime viikolla julkaistiin Pohjois-Savon aluetalouskatsaus alkuvuodelta 1 – 6/2022, jonka mukaan talouden kasvu jatkui vielä vahvana. Erityisesti teollisuuden veto oli hyvää ja kasvua liikevaihdossa tuli yli 25% koko maakunnassa. Ylä-Savossa kaikkien yritysten liikevaihto kasvoi 12,1%, teollisuuden osuutta ei ole eritelty mutta se on varmasti meidän alueella suuri. Toki on huomioitava, että materiaalien ja energian hinnannousuja vietiin vauhdilla myös myyntihintoihin ja korkeahko inflaatio selittää osan kasvusta. Myös vienti on jatkanut vahvaa kasvua koko maakunnassa, myös täällä Ylä-Savossa kasvua tuli 18,4%. Kun huomioidaan, että viime vuonna kasvua tuli koronakuopasta 21,1% niin voidaan sanoa vauhdin olleen huimaa! Syksykin on vielä ollut tilauskantojen puolesta kiireistä, joten uskon kasvun jatkuvan – mutta ensi vuodesta tulee varmasti haasteellisempi. Toisaalta näinhän se on aina mennyt, että kovan kasvun jälkeen hengähdetään tavalla tai toisella. Nyt syyt hidastumiseen ja lievään taantumaan tosin ovat paljon monimutkaisempia ja viimeaikaisiin kriiseihin liittyviä. Monissa yrityksissä ollaan kuitenkin aiempaa paremmin varautuneita tulevaan, kun erilaisia kriisejä on jo useaan kertaan käyty läpi.

Syksyn eteneminen tarkoittaa myös sitä, että vuoden päätapahtumamme By Iisalmi -seminaari lähestyy! Tapaamme jälleen Kulttuurikeskuksella 9.11.2022 ja päivän teemana on ”Vastuullisuus ja hyvinvointi vetovoiman lähteinä”. Olemme aiemminkin kokoontuneet vetovoiman ja vastuullisuuden teemojen ääreen, mutta nyt erityisesti nämä asiat nousevat keskiöön. Energiakriisi asettaa ympäristöasiat uuteen valoon ja Ukrainan sota nostaa inhimillisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden täysin uuteen valoon. Iisalmen seudun yrityksissä kuten kuntasektorillakin nämä teemat ovat olleet esillä jo useamman vuoden, mutta jatkossa haluamme viestiä niistä myös entistä aktiivisemmin. Tervetuloa mukaan keskusteluun ja viettämään inspiroiva päivä yhdessä kaikkien Ylä-Savon elinvoiman rakentajien kanssa!


Terho Savolainen, elinkeinojohtaja