Iisalmen kaupungilla on käytössä prosenttiperiaate, jonka mukaan kaikkiin uudisrakennuksiin hankitaan taidetta prosentilla rakennushankkeen kustannuksista. Lisätietoa prosenttiperiaatteesta löytyy täältä: Prosenttiperiaate.fi

 

Uuteen uimahalliin valittiin prosenttitaiteen tekijäksi taiteilija Tuula Lehtinen. Hänen aikaisempiin töihinsä voit tutustua täällä:

Tuula Lehtisen julkiset taideteokset

 

Uimahalliin tulevien mosaiikkiteosten inspiraationa on ollut Iisalmen koivukuja. Näin Lehtinen itse kuvailee Iisalmen uuden uimahallin prosenttitaideprojektia:

 

"Kutsu tekemään luonnoksia Iisalmen uuteen uimahalliin oli tilaisuus päästä miettimään taiteen roolia ja paikkaa tilaan, jossa sille oli ajateltu keskeinen rooli. Ja kun mosaiikki on jo pitkään ollut tärkeä menetelmä työkalupakissani, oli tekniikan valinta aika itsestään selvä. Lisäksi tässä tarjoutui suurenmoinen mahdollisuus tehdä mosaiikkia todella laajoille pinta-aloille. Luonnoksessani uimahalliin syntyy tähänastisen urani suurin mosaiikki, jonka yhteenlaskettu pinta-ala on 120m2. Materiaalina on keraaminen laatta, joista iso osa tulee olemaan käsin väritettyä.


Tematiikan lähtökohdaksi valikoitui Iisalmen kuuluisa koivukuja, mutta teos ei suoranaisesti kuvaa kyseistä koivukujaa vaikka kantaakin sen nimeä. Luonnoksessani koivikko levittäytyy kuntouintialtaan ja terapia-altaan takaseinille hiukan erivuodenaikojen väreissä. Mosaiikin lisäksi terapia-altaan lasiseinille syntyy kesäisistä sadepisaroista muodostuva törmäyseste.


Tällä hetkellä luonnos on vielä viimeistelyvaiheessa, mutta alkuvuodesta alkaa mittavan kokoisen teoksen toteutus ja työhuoneeni täyttyy jälleen käsin väritettyjen laattojen rikkaista väriskaaloista."

 

Alla on havainnekuva uimahalliin tulevasta taiteesta.