Työpajojen ohjelma

To 25.8.2022 klo 14.30-17.00

1. Rahoitusklinikka, 75 min a) klo 14.30 tai b) 15.45
Kerro organisaation kehittämisideasi, niin Opetushallituksen asiantuntijat Heikki Tulkki, Mirka Råback ja Johanna Tarvainen etsivät oikean rahoituskanavan suunnitelmasi toteuttamiseen!

2. Viestinnän ilot ja karikot (iso sali, 2 t, striimataan)
Kurssilla saatte käytännön vinkit onnistuneeseen esiintymiseen niin tuhannen hengen auditorioon kuin pieneen kahvihuoneeseenkin. Kerromme myös, kuinka saatte itsenne rennon positiiviksi esiintyjiksi. Kurssilla kaksi ammattinäyttelijää havainnollistaa improvisaatioin, miten viestintä toimii ja näyttää myös hauskasti – jos se ei toimi. Yleisö istuu turvallisesti katsomossa ja oppii, miten kannattaa oman esiintymisensä kanssa toimia. Kurssi sopii kaikenikäisille työryhmille ja työntekijöille.

3. Käsityöpaja -koruja 14.30-17.00
Opettaja Anne-Maarit Ålander, osallistujia max 10.
Käsityöpajassa valmistat korvakorut, rannekorun tai korun laukun hihnaan. Materiaalina käytetään nahkaa, helmiä ja korunosia.  

4. Puupiirrostyöpaja 14.30-17.00
Opettaja Timo Tolonen, osallistujia max 10.
Työpajassa opetetaan puupiirrostekniikka laatan valmistuksesta vedostukseen. Työpaja keskittyy nimenomaan tekniseen puoleen. Aiempaa kokemusta, välineitä tai valmiita ideoita ei tarvita. 

5. Musiikki-improvisointi, 75 min a) klo 14.30 tai b) 15.45
Opettaja Petri Herranen, osallistujia max 10.

6. Tutustuminen stressin purkuun TRE-menetelmällä 14.30-16.00
Opettaja Satu Merivalo, osallistujia max 10.
TRE-menetelmä (Trauma & Tension Releasing Exercises) eli TRE-stressinpurkuliikkeet (tärinäterapia) on kehollinen itsehoitomenetelmä, joka vaikuttaa kehoon sekä mieleen. TRE perustuu kehon luonnolliseen biologiseen ja neurologiseen kykyyn palautua stressaavista tai muista kuormittavista tilanteista. TRE aktivoi limbisen järjestelmän toimintaa ja parasympaattista hermostoa, mikä saa aikaan rauhoittumisen. Menetelmä on helppo oppia ja ottaa kokonaisvaltaista hyvinvointia ylläpitäväksi rutiiniksi. Teorian ja harjoitusten myötä saat valmiuksia selvitä mm. työn ja kiireellisen elämän tuomasta stressistä ja kuormituksesta. Ohjelma: Luento TRE:stä ja joitakin TRE-harjoituksia. Varustus: Joustavat vaatteet, juomapullo ja halutessasi pieni tyyny, harjoitusalusta ja viltti.

Työpajan jälkeen on mahdollisuus jäädä jakamaan kokemuksia liikunnan ohjaajien kanssa ajankohtaisista aiheista.

7. Erasmus+ kokemusklinikka, 75 min a) klo 14.30 tai b) 15.45
Itä-Suomen vapaan sivistystyön oppilaitosten kokemusasiantuntijat kertovat, miten ErasmusPlus-ohjelmat toteuttavat tavallisten suomalaisten eurooppalaisia unelmia!

8. Hyvän elämän äärellä, 75 min a) klo 14.30 tai b) 15.45
Opettaja Hanna-Reetta Metsänheimo, Positive Psychology Practitioner, Positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen opettaja / Kuopion kansalaisopisto, osallistujia max 10
Positiivista psykologiaa ja laaja-alaisia hyvinvointitaitoja uuteen lukuvuoteen. 
Positiivisen psykologiaan pohjautuva työpaja, jossa käydään läpi ihmisen inhimillisen kukoistuksen PERMA + H -kehys (myönteisyys, uppoutuminen, ihmissuhteet, merkityksellisyys, aikaansaaminen + elinvoimaisuus) osana ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja hyvää elämää. 

9. Vapaan sivistystyön tutkimustyöpaja 14.30-17.00
Vapaasta sivistystyöstä tutkimusta tekevien ja siitä kiinnostuneiden avoin tutkimustyöpaja. Työpaja tuo yhteen vapaan sivistystyön tutkijoita, väitöskirjatutkimuksen ja pro gradu -tutkielmien tekijöitä sekä sivistystyön asiantuntijoita. Työpaja tarjoaa oivan mahdollisuuden tutkimuksen ja käytännön vuoropuheluun. Tule mukaan pohtimaan vapaan sivistystyön ajankohtaisia ilmiöitä! (striimataan)
Järjestäjänä: Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -yhteistyöohjelma