Ateljeetalo

Kankaankatu 1 D, Iisalmi

Kuvanveistäjä Anu Matilainen ylläpitää Ateljeetaloa Iisalmessa. Talossa on vaihtuvia näyttelyitä. Näyttelyiden lisäksi yleisö pääsee tutustumaan Ateljeetaloon kulttuuritapahtumissa ja avoimien ovien päivinä. Talo on myös avoinna sopimuksen mukaan, vierailusta voi sopia ottamalla puhelimitse yhteyttä Anu Matilaiseen.


Ajankohtaista

Kesä 2019
Esillä Ateljeetalon omien kokoelmien teoksia. Avoinna sopimuksen mukaan.

Ihmeiden Ilta 31.8.2019
Avoimet ovet klo 17 - 19

 



Aiemmat näyttelyt Ateljeetalossa

21.4.-13.5.2018 Ateljeetalon oman kokoelman kevätnäyttely
Avajaiset lauantaina 21.4.2018 klo 15.  Näyttelyn avaa Savon Lausujat Maaria Leinosen runokoosteella ”Kuulijan, näkijän lahjat sain”

Aukioloajat 22.4.-13.5.2018 klo 14.00-18.00.
Poikkeavat aukioloajat seuraavasti:
Perjantaisin klo 14.00 - 16.30
La 28.4. klo 14.00 - 16.30
Ma 30.4. Vappuaatto / suljettu
Ke 2.5. klo 14.00 -17.00
To 3.5. suljettu
To 10.5. helatorstai / suljettu

Näyttelyyn voi tutustua 13.5. jälkeen sopimuksen mukaan 30.6. saakka ottamalla yhteyttä Anu Matilaiseen. 

21.6. – 23.7.2017 Kuvanveistäjä Anu Matilaisen retrospektiivinen 70 -vuotisnäyttely
Näyttely avoinna tiistaisin klo 16 – 18 ja sunnuntaisin klo 13 – 18, muulloin sopimuksen mukaan. Vapaa pääsy.

30.7. – 1. 10.2017 Iisalmelaislähtöisen kuvataiteilija Sanna Sipin näyttely
Näyttelyssä esillä sekatekniikalla toteutettuja maalauksia ja grafiikkaa. Näyttely avoinna tiistaisin klo 17 – 19 ja sunnuntaisin klo 13 – 18, muulloin sopimuksen mukaan. Vapaa pääsy.

13.3.-13.4.2017 paikallisten taiteilijoiden Erkki Rytkösen ja Kari Luostarisen yhteisnäyttely "Meijjän näyttely" - tarinoista taidetta
Yhteisnäyttelyssä esillä Rytkösen veistoksia ja Luostarisen maalauksia. Näyttely on avoinna tiistaisin ja torstaisin klo 16-19 sekä sunnuntaisin klo 13-17, muulloin sopimuksen mukaan. Vapaa pääsy.

6.8.-24.9.2016 tekstiilitaiteilija Eeva Kontturin näyttely "Kuuhuttaren kutoma"
Luonnonmateriaaleista valmistettuja teoksia. Näyttely on avoinna lauantaisin klo 11-15, muulloin sopimuksen mukaan. Vapaa pääsy
 

Touko-, kesä- ja heinäkuussa Ateljee-talon omien kokoelmien näyttely
Avoinna sopimuksen mukaan, ota yhteyttä Anu Matilaiseen

03.10.-05.12.2015 ja 06.02.-02.04.2016 Hiljaisuuden jäljet -  taiteilija Juha Kuosmasen teoksia Ateljeetalossa

“Maalauksissani kuvatut tilanteet ovat pieniä tunnelmia omasta lähiympäristöstäni, jotka ovat saaneet minut pysähtymään. Haluan muistaa nuo arjen pienet hetket, jotka tekevät elämästä mielekkään. Yksittäinen lyhyt hetki voi helposti unohtua, mutta maalausprosessin läpikäynyt muisto jää mieleen tuttuna kuvana. Pyrin illuusioon, joka on kuitenkin maalattu. Kuva on realistinen kaukaa katsottuna, mutta lähempi tarkastelu tuo esiin maalaustavan ja siveltimen sattumanvaraiset liikkeet. Noissa pienissä liikkeissä tulee näkyviin se läsnäolo ja aika, jonka olen maalauksen kanssa jakanut.”

Juha Kuosmanen (s.1981) asuu ja työskentelee Lapinlahdella.

Kuosmanen on valmistunut sekä muotoilijaksi että kuvataiteilijaksi Lahden Muotoilu- ja taideinstituutista 2010. Taideopinnoissa painopistealueena maalaustaide. Hän
kuuluu Iisalmen Seudun Kuvataideseuraan ja on Taidemaalariliiton kokelasjäsen.

