Jokaisella rakennuspaikalla, käyttötarkoituksesta riippumatta, tulee olla osoite. Asukas ei itse määritä osoitettaan, vaan sen tekee osoiteasioista vastaava viranomainen.

 

Osoite muodostuu tien tai kadun nimestä ja numerosta, poikkeustapauksessa alueen nimestä ja numerosta, saaressa järven ja saaren nimestä sekä numerosta. Asemakaava-alueella kadun nimi vahvistuu asemakaavassa. Haja-asutusalueella teiden nimet määritetään Iisalmen kaupungin osoitejärjestelmän mukaisesti. Haja-asutusalueen uusien rakennuspaikkojen osoitteet määritetään rakennuslupakäsittelyn yhteydessä ja kaava-alueen osoitteet vahvistetaan pääsääntöisesti tonttijaon hyväksymisen jälkeen.

 

Iisalmen kaupungin tonttipalveluyksikkö määrittää kiinteistön tai rakennuspaikan osoitteen viimeistään rakennuslupavaiheessa. Uusista osoitteista (kadun/tien nimi ja osoitenumero) tehdään kiinteistöinsinöörin viranhaltijapäätös, joka tiedotetaan mm. asukkaalle, Digi- ja väestötietovirastolle, Postille, Verotoimistolle, Savon Voima Verkko Oy:lle, Iisalmen Vedelle ja Iisalmen kaupungin rakennusvalvontaan sekä Maanmittauslaitokselle.

 

Valtakunnallisesti osoitetietoa ylläpitää Maanmittauslaitos. Asukas pystyy tarkistamaan osoitetietoja Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelusta. Osoitteita voi tarkastella myös Iisalmen karttapalvelusta. Pääset palveluihin kohdasta Linkit.

 

Iisalmen osoitteiston ajantasainen tieto löytyy siis Maanmittauslaitokselta, josta navigaattorifirmat voivat hankkia tämän tiedon käyttöönsä. Eri navigaattorifirmojen tietojen oikeellisuuteen, kattavuuteen ja päivitystiheyteen ei Iisalmen kaupunki voi vaikuttaa.

 

Myöskään Google maps-palvelun osoitetietojen päivittymiseen ei Iisalmen kaupunki pysty vaikuttamaan. Asukas voi itse halutessaan antaa palautetta tähän palveluun puuttuvasta tai virheellisestä osoitetiedosta.

 

Iisalmen kaupunki asentaa katujen ja teiden nimikyltit. Osoitenumeron merkitseminen maastoon on kiinteistön omistajan tai haltijan tehtävä. Katso ohjeistus osoitenumeroinnin merkintään ja osoitenumerokilven sijoittamiseen kohdasta Liitteet.

Eloranta Sirkku

kiinteistöinsinööri
Pohjolankatu 14
040 355 1838
sirkku.eloranta@iisalmi.fi

Kämäräinen Iiro

paikkatietokäsittelijä
Pohjolankatu 14
040 355 1860
iiro.kamarainen@iisalmi.fi

Qvintus Jorma

toimitusinsinööri
Pohjolankatu 14
040 543 4945
jorma.qvintus@iisalmi.fi