Ryhmäopastukset museon näyttelyihin

Yli 15 hengen ryhmille on saatavilla tilauksesta museoamanuenssin laatimia erityisopastuksia museon aukioloaikoina.

Ryhmäopastuksesta veloitetaan pääsylippujen hinnan (2€/hlö tai 1,5€/hlö opiskelijoille ja eläkeläisille) lisäksi opastusmaksu, joka on 20€/opastuskokonaisuus. Maksut veloitetaan museokäynnin yhteydessä kortilla tai käteisellä tai jälkikäteen laskuna yhteyshenkilöltä. Sujuvan opastuksen takaamiseksi pienissä tiloissa jaamme isommat ryhmät (yli 25 hlöä) kahteen osaan ja opastukset pidetään vuorotellen. Odottava joukko voi tutustua muihin näyttelyihimme.

 

Opastukset museon päänäyttelyyn

 1. Radikaali lehtimies ja karkotettu kansalliskirjailija - Juhani Ahon elämänvaiheet. (45 min)
  Opastuksessa perehdytään Juhani Ahon monipuolisiin elämänvaiheisiin: lapsuuden pappilamuistoihin, Kuopion kouluvuosiin, ylioppilaselämän politiikkaan, kirjailijan yksinäisiin vuosiin, sortakausien vastarintatoimintaan ja sotien raskaaseen aikaan. Juhani Ahon elämänvaiheet avaavat hänen kirjallisuutensa merkityksiä ja tarkoituksia koskettavalla ja yllättävällä tavalla.

 2. Juhani Aho museum for international audience: Juhani Aho on Finland's road to independence. (45 min)
  This tour is designed for international guests that are unfamiliar with Aho's works, but are interested in Finnish history and its connections to European history. The tour focuses on these themes: Battle of Koljonvirta and the Finnish War, the parsonage of Iisalmi and the Finnish famine of 1866-68,  Svecoman-Fennoman language strife,  Russification period and the resistance movement, universal suffrage and women's rights, Finnish independence and civil war. All these themes are viewed from a perspective of a single person, the writer Juhani Aho.

 

Opastukset Mansikkaniemen ympäristöön

Mansikkaniemen opastukset ovat pääasiassa ulkoilmaopastuksia. Varauduthan säätilan mukaisesti!

 1. Pupujen jäljillä Mansikkaniemessä - Juhani Ahon lapsuus (30 min)
  Opastuksessa perehdytään Juhanin lapsuuden leikkeihin, Jussin perheeseen, lapsuuden kodin ympäristöön ja nuoruuden kokemuksiin. Kierroksella käsitellään lapsuuden vaikutusta kirjailijan teoksiin. Opastus on myös muokattavissa lapsiryhmille sopivaksi, jolloin kirjalliset vaikutteet jätetään vähemmälle arvolle ja keskitytään leikkeihin ja lapsuuden ympäristöön.

 2. Kekrittäret ja kalmanhenget - Koljonvirran uskomuksia ja perinteitä. (30 min)
  Opastuksessa perehdytään 1800-luvun uskomuksiin ja kansanperinteisiin Koljonvirran ympäristössä. Kierroksella käsitellään savolaista tarinaperinnettä, kansanperinteen juhlia, kalmanväkeä ja kummituksia, taikuutta ja noituutta sekä aikakauden ruokaperinnettä. Kokonaisuudessa pääset kuulemaan Koljonvirran synkkiä salaisuuksia ja iloisia juhlaperinteitä.

 

Opastukset Suomen sodan historiaan ja Koljonvirran taisteluun

 1. Suomen Sodan tarunhohtoiset hahmot ja Koljonvirran taistelu. (30 min)
  Opastus keskittyy Koljonvirran taisteluun ja Mansikkaniemen ympäristöön. Kierroksella käydään alkuun lyhyesti läpi Suomen sodan kulku ja Koljonvirran taistelu. Opastus keskittyy Koljonvirran taistelun  henkilöhahmoihin ja sotilaiden arkeen.

 

Varausohjeet

Pyydämme tekemään ryhmävaraukset ensisijaisesti sähköpostitse juhaniahonmuseo(a)iisalmi.fi tai toissijaisesti puhelimitse numeroon 040 489 4026. Ilmoitattehan varausta tehdessänne seuraavat tiedot:

 • kenelle varaus tehdään
 • montako teitä on
 • milloin olisitte tulossa
 • mihin kokonaisuuteen haluaisitte opastuksen
 • onko teillä opastuksen suhteen erityistoiveita.