Juha Kuosmanen on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä yläsavolaisissa kirjastoissa 2002 lähtien, viimeisin Varpaisjärven kirjastossa 2015. Syksyllä 2012 kutsuyksityisnäyttely Raision museo Harkossa. Kuosmanen on ollut mukana yhteisnäyttelyissä mm. TaideTupa PikkuSelman kesänäyttelyssä 2014, Pohjois-Savon Kuvataideseurojen näyttelyssä Lapinlahden taidemuseossa ja Suomen Kuvataideseurojen Liiton MUOTOKUVA -näyttelyssä Lahden taidemuseossa 2013, Taidekeskus Salmelan kesänäyttelyissä Mäntyharjulla 2011 ja -12, Yläsavolaisen taiteen näyttelyssä ECHOssa Budapestissä ja Pecelissä Unkarissa sekä kevätnäyttelyssä Taide- ja muotoilukeskus ArsAuttoisessa Padasjoella 2011. 
 

27.06.–29.08.2015 Siivenkantama kaakkoon - Silja Nikulan puupiirroksia

Teokset pohjautuvat paikkakokemuksiin. Ensimmäiset kuvat syntyivät Prahan matkan jälkeen vuonna 2008, ja seuraava reissu suuntautui Lofooteille. Kuvat on veistetty puulaatoille ja vedostettu paperille. Nikula asuu Rovaniemellä, ja mukana on tulkintoja myös lappilaisista aiheista. Uusimmat kuvat saivat alkunsa savolaisista lapsuudenmaisemista.

Teoksia on esitelty aiemmin Rovaniemellä. Ensimmäistä näyttelyä Poeettinen muodonmuutos – matkakuvia Prahasta Rikhard Kautto kuvaa Lapin Kansassa:

 - - - “Runollisen kauniissa ja yhtenäisessä pienessä näyttelyssä Nikula on onnistunut tavoittamaan sekä tarinan että Prahaan liitetyt mystiset haaveet. Kujien kuvissa on yhtä aikaa sopivan aito ja riittävän eteerinen tunnelma. Ohuella tekniikallaan Nikula liittää kaupunkinsa päälle hienoisen hunnun, ikään kuin liikuttaisiin aina yöllä tai aamusumussa. Prahan todellinen värimaailma on luonnehdittu hallitsevasti kahdella painovärillä eikä Nikulan kaduilla ole tungokseen asti ihmisiä. Ymmärtääkseen köyhyyttä Prahan yli kannattaa ratsastaa hiilisangolla.” - - - -

Toisesta näyttelystä Turskana tuulessa Rikhard Kautto kirjoittaa: “Silja Nikulan grafiikansarja sai alkunsa Lofooteilla, vuorenpeikkojen, turskan ja tarinoiden saarilla. Jylhät maisemat hakevat tuekseen saagoja. Tarinan sankari on kala. Kalan takia ihmiset asuvat äärimmäisissä paikoissa ja taistelevat luonnonvoimien kanssa hulluuden partaalla. Puugrafiikkansa vedostamiseen Nikula on käyttänyt erilaisia puulajeja. Laattoja on kaiverrettu muun muassa koivu- ja kuusivanerista, Inarin männystä sekä tavallisesta mäntylankusta.”

Tietoja tekijästä

Silja Nikula (o.s. Hartikainen) syntyi Iisalmen maalaiskunnassa ja kävi koulua Iisalmessa. Sen jälkeen hän työskenteli visuaalisena suunnittelijana mainostoimistoissa Helsingissä ja Kuopiossa. Hän muutti Rovaniemelle vuonna 1988, valmistui taiteen maisteriksi 1999 ja tohtoriksi 2012. Nikula toimii Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa graafisen suunnittelun yliopistonlehtorina.

31.01.2015-24.05.2015 Jari Rönkkö: Elo-Syyskuun novelli
 

Järki huutaa, selittää, todistelee, väittää vastaan, mutta minun sisimmästäni kohoaa ääni: ole vaiti, ymmärrys, jotta kuulemme sydämen puheen! Minkä sydämen? Elämän olennaisimman aineksen, hulluuden; ja sydän alkaa laulaa kuin lintu.”
-Niko Kazantzakis, Tilinteko El Grecolle
 
Jari Rönkkö on Helsingissä asuva ja työskentelevä, Iisalmessa vuonna 1983 syntynyt taidemaalari. Rönkkö on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa, (nyk. Aalto yliopisto) taiteen laitoksella ja valmistunut taiteen kanditaatiksi vuonna 2010. Samana vuonna Rönkkö valittiin Taidekeskus Salmelan järjestämän Nuoren taiteen kilpailun näyttelyluokkaan. Kilpailun tuomaristo, filosofian tohtori Janne Gallen-Kallela-Sirén (pj), filosofian tohtori Pauliina Laitinen-Laiho, taidemaalari professori Reino Hietanen, taidemaalari Samuli Heimonen ja Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala, valitsi 500 aineiston lä
hettäneen kilpailijan joukosta 18 taiteilijaa kesän 2010 Näyttelyluokkaan. Näyttelyn kaikki 14 esillä ollutta teosta myytiin.

