Historia

Genelec sai alkunsa Suomen Yleisradion, YLEn aloitteesta. YLE oli rakentamassa uutta radiotaloa Helsingin Pasilaan vuonna 1976 ja he tarvitsivat sinne tarkkailukaiuttimia. Juhani Borenius, joka työskenteli Ylellä ääni-insinöörinä pyysi ystäviltään Ilpo Martikaiselta ja Topi Partaselta voisivatko he suunnitella sellaisen. Ilpo kysyi ensimmäiseksi hieman lisätietoja mikä tällainen kaiutin oli ja kaksi viikkoa myöhemmin heillä oli siitä ensimmäinen versio valmiina. Prototyyppi oli kaukana täydellisestä, mutta tarpeeksi lupaava herättääkseen vakavasti otettavaa kiinnostusta.

Vuonna 1978 käytyään läpi tarkemman tutkimus- ja kehittämistyön ensimmäinen kaiutinmalli S30 oli valmis ja Genelec Oy perustettu. Yritys muutti heti perustamisen jälkeen Helsingistä Iisalmeen. Savo oli alue, jossa Topi ja Ilpo olivat viettäneet lapsuutensa. Ensimmäinen 300 m² toimitila sijaitsi Satamakadulla kerrostaloyhtiön kellarissa, samassa talossa missä myös Ilpo asui. 

Ensimmäinen tilaus tuli Yleisradiolta ja vienti alkoi kaiutintoimituksella RAI:lle Italiaan. Tuolloin yrityksessä työskenteli neljä henkilöä ja Ylen tekemä 340 kappaleen tilaus antoi töitä yhdeksi vuodeksi. Tilaus antoi myös mahdollisuuden tutkia muita vaihtoehtoja pitää yritys toiminnassa. Päätettiin aloittaa saliääniurakointi. 

Parhaimmillaan saliäänentoistoon räätälöityjen kaiutinten myynti kattoi puolet liikevaihdosta. Genelec valmisti ja asensi kaiutinjärjestelmiä Suomessa mm. Kansallisteatteriin, Rovaniemen ja Kuopion kaupunginteattereihin, Moskovassa uuden sydänsairaalan kongressisaliin ja Moskovan sirkukseen. Yleisradiolle varusteltiin kaksi äänitysautoa. Viimeinen asennusurakka tehtiin Tampere-talolle ja viimeinen audiosysteemin toimitus kuninkaalliseen oopperaan Madridiin. 

Päätös saliäänentoistolaitteiden asennusten lopettamisesta vuonna 1989 oli merkittävä Genelec Oy:n tulevaisuuden kannalta. Taloudellisesti ei ollut mitään syytä lopettaa toimituksia. Kuitenkin yritys halusi tulla tunnetuksi laitevalmistajana.

Genelec Oy:n kaiuttimilla oli kova kysyntä alusta saakka. Vuonna 1981 Genelec Oy toimitti aktiivikaiuttimia ZDF:n uusiin äänitarkkaamoihin Mainziin. Samana vuonna Satamakadun toimitila kävi liian pieneksi. Yritys etsi uutta toimitilaa tai tonttia, johon tehtaan voisi perustaa. Vuonna 1983 kaupunki ehdotti tonttia Luuniemeltä Poroveden rannalta. Alkuperäistä, vuonna 1985 käyttöönotettua tehdasrakennusta on sittemmin laajennettu neljään kertaan.

Genelec Oy

  • Perustettu 1978
  • Valmistaa aktiivikaiuttimia
  • 124 työntekijää
  • Liikevaihto 19,6 miljoonaa € (2015)
www.genelec.com
{Kuva(type:Image;required:False;w:90;)}

-

Kansainvälistyminen

Aktiivikaiuttimien vienti alkoi heti yrityksen aloittaessa toimintansa ja viennin osuus on kasvanut vuosien aikana. Vuonna 1980 viennin osuus oli 20 %, vuonna 1984 80 % ja 90-luvulla se kipusi 95 prosenttiin, mutta tasaantui noin 90 prosenttiin 2000-luvulla. Ensimmäiset vientimaat olivat Italia, Pohjoismaat, Saksa, Hollanti, Itävalta ja Iso-Britannia. Vuonna 1993 Genelec Oy:llä oli jälleenmyyjiä 45 maassa, nykyään yli 70 maassa. Samaan aikaan kun vienti on kasvanut, tuotteiden kotimaisuusaste on säilynyt 80 % tienoilla. Genelecin läpimurto oli AES-messuilla Hampurissa vuonna 1985, jossa esiteltiin tuleva menestys - kaiutinmalli 1022A. Tuohon aikaan Genelec oli maailman ainoa aktiivikaiutinvalmistaja, jolla oli kokonainen tuoteperhe. 

Vuonna 1985 tuotannossa oli 12 kaiutinmallia: aktiivisia tarkkailukaiuttimia ja saliäänikaiuttimia sekä passiivisia Hi-Fi kaiuttimia kotimaisille markkinoille. Passiivikaiutinmallit BIWAY 1050A ja TRIWAY 1051A olivat tuotannossa vuosina 1980–1982. Pienen 1049A -mallin tuotanto alkoi vuonna 1988. Passiivikaiuttimien tuotannosta luovuttiin sittemmin kokonaan. 

1990-luku oli aikaa vakiinnuttaa paikka johtavana aktiivikaiutin valmistajana. Uusia tuotteita suunniteltiin, kirkkaimpana helmenä ehkäpä malli 1031A vuonna 1991, jota seurasi mallit 1030A, 1032A, 1029A, 1037A ja 1038A sekä subwooferit 1091A, 1092A ja1094A. Markkinointi uudistettiin kokonaan ja perheyritys Genelec Oy oli maailman johtava aktiivikaiuttimien valmistaja. 

Genelec tänään

Nykyään aktiivikaiutinmalleja on tuotannossa yli 50. Lukema moninkertaistuu, kun otetaan huomioon maakohtaiset variaatiot esimerkisi värien, verkkojännitteen tai tarroituksen suhteen ja laaja lisävarustevalikoima yksinkertaisesta seinäripustimesta kaiuttimien ohjaukseen käytettävään tietokoneohjelmistoon. 

 2000-luvun alkuvuodet ovat myös osoittautuneet haastaviksi. Tuotteilla on oma elinkaari ja jopa hyvät tuotteet tarvitsevat uudistusta. Hyvänä esimerkkinä uuden suunnittelusta on patentoidun LSE-sarjan subwoofereiden suunnittelu ja kehittyneet 8000-sarjan kaksitieaktiivikaiuttimet, jotka ovat selvästi kooltaan pienempiä kuin edeltäjänsä. Uudempana lisäyksenä on pieni 6010A kaksitieaktiivikaiutin ja sitä täydentävä 5040A aktiivinen subwoofer, jotka tuotiin markkinoille vuonna 2008. Myös digitaalinen signaalinkäsittely ja kaiuttimien tietokoneohjattu hallinta ovat mukana uusissa tuotteissa. Genelecin DSP-malliston aktiivikaiuttimissa on automaattinen säätömahdollisuus mihin tahansa akustisiin olosuhteisiin AutoCal kalibroinnin ja GLM-ohjelmiston avulla. 

 Lähde ja kuvat:
 Genelec Oy