Vaskipuhaltimet

Kaikissa vaskisoittimissa on yhteinen äänenmuodostus, jota kutsutaan päristelyksi. Päristelyssä huulet ovat napakasti toisiaan vasten ja ilma puhalletaan pienestä aukosta keskeltä huulia, siten että huulet alkavat värähtelemään keskenään. Tämä pärinä jalostuu ääneksi, kun huulille asetetaan kevyesti vaskisoitin.

Trumpetti

Trumpetti on vaskisoitin perheen pienin mutta myös vanhin jäsen. Se on äänialaltaan kaikista korkein ja pääseekin usein orkestereissa soittamaan melodiaa.

Pasuuna

Pasuuna on ainoa vaskisoitin missä ei ole venttiileitä, vaan äänenkorkeutta säädellään liikuttelemalla slaidia (suoraa putkea torven edessä). Äänialaltaan pasuuna soi oktaavin matalammalta kuin trumpetti. Pasuunaa käytetään paljon myös kevyemmässä musiikissa.

Käyrätorvi

Nimensä mukaisesti käyrätorvessa on montaa käyrää ja mutkaa. Jos käyrätorven suoristaisi yhdeksi suoraksi putkeksi, olisi se mitaltaan n. 3-5m pitkä. Käyrätorvessa on erittäin monipuolinen ja laaja ääniala ja sitä käytetäänkin paljon elokuvamusiikissa luomaan eri tunnelmia.

Tuubaperhe (alttotorvi, tenoritorvi, baritonitorvi ja tuuba)

Tuubaperheen muodostavat pienimmästä suurimpaan alttotorvi, tenoritorvi, baritonitorvi ja tuuba. Ne on keskenään samannäköisiä mutta erikokoisia. Alttotorvi soveltuu pienen kokonsa puolesta erittäin hyvin ensimmäiseksi soittimeksi ja siitä voi hyvin luontevasti edetä sitten isompaan kokoon.

Vaskisoitinten esittelyvideo: Vaskisoittimet