Salmelan jälkeen Rönkkö on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä Helsingissä ja Uudellamaalla mm. Censored Joy, Galleria Johans S., Helsinki 2010 ja Marjatan Ilmestys Galleria Pictor, Vihti, 2013  osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin mm. Loft Etagi Pietari vuonna 2011, International Comtemporary Art Fair, Messukeskus Helsinki vuosina 2010-2014. Jari Rönkkö on Taidemaalariliiton jäsen ja kuuluu Helsingin taiteilijaseuraan. Maalaamisen lisäksi Rönkkö tekee videotaidetta, kuluttaa musiikkia ja kirjallisuutta sekä toimii museoalan ammattilaisena.
 
”Elo-Syyskuun novelli” -näyttely koostuu pääosin syksyn 2014 tuotannosta. Suurin osa teoksista on paperipohjaisia sekatekniikkatöitä, osa kuivapastelleja, osa hiilitöitä. ”Maalatessani öljyväreillä sitä tulee jatkuvasti mietittyä uusia tapoja sekä oman ilmaisun tukemiseksi että puhtaasti siitä syystä että olen loputtoman nälkäinen etsimään uutta. Tämä sama kokeileminen sai jatkua myös näyttelyn paperipohjaisissa töissä. Saatan käyttää kymmeniä kerroksia kuivapastelleja luomaan syvän, hengittävän ja samettisen pinnan joka yhdessä akryylimediumin avustuksella yhteytyy herkkänä esiintyväksi kuvaksi.”

Jari Rönkkö maalaa kuvia itselleen tärkeistä asioista. Aiheen omakohtaisuus ja läheisyys ilmenee töissä latautuneena ja intensiivisenä tunnelmana, paneutumisena ja rehellisyytenä.
Hänen maalauksensa eivät ole myötähäpeää tuottavaa avautumista tai itsekeskeistä taiteilijan oman navan kaivelua. Perusteellinen, analyyttinen ja rehellinen pohdinta rakentaa vankan perustan maalauksen toteutukselle. Työn edetessä Rönkkö antaa itselleen vapauden muuttaa mieltään, aloittaa alusta tai katkaista aiheen käsittelyn tykkänään.

Virtuoosimainen tekniikka yhdistettynä kokeilevaan mieleen viimeistelee iskun. Maalari on onnistunut luomaan kuvan joka puhuttelee, vaikkei sen historiaa, juuria tai aihetta tietäisikään tai ymmärtäisikään. Kuvat toimivat loistavasti myös väärinkäsitettyinä.

Vaikka tietäisi mistä kuvassa on kysymys tai mitä aihetta maalaus käsittelee, se ei näyttäydy yksiselitteisenä, vaan avautuu moniin ristiriitaisiinkin suuntiin.

Tämä ominaisuus tekee Jari Rönkön maalauksista malliesimerkkejä siitä kuinka yksityinen voi parhaassa tapauksessa laajentua yleiseksi, ihmisiä kollektiivisesti koskettavaksi huomioksi ja lähes filosofiseksi teesiksi.

Omintakeinen viisto huumori pilkahtelee esille yllättävistä paikoista ja täydentää kuvien pysäyttävää, koskettavaa ja lähes harrasta tunnelmaa.

Jotenkin Rönkkö onnistuu siinä, missä moni kollega rysähtää metsään. Henkilökohtaisuus muuttuu kiehtovaksi, moniselitteiseksi ja mystiseksi näyksi maailmasta. (Kuvataiteilija Mikko Martikainen)

Lisätietoja taiteilija Jari Rönköstä: http://jarironkko.blogspot.fi/ 


Lisätietoa Matilaisen taiteilijasuvusta:

Kuvanveistäjä Anu Matilainen:

http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/863

http://www.sculptors.fi/kuvanveistajat/matilainen/index.htm

Kuvataiteilija Erkki Matilainen 1913-1986:

http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/864

http://www.rukajarvensuunnanhistoriayhdistys.fi/rukajarvikeskus/luokittelematon/jouko-pennasen-esitelma-100-vuotta-erkki-matilaisen-1913-1986-syntymasta/

2013 julkaistu teos Taidemaalari Erkki Matilainen (Sinnemaa, Marja; Matilainen, Eevi) ISBN 978-952-93-2911-3 (sid.)

Yhteystiedot

Ateljeetalo
kuvanveistäjä Anu Matilainen
Kankaankatu 1 D
74120 Iisalmi
p. 050 367 3189