Jousisoittimet

Ylä-Savon musiikkiopistossa annetaan opetusta seuraavissa jousisoittimissa: viulu, alttoviulu ja sello. Suositeltava aloitusikä näissä instrumenteissa on 5-8 vuotta, mutta toki soiton voi aloittaa myöhemminkin, vaikka aikuisiällä.

Viulu on jousisoitinperheen pienin ja korkeaäänisin jäsen. Sinfoniaorkesterissa viulut muodostavat suurimman soitinryhmän.

Alttoviulu on viulua hieman kookkaampi ja näin myös äänialaltaan viulua matalampi soitin. Soittotekniikaltaan alttoviulu vastaa lähestulkoon viulun tekniikkaa, joten viulunsoiton opinnot voi halutessaan myöhemmin vaihtaa alttoviuluun.

Sello on jousiperheen toiseksi suurin jäsen. Suuren kokonsa vuoksi se poikkeaa soittotekniikaltaan viulusta.  Soittaja istuu ja pitää selloa jalkojensa välissä ja se tuetaan maahan pohjassa olevan piikin avulla. Sellon tumman ja matalan äänen ansiosta se vastaa orkesteri- ja kamarimusiikissa bassolinjasta, mutta on myös erinomainen soolosoitin.

Ylä- Savon musiikkiopiston oppilailla on mahdollisuus vuokrata musiikkiopistolta opettajan avustuksella sopivan kokoiseksi todettu soitin. Täysikokoisiin instrumentteihin siirryttäessä suosittelemme oman soittimen hankkimista.

Jousisoittimet tarjoavat soittajalleen monipuolisia mahdollisuuksia eri musiikkilajeissa niin soolo- kuin yhteissoitonkin puitteissa. Yksityistuntien lisäksi jousisoittajien opintoihin kuuluu taitojen karttuessa yhteissoittoa esimerkiksi jousiorkesterissa. Soittaminen antaa soittajalleen mieleenpainuvia ja upeita elämyksiä. Parhaimmillaan se voi johtaa elinikäiseen harrastukseen tai jopa ammattiin.