Koko Suomi leipoo –taituri Pihla laati Iisalmen 130-vuotisleivoksen reseptin: ”Kaikki mukaan leipomaan ja juhlimaan!”
Iisalmen kaupunki juhlii parhaillaan 130-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden teemoja ovat mm. iisalmelainen osaaminen ja yhteisöllisyys. Yhtenä juhlavuoden tekona lanseerataan Koko Suomi leipoo –kisassa menestyneen Pihla Sallisen luoma juhlavuoden leivosresepti ja haaste: Iisalmen kaupunki ja Pihla kannustavat yhdessä kaikkia iisalmelaisia tai Iisalmesta tykkääviä leipomaan juhlaleivoksia ja viettämään oman seurueensa kanssa mukavia Iisalmen 130-vuotishetkiä – vaikkapa piknikin merkeissä!

Reseptin tarina

Pitsilastuinen marjaunelma on marjapiirakkapohjainen leivos, jonka päällä on herkullista kardemummakermaa sekä rapea pitsilastu. Makunsa se saa savolaisille tutuista marjoista: Mansikasta, vadelmasta sekä mustikasta. Luonto ja sen antimet ovat edelleen lähellä iisalmelaisia.

Leivokselleni ilmeen antaa pitsilastu, joka muistuttaa Juhani Ahon mieltymyksestä ohralettuihin. Lastussaan Pikku Liisa Aho kertoo, että hänelle jäi lapsuudestaan ”elinaikainen mieltymys savupirtille tuoksuviin vaatteisiin, ohralettuihin ja palvattuun lihaan”. Samalla lastu liittää leivoksen Ylä-Savon muurinpohjalettuperinteeseen.

Marjaunelma on suunniteltu onnistumaan kotileipureiltakin. Pohja paistetaan isolla, syvällä uunipellillä.

Iisalmelle suunnittelemani leivos maistuu oivallisesti vaikkapa kesäisellä piknikillä. Omat kesävieraani veisin nauttimaan leivoshetkestä Iisalmen kauniiseen luontoon, vaikkapa Kaupunginrantaan. Jos käytössä on pienempi pelti, kannattaa pohja tehdä 2/3 kokoisena virallisesta reseptistä.

Kannustan kaikkia viettämään mukavia, pieniä juhlahetkiä Iisalmen juhlavuoden kunniaksi maukkaan leivoksen ja hyvien ystävien kera!

Terveisin,

Pihla

Pitsilastuinen marjaunelma

Pohja paistetaan isolla, syvällä uunipellillä. Jos käytössä on pienempi pelti, kannattaa pohja tehdä 2/3 kokoisena virallisesta reseptistä.

Pohja:

  • 6 kananmunaa
  • 4,5 dl sokeria
  • 3 dl maitoa
  • 200 g voita
  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 400 g mansikka-mustikka-vadelmamarjasekoitusta (pakaste)

Valmistusohje pohjalle: 

  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  • Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe sekä vaniljasokeri jauhoseokseksi. Sulata voi.
  • Vatkaa kananmunat ja sokeri kevyesti sekaisin. Lisää joukkoon maito sekä sula voi.
  • Siivilöi joukkoon jauhoseos ja vatkaa taikina tasaiseksi. • Kaada leivinpaperilla vuoratulle syvälle uunipellille.
  • Pilko pakastemansikat pieneksi ja ripottele muiden marjojen kanssa pohjan päälle.
  • Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
  • Leikkaa jäähtyneestä piirakkapohjasta noin 30 palaa.

Kuorrute:

  • 4 dl kuohukermaa
  • 400 g vaniljatuorejuustoa
  • 1 rkl sokeria
  • n. 2 tl rouhittua kardemummaa

Valmistusohje kuorrutteelle:

  • Vaahdota kuohukerma ja lisää joukkoon tuorejuusto. Mausta sokerilla sekä kardemummalla.
  • Pursota pyöreällä tyllalla (pursotin) kuorrute leikattujen leivospohjien päälle.

Pitsilastu:

  • 1,8 dl vettä
  • 6 rkl rypsiöljyä
  • 3 rkl lettujauhoja (tai vehnäjauhoja)
  • ripaus suolaa

Valmistusohje pitsilastuille:

  • Sekoita yhteen vesi, rypsiöljy, lettujauho sekä ripaus suolaa.
  • Paista reilu ruokalusikallinen kerrallaan kuumalla paistinpannulla, kunnes muodostuu rapea pitsi.
  • Nosta talouspaperin päälle jäähtymään ja anna ylimääräisen rasvan imeytyä siihen.
  • Koristele leivokset asettelemalla pitsilastustut niiden päälle.
  • Halkaise pestyt mansikat 4 – 6 osaan ja vadelmat puoliksi. Asettele molempia yhdet leivokset päälle.
  • Viimeistele sitruunamelissalla ja nauti.
Huom! Pitsilastut kannattaa asetella leivosten päälle juuri ennen tarjoilua, koska ne pehmenevät jääkaapissa.

Valmistusaika: noin 1 tunti 45 minuuttia Vaikeusaste: Keskitaso Annosmäärä: noin 30 kpl Allergiat: laktoositon, pähkinätön, (gluteeniton)

 

Gluteeniton versio

Gluteenittomassa versiossa korvaa pohjan vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella ja laita sokeria vain 4 dl. Pitsilastuissa korvaa vehnäjauho gluteenittomalla jauhoseoksella.
Osallistu kilpailuun

Kuvaa Pihlan reseptin mukaan leipomasi leivos tai hetki, jolloin nautit sen yhdessä ystäviesi kanssa Iisalmen 130-vuotisjuhlavuoden merkeissä!

Postaa kuva Instagramiin #iisalmi130 #byiisalmi ja osallistut By Iisalmi -leipurin tuotepaketin arvontaan.