Julkaistut blogit -blogiarkisto

Elinkeinojohtajan katsaus

20.3.2023 10.00
0

Ylä-Savon seutu nosti hienosti sijoitustaan EK:n tuoreessa kuntarankingissa, joka mittaa perinteiseen tapaan yritysten tyytyväisyyttä sijaintipaikkakuntansa olosuhteisiin ja palveluihin. Tämä kertoo hyvää viestiä siitä, että alueen kunnat ja muut toimijat ovat osanneet huomioida yritysten tarpeita ja toinen osa laadittua rankinglistausta on myös se tosiasia, että kuntien omakin talous on säilynyt haasteista huolimatta hyvällä tolalla. Nämähän eivät ole mitenkään toisistaan riippumattomia asioita, vaan menestyvät yritykset takaavat myös kasvavia verotuloja uusien työpaikkojen ja tuloksellisen toiminnan myötä. Meillä on täällä perinteisesti kasvollisia, sitoutuneita omistajia, jotka myös antavat oman vahvan panoksensa alueen kehittämiseen. Uskon, että tulevaisuuden haasteissakin olemme varmasti yksi vahvimpia seutukuntia tekemällä vahvaa yhteistyötä yli organisaatiorajojen.

Kaupungin elinvoimapalveluiden osalta vuosi on alkanut vauhdikkaasti ja paljon tapahtuu monilla rintamilla. Valtakunnallisissa seutukaupunkien projekteissa olemme yhteistyöllä muiden aktiivisten kaupunkien kanssa laatineet sekä Seutukaupunkien korkeakouluvision että Innovaatioekosysteemiverkoston strategian. Molemmat tähtäävät useamman vuoden päähän tavoitteena seutukaupunkien aseman vahvistaminen työelämälähtöisen korkeakoulutuksen ja TKI-toiminnan alueina. Nykyiselläänkin valtion kanssa ylläpidetty seutukaupunkiohjelma ja siihen liittyvät toimenpiteet ovat auttaneet kehityksen vauhdittamisessa, mutta näistä uusista tavoitepapereista löytyy uutta ammennettavaa seuraavalle hallituskaudelle ja päivitettävään ohjelmaan. Tarkemmin niihin voi tutustua www.seutukaupunkiosaajat.fi -osoitteessa. Osaavan työvoiman saatavuusongelmat ovat jatkossakin isoimpia pullonkauloja yritysten kasvulle, mutta kohdennetuilla toimenpiteillä haasteita voidaan ratkaista yritysten, oppilaitosten ja kaupunkien yhteistyöllä. Edunvalvontaa ministeriöihin ja muihin valtakunnan päättäjiin päin kannattaa tehdä vahvassa yhteistyössä.


Jatkamme toki myös omaa vahvaa vetovoimatyötämme yhteistyössä By Iisalmi -kumppaneiden kanssa ja tuomme esiin Iisalmen ja Ylä-Savon vahvuuksia sekä työmahdollisuuksia. Kuten jo viime syksynä kerroimme, yhdessä kumppaniverkoston kanssa olemme nyt asettaneet tavoitteeksi olla maailman ensimmäinen Kiireneutraali Seutukaupunki vuoteen 2025 mennessä. Se ei tarkoita, että aikoisimme laiskotella tai jättää työt tekemättä – päinvastoin. Iisalmessa on mahdollista tehdä kansainvälistä menestysuraa ja samalla nauttia laadukkaista vapaa-ajan hetkistä ilman turhaa kiireen tuntua, sitä on kiireneutraalius parhaimmillaan. Kampanjan ensimmäinen medialähtö tehtiin jo tammikuussa hyvin tuloksin ja läpi vuoden sivuillemme tulee tositarinoita kiireneutraalista elämästä. Kannattaa seurata niitä ja voit myös edelleen ilmiantaa oman kiireneutraalin tarinasi tai työhyvinvointia parantavan teon työpaikaltanne sivustolla www.iisalmi.fi/kiireneutraali Menestyksen takana ei tarvitse olla pelkkää verta, hikeä ja kyyneleitä vaan myös tasapainoista ja hyvinvointia kohottavaa arkielämää Suomen houkuttelevimmassa seutukaupungissa!

Terho Savolainen, elinkeinojohtaja

 

Kiinnostaako sinua Iisalmen elinvoimaisuuden kehittämiseen ja yrittäjyyteen liittyvät ajankohtaiset teemat? Tilaa Elinvoimapalveluiden uutiskirje: www.iisalmi.fi/uutiskirjeet